(1250) Krtkův dort II.

Těsto:
32 dkg hladké mouky
18 dkg cukru, 3 vejce, 3 PL kakaa
200 ml oleje/rozpuštěného másla
200 ml mléka, 1 prdopeč

Krém: 1 tvaroh v kostce
2 zakysané smetany (celkem 40 dkg)
1 šlehačka (min. 30%)
1 čokoláda na vaření (minimálně 10 dkg)
1 vanilkový cukr
uvařený pudink (250 ml mléka + 1,5 balíčku pudinku + 4 PL cukru), banány

Nejdřív uvaříme pudink a necháme vychladnout.
Ze žloutků a cukru vyšleháme pěnu, do té zašleháme mléko a olej/máslo. Poté smícháme s moukou, kakaem a prdopečem. Nakonec přimícháme sníh z bílků. Vlijeme na vymazaný plech a pečeme na 170 cca 30 minut (záleží na troubě).

V míse vyšleháme tvaroh se zakysankama a postupně přidáváme pudink, dále nastrouhanou čokoládu a cukr. Nakonec vyšleháme šlehačku a zašleháme ji postupně do krému (opatrně). Krém lze i přisladit, záleží na chuti.

Po vychladnutí těsta vydlabeme těsto, které dáváme do misky pro pozdější použití. Banány oloupeme, podélně rozřízneme a dáme na těsto. Na to potom rozprostřeme krém a navrch krému drobíme vydlabané těsto. Nechat vychladnout a potom sežpapat.

Recept poslala Úsměvka: „Já dělala do dortové formy, tím jsem dávku upravila a pekla cca 40 minut (pomaleji se propéká). Použila jsem 1 zakysanku a 2 šlehačky, víc nám to tak chutná. Čokoládu sekám nožem na drobné kousky, někdo strouhá na hrubém struhadle, někdo na jemném, opět záleží na chuti. Jen tím sekáním se nadělá víc nepořádku. Použila jsem čokošku 70%, měla jsem jí doma. Do pudinku cukr nedávám, i když v receptu je.  A poslední, moje mamina vždy uvařeným pudinkem míchá, aby tam nebyl škraloup, já ne, nechám ho vystydnout a potom jen škraloup stáhnu, dám na talířek a sarančata či ten můj ho sežpapají.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

67 komentářů: (1250) Krtkův dort II.

  1. jarybarka napsal:

    Tak krtka zkusím až bude chladněji.Teď u nás frčí smetanovopiškotovoovocné.
    Škraloupy nesnášim a pudink jím horký-to je asi trochu ulítlé ale studený ne e.

  2. Ivana P. napsal:

    když dělám krémy, tak proti škraloupu na pudingu překryji misku s teplým pudingem malým talířkem nebo miskou, které do pudingu zamáčknu (musí být trochu menší než miska, ve které je puding). Někdo dává potravinouvou folii, ale zamáčknout tam malý talířek mi přijde rychlejší a jednodušší.

  3. Jiřina napsal:

    To je ale krasavec, na tento dortík se už dlouho chystám, ale zatím jsem ho nedělala. Co se týká pudinku, tak ho taky nemíchám, většinou dělám víc věcí najednou, tak taky počkám a škraloup sním sama – aby mi ho někdo neslupl. Pudink miluji jak teplý, tak studený. Do pudinku cukr taky nedám, je jenom čtvrt litru mléka a pak se dají banány, bude to sladké dost, ale kdo má rád sladší, tak dá cukr.
    Teď jsem sklidila do misky jahody, tak bude cviboch s jahodama, ale krteček bude taky – později. 🙂

  4. IvaC napsal:

    Co je, prosim, cviboch, to slovo neznam?

  5. blahovka.h napsal:

    Krtkův dort, výborný :-). Jenže na něj nebudu mít delší dobu chuť :-(. Včera jsem přišla na zahradu a zjistila jsem, že si ta malá černá potfůrka udělala dálnici pod mou kudrnkou, mrkví a kořenovou petrželí, a to pro jistotu tam i zpět. Vím, že je chráněný, ale vystrčit čumáček, je ze mne vrah. Prý to byla „krtice“, ta dělá chodby pod povrchem, takže všechno zničí. Krtčí kluci dělají ukázněně hromádky na trávníku a to mě tolik nevadí, sekačka spolehlivě rozmetá.

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Holky, k tomu škraloupu … nemám ráda na mléku/kakau, ale ne že bych se z toho otáčela naruby, jen ho prostě stáhnu nastranu (vyhodím do koše) a vypiju.
    Ale z pudinku, to je jiná, ten jsem ujídala jako malá holka, jenže mamina s ním pořád míchala (tím pudinkem), aby škraloup nebyl (asi nějaká úchylka), tak to nebylo tak často.
    Možná od té doby jsme trpěla nějakou psychickou poruchou (jako nedostatkem toho škraloupu?), že jsem ho vyžadovala. Jenže …. se mi narodila smráďata a byl konec, ta ho začala vyžadovat. Nakonec ten můj se svými smráďaty do toho hodil vidle a já měla smůlu.?
    Ale …. ale nedávno jsem dělala ten krtkův dort a 2 (slovy DVĚ) lžičky mi zbyly ….. HURÁ??

  7. kvetula.v napsal:

    Jaj… to vypadá prudce jedle.. Jenže pro dva je toho moc?..i když ten můj „drobeček“ by se nejspíš rád obětoval. Jak je na něčem jakýkoliv krém, už se dopředu olizuje? Mám maličkou dortovou formu, že bych pokrátila a udělala malou krtinu? ?

    A k těm škraloupům – v životě se mi několikrát prostřídalo období miluju/nesnáším škraloup (stejně tak s pečeným tlustým vepřovým). Teď už dlouhou dobu jím obojí 😎

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Proč musím ověřovat výlohy obchodů a tak? Jako že nejsem robot?

  9. Jiřina napsal:

    Dostala jsem se ke psaní až teď a jasně, že miluju i škraloupy na mléku, kakau a přesně jak to líčí Boženka – mezi tři prsty a šup do pusinky.
    A k tomu cvibochu, děvčata to už popsala přesně. U nás se taky cviboch říkal každé buchtě – cviboch s jahodama, meruňkama. Jen perník se říkalo když se dával kypřící prášek do perníku. Stejně tak se u nás doma říká knedle ať jsou plněné čímkoliv a taky knedle k masu. 🙂

  10. kvetula.v napsal:

    Trochu mimo mísu. Několik se shodlo na rybízu v pudinku, ale dělá někdo jahody se sněhem z bílků jako pěnu? Chlap dneska dostal od neteře slaďounké jahody a vzpomíná na pochoutku z dětství. Měla by to být jahodová pěna. Já to neznám, rozhodně chci zkusit 😎

  11. Nella napsal:

    Zkus Pro ženy na Seznamu, myslím včera to tam probírali☺

  12. Nella napsal:

    Vůbec to neberu jako rýpnutí, spíš jsem zjistila (ne poprvé), že jsem trdlo. Kefírovou buchtu tak hledám běžně, ta se u nás doma zabydlela a je vítaná často (o tomto víkendu bude s rebarborou). No jo, léta běží a lepší to už nebude 🙂

  13. kvetula.v napsal:

    Tak vám musím říct, že jsem věnovala čas sháněním správného receptu abych udělala chlapovi radost a on prohlásil, abych se s tím moc neprděla, že to udělá po svém, jako si to dělal jako děcko. Klepl do mísy 2 bílky, přisypal rozmačkané jahody – necelé půlkilo – a 2 lžíce moučkového cukru , zapnul robota se šlehací metlou na nejvyšší obrátky a za cca 5 minut volal, ať se jdu podívat. Jelikož jahody byly hodně zralé, ta metla je rozmydlila tak, že byl jen sem tam maličkej kousek. Osobně si myslím, že kdyby to byl „vařený sníh“ bylo by to chutnější, ale špatné to nebylo…. Hezky si zavzpomínal na dětství, jelikož to prý (fakt nevím proč) desítky let nejedl. 😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..