1 kg cibule, 1 kg paprik, 1 kg rajčat
sůl, pepř
trochu libečku
sádlo
hořčice plnotučná
———-
párek/klobása
vejce
Veškerou zeleninu nakrájíme na proužky/osminky/kostičky/kolečka/osmihrany/hvězdičky ….. každý jak má rád. (U nás jede „přiznaná“ zelenina, tj. musí být vidět, že tam je. Rajčata lze oloupat, ale u nás to neletí. Lze oškrábat i papriky.)
Rozpustíme sádlo a přihodíme cibuli, necháme jí pořádně změknout a trochu osolíme. Přihodíme papriky a opět necháme změknout a osolíme. Na závěr přihodíme rajčata a osolíme. Když je veškerá zelenina měkká (trvá to cca 0,5 hodiny, někdy i víc), tak přidáme na toto množství malý kelímek hořčice, přidáme libeček a pepř a necháme provařit.
Recept poslala Úsměvka: „Nemusíte se bát, ta hořčice tam není cítit, jen zvýrazní chuť zeleniny.
Pokud to máme takto hotové, tak můžeme nacpat horké do sklenic, zavíčkovat a otočit dnem vzhůru. Zavářet se nemusí, páč hořčice zajistí, že se lečo nekazí. Mám vyzkoušené, že ještě v lednu tomu nic není.
Pokud nezajišťujeme pochutiny na zimu, tak opečeme parase, do leča přihodíme vajca a necháme ho srazit. Naskládáme na talíř, přidáme chléb a popřejeme Dobrou chuť!“
taky do leča neloupu rajčata, ale sem tam, do něčeho ano a vyndavám i semínka a střed, pouštej hodně šťávy…ty středy si posolím, popepřím a sním, solo:-D
PS: někdy, když je toho hodně, peču to v troubě..nemusí se pak u toho stát a míchat 😉
Od loňska, kdy mi vybouchaly v troubě jablka, tak jsem hodně opatrná.
No,že jste to nenapsaly dříve.Ale já si vzpomněla,že to tu už někdo kdysi psal,že neloupe,ale nadrobno krájí,stejně se ta rajčata rozvaří,a tím nemusí loupat.Včera jsem dělala a zavařovala otočením horkého a ta hořčice tam chybí.No nešť,ještě asi jednou či dvakrát budu dělat lečo,tak to zkusím,díky.
Jj, dělám ho průběžně, jak mi nosí sklizeň ze zahrad ….. letos nejsou jablka, ale rajčat a paprik mají fšici nadúrodu.
Hořčici do leča neznám ale zkusím.Rajčata neloupu do ničeho.Docela mě baví ty srolované šlupky (chtěla jsem to napsat zdrobnělinou ale chytrý mobil to slovo rozdělil a to by asi nikdo v jídle nechtěl…)
Hi,hi,hi….
???
Vida, zase něco nového, mám lečo naplánované na příští týden, tak vyzkouším.
Když zavařuji zeleninové lečo, dávám do něj hořčičné semínko. Líbí se mi jak hezky křupe a chuť taky dodá.
Taky to zkusim 😉
Už jsi to tady psala, do další várky ho chci přihodit. Jak moc ho tam dáš? Např. na to kilo rajčat ….. Díky
Když už jsem tady… O hořčici do leča jsem nikdy neslyšela, ale proč ne. Zkusím to, člověk se má pořád co učit. Nakonec, Vladimír Iljič to říkal už tenkrát, no ne? ?
Drahá, vítej ?
Jo, a rajčata u nás loupaná, vařená tak, aby se nerozpadla – tedy v leču.
Já taky loupaná, mně prostě ta slupka vadí, proto nerada i ta sušená rajčata.
Kilo toho, kilo tamtoho, kolik je „malý kelímek,“ té plnočučné??
Jsem volajaká zmetěná, skočilo mi to ouplně jinam.
Lakys, tady u nás prodávají tři velikosti – 1) velikost jako jogurt, 2) jako větší velikost jogurtu – tj. pro 2 – 3 lidi, 3) kyblík hořčice.
Do tohoto použiješ velikost č. 1), tj. jako normální jogurt. ?
(pokud teda nekupuješ ty velké džogurty)
a u nás začíná malý kelímek na 100g plnotučné nebo kremžské..
Tak tentokrát jsem „dobře“ četla já…. Jelikož nemám žádný levný přísun potřebných ingrediencí a tudíž potřebu zakonzervování, řekla jsem si, že bych tedy udělala tu variantu posledních dvou vět. A hned jsem se zasekla … opečeme PRASE…. Dumám, proč hned celé prase, když toho leča ze 3 kil pro celou ves nebude… zvětšuju obrázek, prohlížím .. až pak mi docvakne, že je to nějakej buřtík a Úsměvka používá termín ..PARASE ??
Ale ta chuť hořčice v leču mne zajímá, tak v menším měřítku určitě k obědu udělám 😎
Ty bláho, teď jsi mne dostala ??? Vůbec netuším, kam bych s tím PRASETEM musela …. vlastně vím, tam, kde jste byli ubytovaní před tím, než jste byli u nás.
Ty dávky vezmi odhadem, já to také moc neřeším, prostě jak to vyjde, tak to vyjde. Ta hořčice opravdu odvede svojí práci na 100%, ale výsledně jí tam necítíš.
Bude to s pikantní klobásou (dneska jsem koupila čerstvý náš oblíbený čabajkový točený) . Jet kvůli talíři leča opékat prase tak daleko? – to zas až takoví cvoci nejsme ???
Peťa by měl radost, ne? ???? A jak kvůli talíři leča, bys ho tady zrovna zavařila a mezi tím by mi ten Tvůj mohl umýt okna, ne? ? (dělám si legrandu, šak víš)
To leda že bych obrala Tvé kolbenkové dodavatele a nadělala zásoby na celou zimu. Jinak nevím, co bych tam zavařovala… Ale máš pravdu, Peťa by si s tím mým určo rád pokecal. Při posledním pobytu se kluci nějak skamarádili – by mi ho tam i zaměstnal ? . Jinak okna žádnej problém – minulý týden mi tu zvládl celý byt než jsem oběd uvařila ??. Tedy u vás by takovej blesk nebyl, máš jich víc a větší ?.. no ale Ty víš jak ho motivovat ???
Ale to bych ho motivovala, to mi věř …. se mi do nich nechce a nechce, hlavně na ně nemám náladu. Asi je nechám špinavé a bude klíííííííd.
SimTě, Ti pár těch kolbenkových dodavatelů přenechám, i houby ….. až pojedu na výlet, tak něco po cestě vyhodím, nebůj. ?
Lečo dělám vždy s hořčicí, zdá se mi chutnější. Ale nevím jestli to tady už někdo dřív nepsal, protože jsem ho s hořčicí nedělávala. Opravdu tam hořčice není cítit, jen ta chuť je lepší. Nic neodvažuju, papriky, cibuli ani rajčata/neloupu je, nevadí nám slupka/. Hořčici dávám podle chuti. Ochutnám a případně i trošku osladím. Pak zavařím. Mám vyzkoušeno, že se nic nekazí. 🙂