(1337) Hložinková tinktura podle babičky Karolíny

Plody hlohu obsahují vitamíny B, C, karoteny a další látky –  zlepšují průchodnost cév a tepen,  celkové prokrvení organismu, stimulují srdce, fungují jako prevence a léčba anginy pectoris, pomáhá při srdeční slabosti a arytmii. Slouží také jako regulátor krevního tlaku – vysoký snižuje, nízký zvyšuje. Dále  mají  uklidňující účinky (pomáhají při stresu a nespavosti) a pomáhají  s nepříjemnými stavy v období menopauzy.  (zdroj Wiki, upraveno)

asi 30 deka plodů hlohu
1/2 l vodky nebo slivovice

Čerstvě natrhané hložinky umyjte, osušte, pokuste se oďoubat „bubáky“, nakrájejte na malé kousky (jde to blbě, protože hložinka je v podstatě pecka obalená teninkou dužinou, takže si vybírejte radši větší masité kuličky) , dejte  do šroubovací zavařovačky, zalijte nějakým vysokooktanovým  alkoholem (vodkou nebo slivovicí) a  nechte macerovat asi měsíc – každý den protřepejte. Pak sceďte přes plátno (hodí se i kapesník, samozřejmě vypraný 🙂 ) nebo kávový filtr a nalejte do nějaký čupr lahve. Užívejte  3x denně 20 – 30 kapek.

Hložinky podle babiččina receptu naložila  Haderach – a rada na závěr. Krájení hložinek je děsnej opruz. Takže jsem nakrájela půlku a zbytek jsem nasypala na talíř a propíchala takovým tím ježkem na čištění lisu na česnek. Protože primárně jde o narušení slupky, mělo by to stačit.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

3 komentáře: (1337) Hložinková tinktura podle babičky Karolíny

  1. Imelda napsal:

    Můj muž každý rok sbírá květy hlohu a vaří z nich čaj, protože zná účinky hlohu. Ale sbírat hložinky ho nenapadlo, takže dík za tento recept. Takto bude užívání hlohu příjemnější.

  2. kvetula.v napsal:

    ? Se budeš prodírat trnama hloží?
    Asi málo prohlížím škarpy podle silniček, ale fakt nevím, kde tady v okolí nějaký hloh roste. V mé rodné vísce to bylo na krajích polních cest k lesům.
    Ale tip je to zajímavý, tinktura by se hodila 😎

  3. blahovka.h napsal:

    Květ jsem letos prošvihla a tak budou plody. Bez alkohůlu, sušené na čaj. U nás se jim říká lohyně.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..