(1312) Rebarborový koláč s pudinkem

500 g hladké mouky
120g cukru
prášek do pečiva
špetka soli
vanilkový cukr
160 g tuku (máslo, Hera)
2 vejce
tři lžíce mléka

Na náplň:
asi 600 g rebarbory
cukr (cca 150 g)
1 vanilkový nebo smetanový pudink
3 lžíce zakysané smetany
50 g másla
3 vejce
šťáva z rebarbory dolitá vodou do 357 ml

Očištěnou rebarboru pokrájíme na špalíky a dostatečně prosypeme cukrem. Zakryté necháme v chladu nejlépe do druhého dne ať pustí šťávu (můžeme občas promíchat)

Ze všech přísad vypracujeme tužší těsto, které rozválíme na plát o kousek větší než je plech, aby po vložení vytvořil nízkou „vaničku“

Zakysanku smícháme s pudinkovým práškem, přilijeme šťávu s vodou, dobře rozmícháme a za stálého míchání 2 min. Povaříme. Odstavíme, vmícháme máslo a rozšlehaná vejce, nalijeme na připravené těsto, naskládáme rebarboru a upečeme do zrůžovění okrajů (cca 25 min)

Recept poslala Květoslava: „Dostala jsem rebarboru z poslední – svatojánské- sklizně, takže posílám vlastně už po sezoně. Pokud by chtěl vyzkoušet někdo kdo rebarboru nemá, lze toto udělat i s živým ananasem (kompotovaný jsem ještě nezkoušela).  Jedna rada – ovoce nakrájejte na větší kousky, malé se vysuší než se těsto upeče.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

22 komentářů: (1312) Rebarborový koláč s pudinkem

  1. Jana Macůrková napsal:

    Já mám ještě jednu krabičku rebarbory v mrazáku. Nesmí se rozmrazit, jinak se rozteče, ale když se dá na koláč zmrzlá, je v pohodě. Dneska ale u nás borůvkové knedlíky s tvarohem, a odpoledne budu dělat dezert za studena. Musím ale pro mléko, dala jsem to zbylé ohřát a mám z něj tvaroh na knedle. Ještě že jsem tu měla zcela výjimečně jednu krabici na zadělání.

  2. lakysa22 napsal:

    A já koukám, že jsem ten orbázek už někde viděla!!
    Zuzmrzlou rebarboru už nemám, ale recept čeká „na příště“.

  3. Vera M. napsal:

    Já jsem taky pro rebarboru, ta je nejlepší !!! Na Bramboracce je krásné to, ze ty recepty jsou vyzkoušené a za ta léta vychytane. Máme štěstí, ze je dostáváme. Hodně jsme znaly a hodně jsme dostaly darem. Helenku a obě Jany jsem obdivovala z daaali a nestačila se divit, kolik máme podobného a kolik se musím ještě učit … takhle mě rozneznila rebarbora ?❤️

  4. kvetula.v napsal:

    Jinak k dnešnímu receptu dodám, že právě dnes jsem pro návštěvu stvořila tento koláč s ananasovým kompotem. Slila a nechala dobře vykapat celou plechovku. Měla jsem doma jen celá kolečka, tak jsem je pokrájela a jela podle receptu. Plechovka kompotu byla akorát. Šťávu jsem trochu doředila vodou, pudink moc sladký nebyl. Pro mne akorát a když jsem viděla, jak rychle kousky z talíře mizely, a jen se tvořily bouličky za ouškama 3 holčiček, rodičům dvou z nich i tomu mému mužskému, tak to asi jedlé bylo ? 😎

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Babiččiny zápisky III
    Dnes jsem to rozkošné děťátko moc neviděla, kolbenka volala.?
    Ale přišlo mi video ….
    Vzhledem k tomu, že se přes nás přehnalo několik bouří a průtrží mračen, tak to děťátko nemohlo lézt po stromech, kosit trávník, skákat do rybníka či trhat maliny … v tom největším slejváku si stouplo na zápraží chalupy a zvolalo:
    „A chčije a chčije“
    Zpoza tydlifonu se ozvalo:
    „Mluv slušně, tohle holky neříkají“ (děda)
    „Noooo, to je pěkná spravedlnost, děda Komárek to říkat může a já ne!“ (prosím pěkně, má to z poslední dobou velmi oblíbeného filmu Na samotě u lesa)?
    Nasupeně odkráčí, ale během chvilky se vrací, opět se postaví na zápraží, rozhlédne se a:
    „Ta kukuřice pěkně vyrostla, co?“
    Musím přiznat, že je tady pár dní, ale z Pražáka je dooooost dobrý zemědělec?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..