(1361) Dýňová bábovka pro celiaky

150 g másla
300-350 g dýně
1 KL skořice
3 vejce
150 g cukr moučka
1 vanilinový cukr
300 g bezlepkové samokypřící směsi
špetka soli
4 PL oleje

Nastrouháme dýni, pokapeme olejem a necháme odležet.
Celá vejce, rozpuštěné máslo a cukry vyšleháme do pěny, přidáme dýni a opatrně vmícháme sypké ingredience.
Formu vymažeme olejem, vysypeme bezlepkovou moukou a nalijeme těsto.
Pečeme při 180° cca 45 minut, zkoušíme špejlí.

Recept od kolegyně vyškemrala Úsměvka: „Bábovka vydrží kyprá i 4 dny. Lze jí dát i do mrazáku a údajně se jí nic nestane.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

21 komentářů: (1361) Dýňová bábovka pro celiaky

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Předpokládám, že bezlepková samokypřící směs se bez problémů dá nahradit polohrubou moukou a prdopečem.

  2. Jana Macůrková napsal:

    Vzhledem k tomu, že tu mám dýně kam se podíváš, tak vyzkouším o víkendu (přijede synátor všežravec). Dneska zavářím červenou řepu a další díl kapií (sklidila jsem celý košík a to se přejíst nedá a ještě mne čekají jablka (nastrouhat a zasterilovat na žemlovku a štrúdl). A v pátek chci na houby, mohlo by už jich být hodně, tak uvidíme.

    • sharka.68 napsal:

      Zkus si Jani, část jablek naplátkovat -jablka na čtvrtiny se slupkou a ze čtvrtek plátky, silnější..ty nasyp do vypařených sklenic, přidej špetičku soli, víčko polej rumem, nic víc, zavíčkuj a zavař. 20 minut na 80°C . S tím pak udělej štrůdl nebo jablečný koláče…je to lepší jak strouhaný…praktikují to takto v Rakousku, mezi tyhle zavařený jablka, pak nasypou na štrůdlovým těstě nahrubo drcený vlašský ořechy,rozinky a skořici… na řezu to vypadá skvěle, těsto je propečený…
      stejně zavářejí hrušky…..

      • Jana Macůrková napsal:

        Tak přesně tohle dělat nebudu, neb mi to vůbec nechutná. Protože tam jsou ty slupky a při plátkování jsou to velké slupky. A loupat je nemám čas ani náladu. Koneckonců jsem ti to již jednou psala, že to dělala moje máma a že to od té doby nemusím. Nám právě chutnají ta strouhaná, má na ně hodně hrubé struhadlo (dělám na něm jinak halušky).

        • Haderach Kwisatz napsal:

          Hele, tady se musim Sarky zastat, promin. Mame tu 1360 receptu a nikdo si prece nemuze pamatovat, co mu kdo kde psal. Ja si teda ani nepamatuju, co jsem psala ja (az na par drobnych vyjimek).

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Osobně si nepamatuji, co jsem měla dnes k obědu, natož to, co jsem tady kdy napsala.
            To mi připomíná, pokud se budu opakovat, či psát nějaké nesmysle, tak mne klepni po pařátech, ju?

        • Usmev.na.moji.tvari napsal:

          Nooo, a u nás musí být štrúdl právě z těch pokrájených jablíček se slupkou, jinak to nikdo nechce.
          Jen je problém, letos jablíčka nejsou, ta kupovaná jsou drahá jak mrcha, tak bude štrúdl sváteční ?

          • Jana Macůrková napsal:

            U nás je jablek docela dost, ty škarpový renety to jistí. Ale ty krásný hrušky (Clapova máslovka) mi mrchy při rekonstrukci silnice všechny pokáceli. Tak nevím, kde seženu hrušky na povidla.

  3. BOYE napsal:

    Dorostenka bude mít radost. Včera upekla jakési sušenky způsobem voko-ruka, dovylepšila bílou čokoládou. Pak řekla, že recept nedá, neb jsou hnusný, tak jsme je s Benjamínou spolykaly na posezení. Ale kuchtu jsme neobměkčily. Zatra puberťačka…

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Přiznávám, že jsem při vymáhání tohoto receptu myslela právě na Dorostenku, páč nikdo jiný zde nepsal, že trpí touto chorobou. Třeba bude chutnat, nám chutnala moc ?

  5. kvetula.v napsal:

    Tedy ne, že bych to bezlepkové netoužila ochutnat, ale nechce se mi tu směs shánět. Ale lepkovou variantu bych zkusila. U nás se teď jede v oranžové – dnes jsem naložila jednu malou kouli na kandování a na zítra jsou v plánu karbanátky s hokaido hranolkama. Ze zbytku možná polévka, nebo „něco“ , což by mohla být bábovka ? 😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..