hrách
kroupy
uzené maso
zelenina dle chuti
vajíčko
česnek
strouhanka
kmín a sůl
Uvařený hrách a uvařené kroupy pomeleme s kouskem uzeného (od každého třetinu) nebo mangoldu/kapusty/pórku (je to dle chuti). Přidáme kmín, vajíčko (pokud vaříme pro regiment, tak vajíček víc, ale kuchatka to pozná) česnek, trošičku strouhanky a uděláme placičky.
Zlehka je obalíme ve strouhance a dáme na pomaštěný plech, zvrchu také pomastíme a pečeme na 200°. A nebo obalíme ve strouhance a smažíme na sádle na pánvičce.
Recept poslala Úsměvka: „Je to výborné, jedla jsem to, ale ten můj by to nedal, tož to nebudu ani zkoušet, natož fotit.“ A nám to nevadí, hlavně že ochutnalas a chutalo 🙂
Věřím že je to dobré, vždyť jsou tam jen samé dobré věci. To uzené přidá šmrnc, ale když půjdu do divadla, uvařím něco jiného. 🙂
To asi my všechny 🙂
Háderko, potfůrko podivná, Ty mi dáváš :-). Tohle bych mohla, jen ten můj snese kroupy jen v jelítkách.
Včera jsi mne „zblbla“ se srdíčky a já oběhla tři krámy než jsem je dostala. Už se to vaří, všude to voní (dokonce ten můj přišel z venku cože to cítí, žene to tam digestoř) a já tady slintám jak bernardýn. Doteď jsem dělala srdíčka na zelenině, styl co dům dal. Tohle mne nikdy nenapadlo. A budou k tomu brambory, chleba jsem včera sice koupila půlku, ale už je z větší části pryč a nakupovat nepojedu.
Mě nikdy nenapadly noky , tak mi Helenka včera fakt nadelala hrozne chutě a dnes už jsem to musela mít?
Našla jsem karbanátky i z čočky, hrachu a pohanky. Historická kuchařka těmito levnými recepty hýří hlavně v období 1.sv. války, jeden z těch autorů to sepsal(a) v roce 1916.
Joooo kočky, nastala doba zdravých jídel, tož si zvykejte. ??
Doma můžu vyzkoušet hodně, ale kroupy by fáááákt nedal. A pro sebe samou to dělat nebudu. Raději si počkám, až to jedna kolbenková kuchatka zase donese.
Ale …. před chvilkou jsem říkala, že jdu do kolbenky udělat banánové lívanečky, že si kolegyňky poručily a najednou se ozvalo – „Udělej jich víc, já si taky vezmu, jsou moc dobrý.“ Tož jdu dělat z celé dávky. Vločky mám drcené a již namočené, za hoďku budu smažit.??
Naštěstí není takové vedro. A naštěstí dovezl od maminy maliny
Zbylo něco do kolbenky? ?
Teď jsem dosmažila a vzhledem k tomu, že ten můj je „opět“ v kolbence, tak mám jistotu, že zbude.
Navíc, až dorazí dom, tak má hotové lečo, s klobáskou, pálivou … nebudeš tomu věřit, ale zrnka z papriky jsem hodila do květníku a už tam byly 4 papriky na sklizeň a dalších 5 ještě dozrává. ?
Rajčata ještě nejsou zralá, tož jsem zakoupila a cibuli též. Má toho kotel, k tomu půl bochníku chleba, tož nemám strach, že by se pustil do lívanců.
No vidíš jaká jsi mičurinka ?? Nakonec budeš vařit jen ze svých zdrojů – zaručeně bio ??
Prdlajz mičurinka, to vyrostlo samo, aniž bych chtěla ???
Nooo… myslím, že když do krup přidám loupaný hrách a trochu majoránky, mohlo by to být jen na „lehké přitopení“ . Rozhodně příležitostně vyzkouším jak se zase ochladí (teď by se mělo oteplovat) . 😎
No vidíš, majoránka mě nenapadla, ta to hodí o level výš.
A tady dnes celý den zima, až k večeru se oteplilo …… normálně jsem vytáhla fusky, opravdu.
Tak mužskej taky dneska vytáhl triko s dlouhým, že prej to do zítřejšího oteplování nevydrží. A to už se těší na neděli do bazénu ?
No nevím, kolik bude mít v neděli bazén, ale hlásí tady 26 a bouřky ??
Ale on to dá, tomu věřím …. ať si vezme lehátko, ju? Aby mohl pádlovat.
? já mu koupila jen rukávky, aby se neutopil ?
???Ho tam vylovíme, nebůj, mám kurz první pomoci
No to mu radši neřeknu, aby se netopil schválně ??
OK, souhlas …. zavoláme popřípadku hasiče …. to ho donutí ???
Kočky, díky za písmenka, jdu do peří … zítra mám náročný den. Dobrou ??
Tak se pěkně vyspi, ať na něj máš dost sil ?
Rano zas o chlup pozdeji.
já mám s kroupama nejraději : nastavenou kaši, prdelačku, a kubu, následuje uzená polívka s kroupama, kroupeto (rizoto) a přidávám je uvařené do těsta na bramborák nebo do těsta na bramborové knedlíky…no a Inka zas umí úžasnej šoulet…..
Hele to mě zaujalo s těma kroupama v bramboráku.To může byt zajímavé.