Těsto:
32 dkg hladké mouky
18 dkg cukru, 3 vejce, 3 PL kakaa
200 ml oleje/rozpuštěného másla
200 ml mléka, 1 prdopeč
Krém: 1 tvaroh v kostce
2 zakysané smetany (celkem 40 dkg)
1 šlehačka (min. 30%)
1 čokoláda na vaření (minimálně 10 dkg)
1 vanilkový cukr
uvařený pudink (250 ml mléka + 1,5 balíčku pudinku + 4 PL cukru), banány
Nejdřív uvaříme pudink a necháme vychladnout.
Ze žloutků a cukru vyšleháme pěnu, do té zašleháme mléko a olej/máslo. Poté smícháme s moukou, kakaem a prdopečem. Nakonec přimícháme sníh z bílků. Vlijeme na vymazaný plech a pečeme na 170 cca 30 minut (záleží na troubě).
V míse vyšleháme tvaroh se zakysankama a postupně přidáváme pudink, dále nastrouhanou čokoládu a cukr. Nakonec vyšleháme šlehačku a zašleháme ji postupně do krému (opatrně). Krém lze i přisladit, záleží na chuti.
Po vychladnutí těsta vydlabeme těsto, které dáváme do misky pro pozdější použití. Banány oloupeme, podélně rozřízneme a dáme na těsto. Na to potom rozprostřeme krém a navrch krému drobíme vydlabané těsto. Nechat vychladnout a potom sežpapat.
Recept poslala Úsměvka: „Já dělala do dortové formy, tím jsem dávku upravila a pekla cca 40 minut (pomaleji se propéká). Použila jsem 1 zakysanku a 2 šlehačky, víc nám to tak chutná. Čokoládu sekám nožem na drobné kousky, někdo strouhá na hrubém struhadle, někdo na jemném, opět záleží na chuti. Jen tím sekáním se nadělá víc nepořádku. Použila jsem čokošku 70%, měla jsem jí doma. Do pudinku cukr nedávám, i když v receptu je. A poslední, moje mamina vždy uvařeným pudinkem míchá, aby tam nebyl škraloup, já ne, nechám ho vystydnout a potom jen škraloup stáhnu, dám na talířek a sarančata či ten můj ho sežpapají.“
Tak krtka zkusím až bude chladněji.Teď u nás frčí smetanovopiškotovoovocné.
Škraloupy nesnášim a pudink jím horký-to je asi trochu ulítlé ale studený ne e.
Nepečenej je v tomhle počasí akorát.
Hele, já jako dítě milovala teplej puding s vmíchyným červeným rybízem .. asi si to zkusím někdy zas udělat 😉
Já nemám ráda teplej puding, ale to vmíchání rybízu do horkýho jsme jako děti praktikovali. Ten kyselej rybíz se tak předpřipravil a bylo to skvělý. Dík za připomenutí. 🙂
Nožejo?
A já pořád kdo mi ho chodil ujídat – i dnes si ho ráda dám, rybíz je v mražáku..
když dělám krémy, tak proti škraloupu na pudingu překryji misku s teplým pudingem malým talířkem nebo miskou, které do pudingu zamáčknu (musí být trochu menší než miska, ve které je puding). Někdo dává potravinouvou folii, ale zamáčknout tam malý talířek mi přijde rychlejší a jednodušší.
A ekologičtější. 🙂 Někdo možná namítne, že následné mytí je taky neeko, ale u nás se najde spousta jazyků, které talířek následně očistí tak, že na umytí je potřeba minimum vody i energie. 😀 Navíc příslib olizování talířku zamezí tajnému užírání…
To je ale krasavec, na tento dortík se už dlouho chystám, ale zatím jsem ho nedělala. Co se týká pudinku, tak ho taky nemíchám, většinou dělám víc věcí najednou, tak taky počkám a škraloup sním sama – aby mi ho někdo neslupl. Pudink miluji jak teplý, tak studený. Do pudinku cukr taky nedám, je jenom čtvrt litru mléka a pak se dají banány, bude to sladké dost, ale kdo má rád sladší, tak dá cukr.
Teď jsem sklidila do misky jahody, tak bude cviboch s jahodama, ale krteček bude taky – později. 🙂
Konečně někdo, kdo si pochutnává na „kůžičce“ z pudingu. Když ho vařím já, leju holkám do misek a sobě na talíř, aby byla plocha škraloupu co největší. 🙂 A miluju i ten na svařeném mléce. (Asi jsem právě přišla o pár přátel a fanoušků 🙂 )
Luci, na ty škraloupy jsme stejné, už jako malá holka jsem lžičkou vyžpapala z pudinku vršek a jako to telátko Kopejtko jsem čekala, že se nahoře škraloup vylíhne znova. A ze svařeného mléka, když vystydne a vezmeš ho hezky do špetky mezi tři prsty, on se stáhne z celé hladiny a šup s ním do klapačky – to je blaho. 🙂
…mám z toho čtení husí kůži jak belgický pralinky..a možná bych se i zkácela vidět to na vlastní voči?
I já 🙂
Boženkoooo, ty to umíš tak krásně popsat! Takový to akorát vychlazený a na kraji má ty ztuhlý bublinky…
Jejda, to se nás tu vyrojilo – stejně „postižených“… 🙂
Se hlásím do klubu!!✌
I já se hlásím do klubu.
Já ty škraloupy mám také rády, ale teď jsem si nějak zvykla na mléko studené až ledové a nesvářím ho, takže bez škraloupů.
Ale nepřišla, mám to taky tak. Škraloup z mléka – přesně jak Boženka!
Škraloup je doooobrýýýýý, mňam
Co je, prosim, cviboch, to slovo neznam?
Piškot
U nás je cvíbok – což je totéž – a říkáme tak každé suché buchtě, kterou buď přikusujeme k čaji, nebo slouží jako podvozek k něčemu krémovitému, mokrému… Při výměně receptů s mámou to byla oblíbená a hojně využívaná zkratka. Prostě jsme si předávaly jen recepty na náplně a krémy…
Jo a abych byla za chtrou: Je to z německého Zwieback, což je suchar. To nás ovšem od piškotu a jiných cvíboků nemůže odradit. 🙂
Tak nejsem za CHYTROU, ale s tou CHTROU spíš za blbou…
????
Chichi, stane se, neřeš. Jinak u nás taky cvíboch = piškot.
U nás cvibach….
Hopity hop.
Doufám, že to nebude Hopity buch….
Na tom lane se upadnout neda
Krtkův dort, výborný :-). Jenže na něj nebudu mít delší dobu chuť :-(. Včera jsem přišla na zahradu a zjistila jsem, že si ta malá černá potfůrka udělala dálnici pod mou kudrnkou, mrkví a kořenovou petrželí, a to pro jistotu tam i zpět. Vím, že je chráněný, ale vystrčit čumáček, je ze mne vrah. Prý to byla „krtice“, ta dělá chodby pod povrchem, takže všechno zničí. Krtčí kluci dělají ukázněně hromádky na trávníku a to mě tolik nevadí, sekačka spolehlivě rozmetá.
Pokud to byl pouze krtek, tak zahrab do záhonu jednu nebo dvě Pet láhve (nebo skleněný, je to jedno) tak, aby vykukovalo asi 5 – 8 cm nad hlínu. Ten hluk je odpuzuje a oni utečou. Pokud je to hryzec, tak jednak to poznáš podle okousaných spodních částí mrkve (a to už teď), tak sehnat králičí bobky, namočit do starého sudu nebo kýble a po třech až 5 dnech nalít do děr. Lepší a účinější radu nemám.
Na krtka? Jedině lízátko, nebo žvejkačku. Pan Miler to věděl nejlíp.
Můj táta, když ještě žil, zkoušel na krtka vše možné – dýmovnice, karbid, vyplavit ho. Dokonce zkoušet přemluvit souseda, aby přistavěl motorku, že do děr budou pouštět výfukové plyny. Nakonec se osvědčilo elektronické udělátko, které vysílá zvuky pro lidi neslyšitelné a tím ho vyhnal.
Já už se lekla, že zkoušel přemluvit toho krtka?
To někdy taky. zkoušel tam zakopávat i velké sklopce, aby ho odchytil a odnesl někam daleko na louku. Vzpomínali jsme na to na začátku května, když jsme byli na zahradě poprvé bez něj. Saláty a kedlubny jsme sázeli ještě s ním
Bych mu koupila kalhotky s kapsičkama a autíčko ?
Promiň, nedalo mi to ….
To by si je musel zasloužit…?
Holky, k tomu škraloupu … nemám ráda na mléku/kakau, ale ne že bych se z toho otáčela naruby, jen ho prostě stáhnu nastranu (vyhodím do koše) a vypiju.
Ale z pudinku, to je jiná, ten jsem ujídala jako malá holka, jenže mamina s ním pořád míchala (tím pudinkem), aby škraloup nebyl (asi nějaká úchylka), tak to nebylo tak často.
Možná od té doby jsme trpěla nějakou psychickou poruchou (jako nedostatkem toho škraloupu?), že jsem ho vyžadovala. Jenže …. se mi narodila smráďata a byl konec, ta ho začala vyžadovat. Nakonec ten můj se svými smráďaty do toho hodil vidle a já měla smůlu.?
Ale …. ale nedávno jsem dělala ten krtkův dort a 2 (slovy DVĚ) lžičky mi zbyly ….. HURÁ??
Špinavé na umytí? ??
????
Jaj… to vypadá prudce jedle.. Jenže pro dva je toho moc?..i když ten můj „drobeček“ by se nejspíš rád obětoval. Jak je na něčem jakýkoliv krém, už se dopředu olizuje? Mám maličkou dortovou formu, že bych pokrátila a udělala malou krtinu? ?
A k těm škraloupům – v životě se mi několikrát prostřídalo období miluju/nesnáším škraloup (stejně tak s pečeným tlustým vepřovým). Teď už dlouhou dobu jím obojí 😎
Udělej, toto je recept na plech a já také krátila. Mám recept na vanilkové rohlíčky a tam jsem musela fšecko přepočítat, páč zase tolik u nás neletí, tož mám fšecko na tisíciny … masakr, ale už to mám vychytané.
A vůbec, aspoň vím, co příště ?
Kolik jsi toho dělala do dortové formy? Ten můj dortík je polovina formy klasické.. Že bych jen půlila Tvé míry ?
Mám klasickou dortovou formu, takže jsem dávala něco málo přes půl receptu. Ale 3/4 to nebyly.
Tak dej něco málo pod polovinu a uvidíš, aspoň to bude hezky vysoké, ne? Krému je dost, tam se bát nemusíš. Já dokonce nechala trochu krému na „lízačku“ pro toho mojeho.
Že jsou ti chlapi takoví mlsouni ??
Proč musím ověřovat výlohy obchodů a tak? Jako že nejsem robot?
Nejsi v tom sama, já jsem to měla včera. Až se Jana lekla, co se se mnou děje.
Teď jsem odpovídala Květulce a potvrzovala jsem „přechody“ …. jako ty bláho, já vím, jak vypadá přechod, ale proč to musím potvrzovat tady, to teda fááááákt netuším.
Jestli při příchodu na Bramboračku, tak mi to hned hlaste, Pavel to zruší. To si zase dělá z nás Worldpress asi srandu.
Jani, to je při odeslání příspěvku, či nějakého komentáře na někoho. Měla jsem to již včera, ale dnes je to ještě horší.
Občas se mi to stává. Teď to řeším tak, že si příspěvek zkopíruju, odhlásím se a zase přihlásím, vložím a bez problému odešlu.
Včera mi to hlásilo, že to dělá Areně, přišel mi za každý její komentář email v angličtině, tak jsem volala Pavlín, co to je, tak tam nějak sáhl (to je to, co já neumím a upřímně řečeno, nechci se učit) a potom už to bylo dobrý.
Ale dneska mi žádný emily nechodí, tak jsem neměla možnost to zjistit.
Jo, dnes už fpoho.
Dostala jsem se ke psaní až teď a jasně, že miluju i škraloupy na mléku, kakau a přesně jak to líčí Boženka – mezi tři prsty a šup do pusinky.
A k tomu cvibochu, děvčata to už popsala přesně. U nás se taky cviboch říkal každé buchtě – cviboch s jahodama, meruňkama. Jen perník se říkalo když se dával kypřící prášek do perníku. Stejně tak se u nás doma říká knedle ať jsou plněné čímkoliv a taky knedle k masu. 🙂
Trochu mimo mísu. Několik se shodlo na rybízu v pudinku, ale dělá někdo jahody se sněhem z bílků jako pěnu? Chlap dneska dostal od neteře slaďounké jahody a vzpomíná na pochoutku z dětství. Měla by to být jahodová pěna. Já to neznám, rozhodně chci zkusit 😎
Recept 1142 livance sjahodovou pěnou.
Zkus Pro ženy na Seznamu, myslím včera to tam probírali☺
Díky. Mrkla jsem (nahlédnu tam velmi zřídka) a našla 3.3. ?
Proč hledáš tam a ne tady – jak jsem psala o kousek výš recept 1142.
1142 není úplně ono – jestli chce vyloženě „jahodový sníh“, musí ty jahody být rozmixovaný na dřeň.
Omlouvám se, nemám tak dokonalý přehled o všech receptech, které tady jsou a tu jahodovou pěnu jsem tam v týdnu zahlídla. Tak aspoň bude mít Kvetula na výběr. A klobouk dolů před tím, jak se v té spoustě receptů orientuješ, máš můj hluboký obdiv 🙂
Příspěvek patřil Janě, ale nějak mi poskočil dolů.
To bylo jen takové lehké rýpnutí, jak vidíš Bramboračka je „dokonalá“…. napravo je vyhledávání na Bramboračce, stačí dát nějaký slovíčko a většinou to Bramborka sama najde a zobrazí. Mimochiodem, když jsme u toho vyhĺedávání – hledala jsem Drogerie Teta – Modrá skalice – naskočilo mi a) potravinářská barva modrá, b) řasenka Dermakol modrá a c) Domestos modrý….
Vůbec to neberu jako rýpnutí, spíš jsem zjistila (ne poprvé), že jsem trdlo. Kefírovou buchtu tak hledám běžně, ta se u nás doma zabydlela a je vítaná často (o tomto víkendu bude s rebarborou). No jo, léta běží a lepší to už nebude 🙂
To máš pravdu, já už také občas blbnu ve velkém a nahlas….
Tak vám musím říct, že jsem věnovala čas sháněním správného receptu abych udělala chlapovi radost a on prohlásil, abych se s tím moc neprděla, že to udělá po svém, jako si to dělal jako děcko. Klepl do mísy 2 bílky, přisypal rozmačkané jahody – necelé půlkilo – a 2 lžíce moučkového cukru , zapnul robota se šlehací metlou na nejvyšší obrátky a za cca 5 minut volal, ať se jdu podívat. Jelikož jahody byly hodně zralé, ta metla je rozmydlila tak, že byl jen sem tam maličkej kousek. Osobně si myslím, že kdyby to byl „vařený sníh“ bylo by to chutnější, ale špatné to nebylo…. Hezky si zavzpomínal na dětství, jelikož to prý (fakt nevím proč) desítky let nejedl. 😎