(1273) Chutě a příchutě aneb co se k čemu hodí I.

Anýz – perník, sušenky, pečivo, cukroví, okurky, červené zelí, indická a čínská kuchyně, likéry, kompoty.
Bazalka – saláty, zeleninové omáčky, bylinkové máslo, ryby, dresinky, vepřové a drůbeží maso, rajčata, omáčky na těstoviny.
Badyán – pečivo, perník,   švestkové, hruškové a jablečné kompoty a povidla,  svařené  víno, bezinkový likér.
Bobkový list – zvěřina, nakládaná masa, kyselé zelí, polévky,vařené ryby, ragú, marinády.
Celer – polévky, saláty, pečené maso, zeleninové pokrmy, pomazánky, mletá masa.
Cibule – polévky, masitá jídla, pečeně, omáčky, houby, saláty, ryby, brambory, pomazánky.
Citronová kůra – koláče, tvaroh.
Citronová šťáva – ryby, zeleninové omáčky, saláty, tvaroh, dresinky, smažená masa.
Česnek – pečeně, saláty, polévky, omáčky, steaky, jehněčí maso, brambory, topinky, pomazánky, mletá masa, saláty.
Estragon – nádivky do drůbeže, octy, bylinkové máslo, omáčky, dresinky, k jemným zeleninám (chřest), marinády, saláty.
Fenykl – čaj, chleba, okurky, kysané zelí, koláče.
Hořčičné semínko – nakládání zeleniny.
Hořčice – k vařenému, pečenému masu, párkům, klobásám.
Hřebíček – kompoty, vepřová pečeně, omáčky ke zvěřině, rýže, koláče, nakládání zeleniny a hub, do kečupů.

Chuťový tahák poslala Úsměvka

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

14 komentářů: (1273) Chutě a příchutě aneb co se k čemu hodí I.

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    No, a překvápko pro mě hned v prvním řádku – anýz do červeného zelí jsem fakt neznala.

    • kvetula.v napsal:

      Mne taky ten anýz s červeným zelím překvapil, stejně jako fenykl se zelím kysaným. Ale k fenyklu bych doplnila červenou řepu. Tu s fenyklem zavařuju, peču v alobalu a i když ji vařím na další použití, tak zopár zrníček do hrnce přihodím a nemá pak těžce zemitou chuť.
      Estragon jsem ještě nikdy nikam nepoužila, ocet s estragonem na zavařování nekupuju, okurky mi pak tolik nechutnaly.
      Jinak si myslím, že to byl dobrý nápad takhle o koření popsat, určitě se něco neznámého dozvíme 😎

  2. Jana Macůrková napsal:

    Já přidávám: Oregano – slaná kynutá těsta (pizza, langoše)
    Kmín – vepřové maso, zelí, vařené brambory
    Majoránka – guláše všeho druhu, vepřové maso
    Zázvor – čínská (asijská) kuchyně, při rýmě ap,
    ale jak jsem pochopila, bude následovat další díl, tak se to tam určitě objeví.

  3. jarybarka napsal:

    Já mám podobný seznam po babičce.Ona zažila 1.republiku a byla jen v domácnosti a především byla vynikající kuchařka.Díky Úsměvko to je pěkný počin?

  4. Jiřina napsal:

    Úsměvko, takový přehled je výborná věc pro vaření a pečení. Někdy se mi stane, že potřebuji jídlo dochutit a honem nevím čím. Moc, moc děkuji. 🙂 🙂

  5. Nella napsal:

    Taky moc děkuji za takový přehled, to je fakt bezva nápad 🙂

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Holky díky, můžete doplňovat, já si to přihodím do toho mojeho seznamu. ?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..