krůtí křídla
2 kdoule
1 cibule, kousek slaniny
lžíce hrubozrnné hořčice
lžíce medu
lžička naloženého zeleného pepře
tymián
cca 50 g másla
Dejte do pekáčku roztavit drobně nakrájenou slaninu, na ni vhoďte na měsíčky nakrájenou cibuli a lžičku zeleného pepře. Nechte rozvonět, přidejte na kostky pokrájené očištěné kdoule a vložte osolená a tymiánem okořeněná křídla. Podlijte (stačí vodou) přiklopte a zvolna pečte do měkka a zlata. Zhruba v polovině pečení ve šťávě rozmíchejte hořčici s medem a máslem a křídla průběžně potírejte.
Hotová křídla dejte stranou a šťávu vysmahněte do karamelova.Podávejte třeba s rýří.
Recept poslala BOYE: „Pokud vzejde z publika požadavek na omáčku, vlijte trochu vývaru/vody, provařte a propasírujte. Za sebe rozhodně upřednostňuji pouze výpek, ale náš strávník, náš pán! 🙂 „
Bojce se omlouvám, recept zůstal zapadnutý z loňského kdoulového nadělení. Nicméně – já to zkusila s jablky a mohu též vřele doporučit.
A s kdoulema to musi být lahoda voňavá.Krůtí křídla jsou perfektní materiál.
Asi jsem přetažená ;-), ale při čtení mi vypadlo „d“ :-).
Nicméně kdoule nemaje, ale maje jablka, by to mohlo být zpestření. Do teď jsem křídla jen upekla s kořením, které jsem našla a v rozmařilosti na ně nasypala. K tomu chleba a byla večeře.
???
Myslite damy, ze mohu dat plody kdoulovce, kdyz nemam kdoulon? Na podzim
samozrejme…..
Plody kdoulovce jsou jedlé. Díky vysokému obsahu pektinu pomáhají zahustit marmelády a želé. Plody jsou ale velmi kyselé. Můžeme jimi tedy snadno nahradit citrón. Dají se fermentovat se solí na způsob marockých kvašených citrónů nebo naložit jako rakytník do medu. Kousky plodů můžeme v malém množství (jsou velmi aromatické) přidávat do pečení či do kvašené zeleniny. Pod maso bych to asi nedávala.
Já je svého času dávala mezi vyžehlené prádlo. Jsou strašně voňavé a celá skříňka voněla jak po luxusní ažižláži.
Co je azizlaz, prosim?
Aviváž
To je aviváž v podání mých dětí, když jim bylo asi tak 2 – 6 – 10.
Děvčata, je to příliš brzy něco slibovat, ale kdouloňka krásně odkvetla, plodů má nasazeno několik habadějů, jestli na to nepřijde nějaká pohroma, sklizeň bude letos opět bohatá. Takže budou-li zájemkyně, ráda poskytnu. (Jsem už zvědavá, kolik z vás se po loňské zkušenosti s kdoulobraním ozve. 🙂 )
Jááááááááááááááááááááááááá 🙂
Výýýýborně, a slibuju, že je zase zabalím jako korunovační klenoty. 🙂 🙂 🙂
Já, prosím, veškeré náklady hradím. Ještě nikdy jsem neměla, nedostala, ani neukradla. A ani asi neochutnala :-(.
Já mám možnost z nás sebrat nebo dokonce legálně vyškemrat. a tak na odzim vyzkouším také několik druhů masa na kdoulích.
Já takyyyyyy?Zavařenina i kompot vynikající chuť a vůně.
Kompot se sem dovážel tuším z Bulharska pod názvem AIVA, jiak jsem ho jedna na svatbě manželova svědka kousek od Vyškova.
Já bych taky zkusila, Boženko. A taky hradím balné a přepravné. Díííííík
Koukám, Boženko, že Tě zase budou na poště milovat (prý jim nikdo nechce nechat vydělat) – třeba Ti dají množstevní slevu? Mužskej prohlásil, že si rád na podzim udělá výlet a klidně si i natrhá – víš , že dosáhne vysoko??
Ty brčka vypadají a jistě i chutnají úžasně. Líbí se mi moc v pečeni ta hrubozrnná hořčice. Mně osobně by stačil jen výpek, ale můj děda je omáčkový, tak asi bude půl na půl. Co se týká kdoulí, nikdy jsem je nejedla, ale co nevyzkouším, nemůžu posoudit.
Kdoule jsem zkompotovala a zdžemovala – zavzpomínala jsem si na dětství u babičky. Zkoušet přidat do jídla mne nenapadlo , ale věřím, že to je dobrota, takže budou li kdoule, bude to mít koule ? 😎
Jako takto, jak je ftom hrubozrnka, tak to beru, jen nemám ty potfory kdoule.
Doma mám recepísek na kuře s kdoulemi a rozmarýnem, ale nezkoušela jsem, páč nebylo s čím.
Vypadá to na talíři hodně jedle, hned bych si dala, ale dnes nemůžu a zatím to nevypadá ani na zítřek ??