150 g másla
300-350 g dýně
1 KL skořice
3 vejce
150 g cukr moučka
1 vanilinový cukr
300 g bezlepkové samokypřící směsi
špetka soli
4 PL oleje
Nastrouháme dýni, pokapeme olejem a necháme odležet.
Celá vejce, rozpuštěné máslo a cukry vyšleháme do pěny, přidáme dýni a opatrně vmícháme sypké ingredience.
Formu vymažeme olejem, vysypeme bezlepkovou moukou a nalijeme těsto.
Pečeme při 180° cca 45 minut, zkoušíme špejlí.
Recept od kolegyně vyškemrala Úsměvka: „Bábovka vydrží kyprá i 4 dny. Lze jí dát i do mrazáku a údajně se jí nic nestane.“
Předpokládám, že bezlepková samokypřící směs se bez problémů dá nahradit polohrubou moukou a prdopečem.
Pravdu díš, určitě by to vyšlo, zatím jsem nezkoušela, ale zkušená kuchatka si s tím poradí?
Vzhledem k tomu, že tu mám dýně kam se podíváš, tak vyzkouším o víkendu (přijede synátor všežravec). Dneska zavářím červenou řepu a další díl kapií (sklidila jsem celý košík a to se přejíst nedá a ještě mne čekají jablka (nastrouhat a zasterilovat na žemlovku a štrúdl). A v pátek chci na houby, mohlo by už jich být hodně, tak uvidíme.
Zkus si Jani, část jablek naplátkovat -jablka na čtvrtiny se slupkou a ze čtvrtek plátky, silnější..ty nasyp do vypařených sklenic, přidej špetičku soli, víčko polej rumem, nic víc, zavíčkuj a zavař. 20 minut na 80°C . S tím pak udělej štrůdl nebo jablečný koláče…je to lepší jak strouhaný…praktikují to takto v Rakousku, mezi tyhle zavařený jablka, pak nasypou na štrůdlovým těstě nahrubo drcený vlašský ořechy,rozinky a skořici… na řezu to vypadá skvěle, těsto je propečený…
stejně zavářejí hrušky…..
Tak přesně tohle dělat nebudu, neb mi to vůbec nechutná. Protože tam jsou ty slupky a při plátkování jsou to velké slupky. A loupat je nemám čas ani náladu. Koneckonců jsem ti to již jednou psala, že to dělala moje máma a že to od té doby nemusím. Nám právě chutnají ta strouhaná, má na ně hodně hrubé struhadlo (dělám na něm jinak halušky).
Hele, tady se musim Sarky zastat, promin. Mame tu 1360 receptu a nikdo si prece nemuze pamatovat, co mu kdo kde psal. Ja si teda ani nepamatuju, co jsem psala ja (az na par drobnych vyjimek).
Osobně si nepamatuji, co jsem měla dnes k obědu, natož to, co jsem tady kdy napsala.
To mi připomíná, pokud se budu opakovat, či psát nějaké nesmysle, tak mne klepni po pařátech, ju?
Nooo, a u nás musí být štrúdl právě z těch pokrájených jablíček se slupkou, jinak to nikdo nechce.
Jen je problém, letos jablíčka nejsou, ta kupovaná jsou drahá jak mrcha, tak bude štrúdl sváteční ?
U nás je jablek docela dost, ty škarpový renety to jistí. Ale ty krásný hrušky (Clapova máslovka) mi mrchy při rekonstrukci silnice všechny pokáceli. Tak nevím, kde seženu hrušky na povidla.
Dorostenka bude mít radost. Včera upekla jakési sušenky způsobem voko-ruka, dovylepšila bílou čokoládou. Pak řekla, že recept nedá, neb jsou hnusný, tak jsme je s Benjamínou spolykaly na posezení. Ale kuchtu jsme neobměkčily. Zatra puberťačka…
Když jsem měla doma puberťáky, tak jsem si říkala, že nechám uzákonit, že puberta je NEMOCPRVNÍTŘÍDY, ale než jsem se k tomu dostala, tak se vdala dcérenka (tím s puboškou trpí někdo jiný) a pár ročků na to se odstěhoval synek do Práglu (tím trpí někdo Prágl. Jen netuším kdo konkrétně, páč mi jí nechce představit. Ale za to si mohu sama, páč jsem kdysi u dcérenky pravila, že představování bude, až to bude na svatbu ….. já si totiž na jednoho zvykla, ona se s ním rozešla a tak to šlo dál a dál ….. až jsem se naprdla a pravila tuto „posvátnou větu“, jak se u nás dodnes říká).
Držím palečky, abys to přežila
Muchecht.
Nesměj se, také se Tě to týká ?
Přiznávám, že jsem při vymáhání tohoto receptu myslela právě na Dorostenku, páč nikdo jiný zde nepsal, že trpí touto chorobou. Třeba bude chutnat, nám chutnala moc ?
To, že z nás nikdo jiný asi nemusí bezlepkovou dietu, ještě neznamená, že tento recept není vyhledáván někým dalším z asi 2400 lidí, kteří Bramboračku denně navštíví (29.7.2019- 2488 lidí, 17.7. – 2299 lidí a to je občas i víc,já vidím pouze prvních 5 v žebříčku, ale za poslední 3 měsíce)
Smankote, tak ty moje bláboly čte tolik lidi, no to snad ne, já jsem tady, abych se naučila vyzkoušena a rodinná jídla. Holky, a tak se i stalo, děkuji vám všem
Já se tomu občas také divím, ale statistika, na kterou se mohu podívat já, Haderach a Pavlínka je občas hodně zajímavá. Když se podívám, co kdo hledal, tak se občas chechtám a nebo se nestačím divit. Já si to i zapisuji a při některých Bramoračkových výročích to dávám k lepšímu.
Tedy ne, že bych to bezlepkové netoužila ochutnat, ale nechce se mi tu směs shánět. Ale lepkovou variantu bych zkusila. U nás se teď jede v oranžové – dnes jsem naložila jednu malou kouli na kandování a na zítra jsou v plánu karbanátky s hokaido hranolkama. Ze zbytku možná polévka, nebo „něco“ , což by mohla být bábovka ? 😎
Tak to něco je bábovka, že mu to vzkazuju ?
On to dá, tomu věřím, hlavně tu dej hodnocení, jak chutnala. Nám jo
Hele tím „něco“ jsem mínila cokoliv… ve hře byly krom polévky i nějaké placičky, dokud jsem nekoukla sem. Jako příloha k masu nám postačí menší půlka koule.
Nesháněj, je to příšerně drahý. Samozřejmě můžeš nahradit moukou. Možná jí dej trochu míň a uvidíš, co to s těstem udělá. My máme kliku, že Dorostenka má alergii jen na standardní pšenici, tudíž můžeme nahradit třeba žitem – to děláme často. Nebo i špaldou, ale na tu jsme opatrnější… Jen nezapomeň na trochu prášku do pečiva. 🙂