(1313) Karolíniny královské krevety

1 balení královských krevet (známé též jako obří nebo tygří)
6-8 stroužků česneku
3 šalotky
1-2 čerstvé chilli papričky
koriandr nebo hladkolistá petržel
máslo, bílý pepř
olivový olej
bílé víno

Nechte krevety rozmrazit dle návodu, nespěchejte. Vodu slijte a krevety opatrně osušte. Pokrájejte na celý obsah sáčku 6-8 stroužků česneku na plátečky, 3 šalotky na drobno a jednu čerstvou pálivou chilli papričku červenou nebo dvě a druhou dejte žlutou. Potom nasekejte hrst koriandrové nati, kdo nemáte a nebo nemáte rád, tak plocholistou petržel. Dále potřebujete kousek másla, špetku bílého pepře a sůl a dobrý olol (olivový olej)- A kvalitní bílé víno. (Kuchařka  měla přívlastkový klaret.)

Rozpalte pánev, rozpalte ji tak, že se z ní začíná kouřit, v tu chvíli tam chrstněte oliváč, tak nějak,  aby pokryl bez míchání pánví celé dno, hned vsypte česnek, šalotku a chilli a natáhněte a spusťte minutku na 2 minuty! Jak to zpění, zatřeste pánví a vkládejte krevety, dávejte je tak, abyste pokryly dno pánve a krevety se nepřekrývaly. Když položíte poslední, první je oranžová a minutka by měla zazvonit, v tu chvíli je začněte otáčet, zase od té první vložené a svižně, nejlépe to jde pinzetou na vaření nebo vidličkou, ale nepíchat do nich, jen obracet!  Pokud si nevěříte, nastavte opět minutku.  Když dojdete k poslední, jemně osolte, poprašte bílým pepřem a zalejte trochou vína – jedním douškem, dostaňte to víno všude, a pak až zavoní, vhoďte kousky másla , zasypte zelenou natí a vypněte plamen nebo varnou desku…v tu chvíli by měla zazvonit minutka podruhé. Připravte si horký talíř nebo termomísu, případně  podávejte  pánvi. Toastovač za vás udělal toasty a někdo má raději neopečený bílý toastový chléb, který si máčí v dobrém sosu.

Recept poslala Sharka a vzkazuje: „Víno, kterým jste podlili krevety, dopijte…bude se perfektně hodit. A vzpomeňte si přitom na Karolínu, měla by radost…
Jo, a ty ocásky, nožičky a krunýřky nevyhazujte, dávejte je do misky na stole…později z nich uděláte chutný Bisque (o něm někdy příště 🙂 )

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: (1313) Karolíniny královské krevety

  1. Vera M. napsal:

    Já takhle podobne dělám slavky, je to výborne. Krevety logicky budou taky super , jen toho vina dávám trosku více, než jeden dousek . V Chorvatsku měli v tomtéž trosku nadrobno pokrajeneho řapíkatého celeru . ?

    • kveta.batkova napsal:

      Souhlasím, já takhle dělám plody moře (čili namíchané slávky, krevety, kalamáry, olihně a pod. prostě to, co prodávají v balení). Je to takhle moc dobré, jenom nepoužívám koriandr, ale petrželku a do té šťávičky si máčím neopečenou bagetku. Škoda, že jsem si dnešní recept nepřečetla dřív, než jsme jeli na chvilku za chaty domů a z domova jsem si ty plody nevzala. Tak až příště.

  2. Jana Macůrková napsal:

    Já je nerada loupu, tak kupuji už vyloupané předvařené a jen lehce doohřívám.
    Jinak tady konečně docela hodně zapršelo a vypadá to, že není všemu dešti konec. Pořád se to tu honí kolem dokola, že z grilování nebude nic. No, jo pánev to jistí.

  3. BOYE napsal:

    Tak podle mého je tenhle způsob přípravy nejlepší i pro všechny ostatní mořské obludky. Tedy mně tak chutnají nejvíc. Někdy do té cibulovo-česnekové podestýlky přihazuju pár nudliček mrkve a celeru a nebo, jak píše Věra, trochu řapíkatého. A vína sice málo, ale přesto doušky alespoň dva. A chce to opravdu dobré přikusovadlo. Když už člověk investuje do těch potfor a patvorů, je škoda zazdít tu lábuž obyčejným rohlíkem. (Nic proti němu, protože třeba vlašák s nějakým luxusním pečivem taky nevyzní, že?)
    Mno, vypadá to, jako když se cpeme onou havětí několikrát týdně. I ne, ne, ale občas jsou slávky za slušnou cenu – ty máme nejčastěji. No a to ostatní většinou chtějí holky jako dárek k narozeninám, nebo (a to mi připadá jako vtipný nápad) si píšou Mikulášovi a místo fuseklí chystají holinky – aby jim ty „bonbónky“ nevytekly…

    • Vera M. napsal:

      Závidím tu pohodu kolem stolu a u mísy krevet – slavek, prstiky malých labuzniku, loupajicich krunýře nebo vydlabujicich skořápky … já jsem to zatím mockrát nezažila. Manžel nechápal, jak to můžeme dat do pusy, ale já jsem ty deticky tak zblbla, ze když mě viděly v restauraci několik let po sobě, jak si zatvrzele vždy dávám slavky ( 8 Eur plný kastroool), tak se rozhodly to vyzkoušet a stal se zázrak : už je nás okolo stolu více ?. Jenže tak jednou do roka … víckrát nám to nevyjde ( a tohle se stejne nedá papat často ).

  4. Haderach Kwisatz napsal:

    Vzhledem k Janině poznámce a v textu zmíněnému „ocásky, nožičky a krunýřky nevyhazujte, dávejte je do misky na stole“ jsem přidala fotku – myslím, že tyhle krevety se připravují neloupané.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..