brambory podle počtu strávníků – počítejte zhruba jednu středně velkou bramboru na jednu placičku
Solamyl
sůl
pepř
olej
Brambory oloupáme a nastrouháme na hrubém struhadle. Osolíme, opepříme a necháme pár minut vykapat v cedníku nebo rovnou vymačkáme – důležité je dostat z nich co nejvíc vody. Vrátíme do misky, přisypeme škrob (cca 1 PL na 4 brambory) a promícháme. Na pánvi s nepřilnavým dnem rozpálíme trochu oleje a tvoříme malé placičky, které z obou stran opečeme dozlatova.
Haderach
Vypadá to skvěle. Šlo by to i z něčeho jiného? Dýně, cuketa, mrkev, atd? Máte s tím někdo zkušenosti?
Slo. Dulezity je vodu pryc a pridat solamyl. Do cukety bych mozna nesla, moc mokra. Z mrkve uz jsem ochutnala a dobry…bylo v tom ale nejake koreni.
V dobách, kdy jsem vařívala na vodě a dostatečně mě uplatili, tak i na různé placky došlo (podle úspěšnosti polních a zahradních pychů). Taky z cukety. No, a co se na vodě v loďáku najde, ale škrob to nejni? Nooo? Správně: Sušená bramborová kaše! Vysaje přebytečnou vodu a slepí základ. I přes to, že jsem to tenkrát kořenila česnekem, velká část krmenců to pojídala s marmeládou…
Jinak ro(nemám umlauf)sti můžu v množství větším, než malém. A někdy dělám fakt pidirosťátka a dávám do salátů – aby se nikdo nemusel zdržovat přikusováním chleba. Jen je třeba dát je až jako poslední, jinak se rozmáčí a pak se z nich stanou obyč mastný erteple, který vypadají už použitě…
Ö na klávesnici = levý Alt 0246 🙂
Děkuji. 🙂
Já dělám rösti pouze z brambor zatim jsem z jiného nezkoušela.A z mrkve může být zatímavé.
Na to mé bramborové dávám tak dvě strouhnutí muškátového oříšku.
Vřelé díky! Jak jsem stará ,tak jsem … (inu, však vy víte!). Pokoušela jsem se o ně několikrát, do těsta jsem ale akorát vrátila škrob, který se usadil z vymačkané vody a ony se mi rozpadaly. A přidat solamyl mě nenapadlo. Spáchám je při nejbližší příležitosti. :-))
Boženko, Boženko …. v x receptech jsem tu psala „pokud se bojíte, že to nebude držet pohromadě, přidejte Solamyl“. A u rösti je ten škrob de facto základ 🙂
Ale kamarádka je dělá z brambor uvařených do poloměkka a tam není potřeba – jenže pak to není tak křupavý a dobrý, je to spíš jako placka z brkaše.
Helenko, co můžeš chtít volovi, jedině kus hovězího! Nakonec jsem to už předeslala, viz výše. :-)) Slibuju, prosím, že budu fšecko číst pozorněji. A díky za trpělivost. :-))
U nás se tomu říká roští a já to odpoledne zkusím z patizonu, teď jsem ho krájela na smažení a připdá mi podstatně sušší než cuketa. Alespoň ten můj „žárovkovej“.
Já bych tam zkusila trochu povařený květák, nebo kapustu.
K syrovým bramborám přidávám rozmarýn, k mrkvi tymián. Už loni mužskej prohlásil, že by se mohly zkusit placičky z patizonu, ale tenkrát jsme měli jen 2. Letos tu „lítající talíře“ poletují (a prý ještě dost budou), tak zkusím. Jen si musím vyzkoušet, čím přikořenit 😎
A zkusila jsi ty pidi patizony naložit jako okurky? Jsou super.
Ani jsem nevěděla, že to, co dělám je rösti, ať se to jmenuje jak chce, je to dobrýýý, nechtělo se mi strouhat na malých slzičkách, tak jsem to zkusila na velkých a aby mi to drželo pohromadě, tak zbyteček sušené bramborové na knedlíky..?
Dobryyyyyyy 🙂
U nás jsou to bramborplacky a nikdy jsem nezahušťovala. Jen na hrubých slzičkách, sůl, pepř, rozmarýn. Nastrouhám, okořením a navrstvím na pánev (dělám přes celou). Při propékání se mi vždy spekly. Ale z nových brambor jsem nikdy nedělala, tak nevím. Do mrkvových, nebo mrkvovo- kedlubnových solamyl dávám. 😎
Tak u nás povečeřeno …. byly výborné. Dělávala jsem, jen jsem nikdy nedávala Solamyl, ale kaši jako Boy …. dnes poprvé se Solamylem. Díky?
Babiččiny zápisky IV (dnes trochu na zamyšlenou)
„Babičko, vysvětli mi, proč koníci nejedí řízky jako já.“
„Protože jedí mrkev a slámu, mají to tak dané.“
„Se ptám, proč nejedi řízky!“
„No protože maso nejedí, co ti na to mám říct?“
….. Ovšem, potom mi došlo, že to je zapeklitá situace, páč to dítě by mohlo také přestat jíst maso. Tak jsem vysvětlovala a vysvětlovala a snáááááád, to klaplo, k véči měla párky v rohlajzu.
Hihihi… Musíš se vzdělávat v biologii – masožravci x býložravci… a až to budeš hezky umět, holčička předloží další problém ??
Mno, to bych jako věděla, ale vysvětli to, že?
Nicméně, maso zatím papká, tak OK ?
Ta mrkev mi připomněla Úsměvčiny bramplacky s mrkví…já to zapomněla okořenit, ve finále jsem to navíc pocukrovala a pak jsem se o ně porvala se psem.
Jj, to si pamatuju ….. statečně jsi se o ně porvala ?