porce králíka
na marinádu:
1 lžíce oleje
1/2 lžičky mletého pepře
4 lžíce worcesteru (i víc, podle chuti)
1 lžíce mleté sladké papriky
chilli (ne moc)
2 – 3 cibule
1 máslo (autorka dává míň)
2 lžíce hladké mouky
Naporcovaného králíka potřeme marinádou a naskládáme do pekáče s cibulí a máslem, podlijeme vodou a pečeme. Po upečení králíka vyjmeme, omáčku rozmixujeme do hladka. Vrátíme králíka a prohřejeme. Příloha bramborový knedlík, noky, klasický knedlík…
Recept poslala A.rena: „Protože máme králíků moc, dělám ze zadních nohou. Maso oberu z kostí a do omáčky dám bez nich.“
U nás se právě chystá hromadná vražda čtvero dlouhých uší. Tak díky za recept.
Zrovna dnes po půlnoci jsem se chladila na balkoně a dole hopkal zajíček.letošní.pak tu běhají dva staroši a ti jsou velcí málem jak srnky.
Vzhledem k tomu, že bydlím nejen na vesnici, ale až kousek za koncem světa, tak tu občas nějaký to dlouhý ucho běhá taky. A protože jich jeden čas bylo hodně málo, tak jsme je měli pojmenovaný – a všichni zajíci byli (a jsou dodneska od B –
takže u nás Boris, nahoře u křižovatky běhali Božena a Bohouš, na druhý straně lesa potom Blanka a Blažej, jo a abych nezapomněla, u nádraží běhal Bedřich….
To je pěkný ??
Babiše sežrala liška, doufám 😉
Já už vařím vodu ;-).
Ani jeden zajíc se nejmenuje Babiš, to bychom mu nemohli udělat (teda – tomu zajíci…)???
Dobře ty???????
Nejen u vás „na konci světa“ , ale i u nás na sídlišti hopká dost velký zajda, a ani pes ho nevyleká. A už tu byli i čtyři malí..jen doufám, že jsou naživu.
Já se nedivím – který panelákový pes viděl naživo zajíce – a ti nejmenší čísla psů (pak už to není pes, ale potkan), jako je mini jezefčík, čivava, jorkšír – ti se musí k smrti vyděsit, když ho uvidí byť jen zálky.
Já ti dám, přirovnávat Dexe k potkanovi. 🙂
Pro Haderach – na to, aby byl Dexík potkan by musel být o jedno číslo menší, špatně čteš.
Je to čivava? Je 🙂 a váhově je furt v normě .. i když na horní hranici 🙂
A to nechtějte vědět, KOLIK váží náš potkan 🙂 🙂 🙂
Tedy Hadérko, snad nemáte potkana většího než psa? ?
Ne zcela. Ale znama mela fenku yorka, ktera vazila 600g … pak by Met vetsi byl, vazi 700g.
Haderach, že ty toho potkana vykrmuješ na zabíjačku? A nepouštěj ho z klece, ať z toho Dexík nemá mindrák!!!
Omyl! Poustime nekolikrat denne. Hraji si, jsou kamosi 😉
Což potkan. Ale Dorostence se podařilo vykrmit křečka do váhy a rozměrů třídenního ledního medvíděte. A kdybyste viděli, jak si ten kapsář žere, bledli byste závistí. Jednou jí to nechám nafotit. A to ten blbís je tak tlustej, že snad ani nevidí.
Já teď u známých v Jeseníku viděla džungaráka velikosti středně velkého hamburgeru. A byl i tak rozplácnutý když se chtěl nechat hladit.
Jednou mě známa z dětství ( vyučena kuchařka ) pohostila myslím hovězím s worchesterovou omáčkou a to bylo tak dobre!! Tenkrát já vařila to svoje pro malinke děti a dnes jsi mi to připomněla. Musím to vyzkoušet, ale pro králíka nepobezim, pro samotnou si udělám jiny kousek masa. Možná hned kousek toho hovězího. Už se mi sbíhají sliny a jsem rada za recept ?
No vidíš, přihlásily se děti nečekaně na víkend a rady by králíka ?. Tak jupiii, nemusím vařit jen pro mě a bude to inženýr na worchesteru . To budou koukat. Jinak u nás většinou na česneku a cibuli, kminu a k zeli nebo kási
KRÁLÍK , to je dneska už málo kde vidět . I u nás je to tak , králíků jsme měli 3 velké králíkárny , teď — prdka. Chovatel má alergii a je vymalováno. Moje “ tchýňka “ to byl přeborník na vaření z králičího masa, dělala pečeného, guláš, na paprice , sekanou , vykostěného na staročeském koření apod. Tento recept vypadá moc dobře , je to můj názor, já bych tu “ omajdu “ nechala bez mixování. Hned jak králíka dostanu od sousedky vyzkouším.
Co se týká těch ušáků v přírodě , tak ty jsem neviděla už hóóódně dlouho.
Vaření ZDAR .
Tak tenhle recept se mi moc líbí, obzvlášť proto, že králík jako dietní masíčko není ozvláštněn bůčkem nebo anglickou. Mě vždycky nadzvedne recept, který je uváděn jako dietní a rovnou tam tu anglickou nebo bůček švihnou s tím, aby jako králík nebyl suchý. Přitom když se to dělá pod pokličkou v troubě nebo na plotně, tak se přece vysušit nemusí. Jinak zajíčka bych si také dala, ale v Li..u už ho dlouho neprodávají. Jestli si vzpomínáte, tak ho tam měli v balení cca 1,250 kg za cca 200 Kč. V tom jednom balení byly vždy 3 zadní a 2 přední nohy. Doplnila jsem to většinou zeleninou na svíčkovou a upekla. Byla to mňamka.
Hmmm… prý že kamarádky… Když neprovokujou houbama, vytáhnou králíky ?
Hoooodně let tomu, kdy se najednou zabilo i 25 ušáků a vařil se králík 100x jinak. Kolikrát strávníci ani nevěděli, co že je to za maso.
Tenhle recept ale neznám a vzhledem k tomu, že máme přislíbeného králíka od chovatele, zkusím zadní běhy takto. Vařím pro dva, tak může být jeden ušák na víc způsobů ? Možná budou i dva? 😎
??
Naše babička chovala králíky ale i když byl na hodně způsobů a všem chutnalo, tak já se tomu vyhýbala, jak to šlo… Jednou jsem dostala na návštěvě óbr řízek, nadšeně jsem se zakousla – oběd trval snad dvě hodiny, bála jsem se říct, že králíka nee.. ?
Králík v přírodě – zrovna nedávno nám panáčkoval při procházce v přírodě. Vůbec se nebál.
Ale přiznám se, že králíka na másle jsem snad ještě nedělala, vždy na slanině, sádle, oleji …. určitě vyzkouším, až mi nějaký přistane v tašce.
Babiččiny zápisky X
Na výletě hledá ten svišť něco v batohu (no něco, JÍDLO) najednou řekne:
„Může mi někdo vysvětlit, proč mám takový nepořádek v batohu, že nemůžu nic najít?“
Děda:
„Protože tam pořád lezeš a něco hledáš.“
„Dědo, ale já hledám něco hodně důležitýho.“
„Stejně tam zase hledáš žvanec, tak nemel.“
„Ty seš chytrej, ale ještě chvilku a umřu ti hlady.“
Teď při usínání mi to děťátko jen tak mezi řečí sdělilo:
„Noooo babičko, máš to za pár, ještě chvilku tě pozlobím, pomazlím a jedu. To by mě zajímalo, co budeš dělat, až tu nebudu“
Řekla jsem:
„Bude mi smutno, protože už mě nikdo nebude kopat v noci do žeber, nikdo nebude vykřikovat „Babíííí, mám hlááááád“ a nikdo se tady se mnou nebude mazlit. Asi budeš muset zase přijet.“
„Dědoooooo, musíš se s babičkou mazlit, aby jí to nechybělo, jasný? Napiš si to do diáře.“
„Jasně, píšu si to na každou středu, nebůj.“
Štěstí, že tomu to děťátko ještě nerozumí ?
???
😀
Já ti tak závidím! Moje vnoucatka vidím hodně málo a když jsou tady nebo já tam, skončí to většinou , ze je rusim při sledování mobilu a tabletu atp. Jasné , ze manžel mi hodně a rad pomáhal v kuchyni, dokonce tam vládnul a měla jsem na ne více času, ale takhle se vikendy smrsknou na par hodin spolu a většina : já v kuchyni a děti mě tak vnímají. Jesteze existují livance a pizza domácí apod, to je nalakam do kuchyně a je Švanda a mají to vaření s babičkou moc rádi, tak aspoň to . Ale takové citové výlevy, to jsem bohužel nezažila ?
Tak běžně bych taky vařila, ale letos jsme se rozhodli, že se vařením, úklidem a tak nebudeme zatěžovat. Takže výlety a vždy jsme někde něco snědli. Takže nebyla vyhlášená babiččina kuchyně a také jsme to s přehledem zvládli, všichni.
Jen ty snídaně, ty byly naše – jak píšeš, lívance, palačinky, vaječina ….. a trhání rajčátek a jahůdek ze zahrádky, to musela každé ráno.
K tomu závěru se nedá snad ani nic dodat, to je naprosto bez komentáře….ale stejně by mě zajímalo, co si ten cvrček asi myslel.
Vzhledem k tomu, že neví, že „středa, je …..“, tak asi nic hroznýho ?
???
Holky,nejste některá osvědčená čarodějnice? Fakt bych potrebovala,aby se to přestalo vše porad s***
Jezkovovoko. Copak?
Prostě mi roste trpaslík a je největší na celém světě. A to mám potvrzeno i z nezávislých zdrojů.posledni 3 roky to jde od 10 k 5. Poslední neštěstí….v noci mi umřel kocourek 🙁
To je opravdu smutné. Teď je v kočičím nebi a tlapkou ti posílá vzdušný polibek. ?
To je mi moc lito 🙁
To je mi líto, ale Ivčo, drž se, určitě už musí být lépe. Držím palce.
Božínku, drž se děvče.
Ivčo, většinou ta neštěstí chodí po třech …. nevím, jak na tom jsi teď Ty, ale já to tak mám vždy.
A myslím si, že na to ani Lakys nepomůže, a že ta to umí …..
Já mám občas jako mantru dvě věty: 1. Hned po probuzení spolkněte ropuchu a nic horšího už vás po celý den nemůže potkat. 2. Dobrá nálada nevyřeší všechny vaše problémy, ale nase.e tolik lidí, že stojí za to si ji udržet. Tož hlavu vzhůru, bude líp!
Ropuchu v Holesovicich neulovim. Myslim, ze v mem pripade by ji uspesne nahradil NAPRSTEK slivovice.
V některých případech by ten náprstek musel být opravdu velkoobjemový. Nejméně 2 litry….
Nenavidim slivovici.
já na to měla zmrzlinu Haagen Dazs (edinou, kterou můžu)