1 l mléka
cca 1 kg polohrubé mouky
2 vejce
lžička soli
3 lžičky cukru
švestky v množství více než malém….
Dáme svařit mléko se solí a cukrem. Až vře, odstavíme z ohně a vsypeme za důkladného míchání mouku, aby vzniklo řídké těstíčko. Přidáme vajíčka, mícháme a přisypáváme mouku. Jak těsto houstne, robot nebo vařecha už nestačí, překlopíme na vál a mouku zapracováváme na vále. Těsto musí být pružné, nelepí na ruce, ale dobře se spojuje. (Tentokrát mi spolklo skoro o 200 g mouky víc.) Z hotového těsta odkrajujeme kousky zhruba velikosti švestky, švestku zabalíme do opravdu tenké slupky těsta a knedlíky vaříme v osolené vodě cca 5 minut. Vybíráme do mísy a pokapeme máslem, aby neokoraly. Sypeme strouhaným mírně osoleným tvarohem, cukrem, poléváme rozpuštěným máslem.
Rodinný krajový recept poslala A.rena Z uvedeného množství je 80 – 100 kulivárů, podle velikosti švestek. A věřte, že 10 kousků na talíři není žádná míra.
Dala bych si okamžitě – ale to chce naše klasické malé české švestky – na chalupě to po deštích všechno popraskalo a opadalo, nemám 🙁 🙁 🙁
Taky bych se přidala , ale “ prdka “ , máme sice na zahradě švestku , starou , pravou, ale letos to pomrzlo a co nepomrzlo si přivlastnili mravenci a hlavně ty šmejdi červíci. Tak došlo na špendlíky a blumky, no dobré, ale švejdy to nejsou .
No tak tohle mne opravdu láká, budu muset někde znárodnit švestky a hurá do knedlí
jupííííí !!!!!
Asi bych se podívala podle silnice Plaňany – Český Brod. To by bylo, aby se tam nenašel alespoň jeden strom z vyvlastnění (od přivlastnit si) toho, co na něm bude. U nás je tedy švestek taky málo, ale švestkové knedlíky být muší, tak se podívám taky kousek dál.
Já se teda přiznám, že co je u silnice, tak nechávám těm „opáleným“. Je to plné zplodin z aut, neumyvatelné (od umyju = čisté bude) a tím nejedlé.
Prostě bych si tam nenatrhala ani na jídlo, snad jen u silnice, kde vím, že projede za den max 5 aut.
Ale každého věc, to vím.
Práv tohle je případ silnice velmi málo frekventované, tudíž celkem v pohodě. Navíc jsou tam boční cesty, kde nejezdí nic snad kromě traktoru do nejbližšího statku a tam je těch stromů tako docela hafo.
Kuliváry je krásný a výstižný název.Ta dávka je přimo obrovská.Já mám sladké jidlo nejraději po obědě jako dezert.Stačí mi třeba pořádně hustá gulášovka nebo bramboračka a pak 3 kuličky švestkováků.?
Neboj, dávka není obrovská. Jak píšu v receptu, 10 kousků není žádná míra. Ta šlupka těsta je opravdu tenká. A dobře se uchovávají v mražáku. Neuvařené naskládat na tác, zmrazit a pak sesypat. Zmrazené se jen o malinko dýl vaří.
Vzhledem k tomu, že ti soutěžící o největšího jedlíka švestkových knedlíků jsou schopni jich sežrat asi 80, tak si myslím, že těch 10 je taková dávěčka pro předškoláčky….
Já bych si je dala, ale jak se loni lámaly stromy pod tíhou plodů, tak letos ani švestička :-(. V krámu mají buď klasické, napůl zelené a nebo ty obrovské a to by byl knedl na celý talíř. Letos byly knedlíky z jahod, borůvek a jednou z raných švestek, ale to nebylo ono. Klasika je klasika.
U nás je letos švestek taky málo, pálenice bědují.
Pálenice snad do příštího roku vydrží, ale co dělný lid? Je dost zásob? Aby nám Moravu neskolila chřipková epidémije, když je málo léku…
Což mi připomnělo jeden starý: V rámci boje proti alkoholismu vláda rozhodla, že v republice zůstanou jen tři hospody: Jedna v Plzni, jedna v Praze a Morava se celá zastřeší.
Protože my jsme lid dělný a shonný (od slova shánět = hromadit), zásoby léčiva jsou velmi dobré z předchozích let a tudíž jakákoliv epidémija se mám vyhne obloukem. A flašky s echinaceou naloženou ve slivovici budou pomáhat taky. Tak jakýpak alkoholismus!?
Takže zastřešením Moravy vznikne největší lékárna světa. Asi přestanu s tím rybím tukem, aby si mě našla nějaká malá chřipečka a tudíž důvod vyrazit do „lékárny“ 🙂
Budu o tebe pečovat ze všech sil a co bude sklep stačit.?
No … a ja budu muset trpet, pac slivku proste nemuzu 🙁
Šiš Reni… poznáme pak naši Bojínku při velikosti vašeho sklepu?
Jen aby se mi nezlomily játra. Máte tam u vás i ostrpestřec?
Hadérko, jak tak koukám na Tvou ikonku, budeš něco mezi netopýrem a upírem, tak si dáš ten hádankový, krvavý lekvár ??
(hložinky pilně protřepávám ?)
Reni, stačil mi vinný sklípek, natož vypálený sklípek …… s Tebou se vážně rovnat nechci ?♀️?♀️?♀️
Hlozinky tez trepu … a klid, whisky taky leci.
BOYE, ostropestřec – JASNĚ! Sv..ě pichlavá…
Jinak – jeden sklep (v baráku) plný slivovice, druhý v mezi plný vína. I Haderach by si přišla na své. A holky jsou zodpovědné, nemám o ně strach. Vědí, že alkahůl podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství. ??
Juchuuuuu 🙂
A vino taky muzu … jen ty tekuty svestky mi nejdou 🙁
No dyť sem to tak s tým vínem myslela! A aj pivo možeš? Hospodu máme hned vedle chalupy a Jarošovský šohaj to jistí.
No jestli 🙂
Bíla pěna, láhev orosená
chmelový nektar já znám
jen jsem to zkusil a jednou se napil
od těch dob žízeň mám.
Jarošovský pivovar.
A pomalu jde k zemi. Před měsícem shodili komín, na kterém vždycky odpočívali čápi, teď zbourali střechu sladovny. Ale tu opravují. Prý z toho všeho bude obytno-průmyslový areál. Jarošovské pivo se teď sice vaří v Jarošově, ale v bývalém TON-u. Sodoma-Gomora!
Achjo 🙁
Taak, jestli u plotu ještě něco zbylo, dáme si s Benjamínou. Je to letos s těma švestkama trochu problém. Ty, co bývají začátkem září, spadly v půlce srpna a ty druhé sice padají, ale nedozrálé. Tak uvidíme. Letos zatím nejlepší švestky, které jsem měla, byly z Norska. A žádný jižní cípek. Z Bergenu, ze zahrádky. No, hned se majitelé začali jmenovat Hujersson. Já netušila, že by švestky mohly tak severně přežít, natož plodit a zrát! Byl to trochu jiný druh, než naše klasická modrá, ale byly to švestky. Ne špendlíky, ne nějaké pablumy. Tak čekám, kdy ze zahrádky přivezou ananasy…
I ze špendlíků jsou moc dobré, mirabelky jsem nezkoušela.
Mirabelky raději nezkoušej – z vlastní zkušenosti vím, že za syrova krásně slaďounké, ale uvařené mirabelky i některé špendlíky jsou kyselé až křivohubé…. a žádný cukr to nepřebije.
Klidne bych je zkusila. Davam je do knedliku, do kolacu … a hubu nam to nekrivi.
Babička je taky tak dělala – já letos koupila švestky z Turecka – hódně veliké, vevnitř zelené, kyselé…tak jsem je nechala v sáčku a denně jsem jim vyhrožovala. Asi zabralo, po týdnu vevnitř žluté, sladké…ani na knedlíky nedošlo…
Ctěné soukuchatí! Před časem jsem tady apelovala na ty, kdo žijí v krajích, kde se ještě drží původní recepty, ať hodí něco do placu. A jednoznačně a.rena vede. Její recepty jsou prosté, selské, krajové. Pro mě nádhera a obohacení, které od Bramborajdy čekám. A jak zjišťuju, nejen já. Rendo, díky! 🙂
přesně tak, také děkuji…..
?? Souhlas ctěná soukuchatko
Pýřím se a děkuji za pochvalu. Však já zase něco vyhrabu.
Bezva recept, fakt, díky
No potěš koště, jsem si myslela, jaký jsem blázen, když dělám 60 jahodových a tady takové nadělení. Je to něco na způsob odpalovaného těsta, jen u nás se nedává cukr.
Určo vyzkouším, jen nemaje švestky, pouze ty veliké, tak to asi naplním něčím jiným, možná pokrájenými hruškami, ale tam si nejsem jistá, zda se těsto nebude trhat, co myslíš Reni??
A zaujal mne, ale opravdu hodně zaujal, ten mírně posolený tvaroh. To jsem nikdy nezkoušela, přiznávám.
Klidně dej i ty velké švestky, jsou taky dobré, kulivárů bude tím pádem o něco míň. A ten tvaroh zkus, u nás se solí odjakživa. To máš jak se slaným karamelem. Špetička a jak zvýrazní chuť. Necítíš jen sladkou hmotu. A sůl s tvarohem zrovna promíchej.
Díky ?, to vážně zkusím, vůbec si nedovedu představit, jak to bude s těmi knedlíky chutnat, ale věřím, že to bude výborné a zase to svoje kulinářské umění posunu někam dál. Díky ještě jednou
Jo a ještě k ovoci do kulivárů. Musí to být suché, což u nakrájené hrušky nebo jabka neuděláš. Těsto by se nespojilo, bohužel.
A asi by se tak hezky nekulili, když je to jen tenoučký obal kolem ovoce?
Ale už je tu rozhodnuto – jen co se někde koupí trocha švestek , budou kulihráškové ? 😎
Tož tam nacpu škvarky, což? ?
JO!!!
Jak tak koukám , tak to se ten můj i švestkových knedlíků – kulivárů -dočká.
Švestky v bramborovém těstě (dělávala máti) nám ani jednomu nejedou a do kynutého se moc pouštět nechci kvůlivá zažívacím problémům. Tohle ale vypadá velmi slibně.? (Ale nebudu je dělat z celého kila- to by pro dva bylo fakt mooooc).
Je vidět, že Jižní Morava má spoustu dobrých receptů , takže i já se připojuji k děkovatelkám – jen díky Renatce před námi nezůstala spousta dobrot nadosmrti utajená. ??
A kočky, mršky jsem nalákala do lahve s pivem, tam jim to chutnalo. (ty tipky vovocné).
Zrovna dodělávám další várku kepuču a lečo, jen ruce mám samý puchýř, ale to bude tím, že jsem hooooodně nešiškovná.?
Do Texasu fááááákt nepoletím a už vůbec tam nechci žít, navíc s recepískem, který mi nepatří. Ale kdyby Bláhovka chtěla, tak jí to tam domluvím. ?
A pro ostatní, houby začínají růst ?
Ha!