(1275) Chutě a příchutě aneb co se k čemu hodí III.

Oregano – omáčky na těstoviny, zelenina, pizza, polévky, jehněčí a telecí maso, toasty, mletá masa.
Paprika mletá – guláše, perkelty, polévky, rýže, drůbeží a vepřové maso, tvaroh, pomazánky, mletá masa.
Pažitka – polévky, vaječné pokrmy, saláty, bílá omáčka, tvaroh, pomazánky.
Pepř – různá masa, polévky, omáčky, saláty.
Petržel – polévky, omáčky, mleté maso, vařené ryby.
Rozmarýn – pečená masa, zvěřina, brambory, zeleninové polévky.
Saturejka – luštěniny, bramborové polévky, kapusta, bylinkové omáčky, kuřecí maso, italská, balkánská, francouzská, … kuchyně.
Skořice – krupicová a rýžová kaše, jablečné moučníky, sladké omáčky, lívance, kompoty, pečená zvěřina.
Šafrán – rýže, světlé masové vývary a omáčky, drůbež, koláče (zvyšuje kyprost těsta), pokrmy z ryb.
Šalvěj – kuřata, nádivky, vepřové, králičí, jehněčí a telecí maso, sekaná.
Tymián – zeleninové polévky, ryby, pečeně, pokrmy z jater, zvěřina, omáčky na těstoviny, brambory, houby, sýrové pokrmy, fazole.
Vanilka – zmrzliny, moučníky, ovocné saláty, koláče, pečivo, likéry.
Yzop – telecí pečeně, brambory, tvaroh, pokrmy jižní kuchyně, mletá masa, omáčky k masům, bílé polévky.
Zázvor – omáčky, pečeně, masité pokrmy, kompoty, dýně, cukroví, sušenky, perníky, rýže, pečené banány, asijská kuchyně.

Chuťový tahák číslo 3 poslala Úsměvka

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: (1275) Chutě a příchutě aneb co se k čemu hodí III.

  1. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Holky, nějak jsem si nikdy nevěděla rady, co kam přihodit, tak jsem to postupně začala zkoumat a vzniklo z toho toto.
    Nemusíte to používat, můžete si to zkopírovat a dopsat si tam ty svoje znalosti. Můžete nám to tady taky zveřejnit. Záleží na každé. Byl to jen nápad, poslala jsem to Haderach s tím, že se to třeba hodí …..
    Já budu jen ráda, opravdu je to s bylinkami a různým kořením náročné, někdy se tím i zkazí celý oběd ….. já jsem zdárný příklad?. Občas jsem flákla něco na něco a nakonec to nebylo vůbec k jídlu. ?

  2. Jiřina napsal:

    Úsměvko, veliké díky, toto se hodí určitě každému z nás. Podobně jako tady zveřejněné odvažování potravin na lžíce když není po ruce váha. 🙂

  3. Jiřina napsal:

    Ještě k chuťovým tahákům, prosím, nemáte někdo zkušenost s různým kořením, př. Garam masala, bruschetta a jiné. Jednou to tady zmínila, myslím BOYE, že dává Masalu do nějaké polévky, zkusila jsem to a bylo to super. Když ji nedělám často, zapomenu. Občas tady někdo nějaké koření zmíní o kterém nemám ani tušení. Možná by takový taháček byl taky dobrý. Nechci být otravná, ale jistě vás víc používá různé koření, které stojí za vyzkoušení. Děkuji.

  4. kvetula.v napsal:

    Šafrán do těsta jsem ještě neslyšela, ale příležitostně zkusím, co se stane. Ale nejspíš se myslí koláče z těsta kynutého a to já opravdu dělám velmi zřídka.
    Jinak dodatek k zázvoru – zkuste do zelného salátu přidat trochu strouhaného zázvoru společně se strouhaným křenem- u nás to frčí 😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..