Káva – má být černá jako noc,
horká jako peklo
a sladká jako láska…
Ať si vaříte černou nebo s mlékem, rozpustnou … pořád je to „naše kafíčko“
a proto s ním dnes oslavte
Světový den kávy ☕
Dobře, Mezinárodní den seniorů je samozřejmě taky – je prý věnován našim rodičům, prarodičům, maminkám, tatínkům, babičkám a dědečkům, je to prý den, který ukazuje na to, že bychom si měli uvědomit s čím se musí potýkat senioři 🙂
No já teda nevím, spíš bych řekla, že je to den věnovaný většině z nás 🙂
Vive la vieillesse!
Já už skoro 33 let kafe nepiju. V době těhotenství s Aničkou jse nemohla ani cítit JAr, kafe a syrové maso. To kafe mi zůstalo. Ale dejte si klidně. Já si dám čaj, v dnešní zimě (vylezla jsem na zahradu pustit Kešouna a rychle jsem zalezla (a pes mne následoval…)
Já dlouho odolávala, ale teď se neobejdu. I když čaj taky ráda, hlavně v zimě, a s pár lžičkama pečeného čaje nemá chybu…
Ale café je holt café ☕
Den kávy? Dnešek je Mezinárodním dnem seniorů….
To sice je, ale my všechny tu máme pětatřicet ?, tak slavit budeme za hódně dlouho!
A obojí se nevylučuje, opravdu je Světový den kávy☕ i Mezinárodní den seniorů..
Kávu mám jako obřad, nepiju ji po litrech,ale denně 1-2 šálky… poslední dobou ulítávám na vietnamské kávě, pražené s trochou másla…Víte,že Vietnam je druhým největším pěstitelewm kávy na světě? Zkusili jste někdy Trung Nguyen – kávu Gurmet Blend nebo Premium Blend ? Pražáci mohou v kavárně v OC Galerii v Butovicích na Radlický, ostatní si mohou objednat na e-shopu…
Nebudete litovat..dobré jsou i ostatní,jen pozor,instatní mají slazenou…..
Nevěděla jsem nic o vietnamské kávě,ale bylo to v ,myslím,Dobrém ránu,a moc
pochvalně o ní mluvili….
Ve Vietnamu mají úžasné obchody s kávou. Různé druhy a všechny úžasné. Má to ale jeden háček a to, jak je ta káva trochu mastnější, tak se nedá udělat na kávovarech De Longboard. Ucpává se stroj. Musím jo potom míchat s italskou, ale to už potom není ta pravá chuť. A vynikající kávu pěstují na k
Kubě.
Opravují kávovar DeLonghi. Ten tablet si píše co chce.
Já jsem se naopak naučila pít kávu v těhotenství.Nízký tlak.A pivo taky.Teď mám jednu ráno jednu odpoledne.Mam svou oblíbenou ale nejsem zase kdovíjaký fajšmekr..
prokapu ji v tom jejich Phin filtru, pro sebe, když jí dělám hodně, vezmu to přes french pres…a nebo v mokakonvičce, do kávovaru ji nedávám…pak ji nemusím míchat….
nebo to kapou kolegové v Chemexu…..j eto krásná nádobka, ale tu bych se bála mejt, stačí neopatrnej pohyb a jaká byla….
Já mám různé džezvy, Phineas filtr, překapávače, ale nepoužívám. Prostě mám nejraději z toho stroje.
Já mám ráda jemně praženou africkou, konktrétne z Etiopie. Jihoamerické druhy mi nechutnají, jsou mi moc kyselé. Vietnamskou zkusím objednat. Díky za typ. ?☕
A sakriš, banán se mi tam vloudil ?
já banány ráda 😀
Já kávu ráda, stále a pořád ji piju jako tureckou, tedy se smetím. Momentálně ulítám na BIO kávě z Lidlu. Moje polovina se na jedné dovolené zamilovala do kávovaru, takže on kávu z kávovaru bez smetí. Ale mastnější káva též nejde do mlýnku, zasviní kameny a mletou už jsem nekoupila ani nepamatuji.
Jinak protože jsem šetřílek jdu střední cestou – ta Bio, eventuelně Etiopie a Costarica z Kauflandu.
kupuju u nich mletou, je výborná,až k Vám zas pojedu,tak vezmu sebou a uděláš si logrovou…
A já jsem čunidlo, a kafe výhradně rozpustný nebo z kávovaru a s mlékem, protože jinak mě po něm bolí žaludek. A vypiju denně jen jedno.
Tak ja jsem pila celý život kávu s mlékem a asi poslední dva roky jedině bez mléka. Po kávě s mlékem mě bylo hrozně těžko.V práci jsme měli jednoho mladíka, který nás naučil pít dobrou silnou kávu. Měl na to různá udělátka jako je džezva, konvice s filtrem, překapávače a nakonec jsme koupili kavovar na mletou kávu. Mám na ni návyk a vůbec nejvíc jsem si dobré silné kávy užila na dovolené v Itálii, tam jsem si s oblibou dávala jen ten náprstek „presíčka“. Ale víc než 2 denně nepiju.
Vlastik se naučil tyhle druhy , když byl služebně v Turecku a potom v Bosně. Takže džezvu máme taky, teď dcera dovlekla i kávovar, že se jim doma nikam nevejde. Ale já kafe ne.
jo,džezvový nám vařej kamarádi kozáci- jejich ataman umí velice dobrou džezvovou…nakupuje tak yrůzný druhy a vše mel ena ručním mlýnku- takovém tom mosazném, dříve je prodávali v Orient prodejnách nebo i v Klenotech , podlouhlý válec, stával kolem 800,-Kčs.
Ten ještě mám – a mele 🙂
Taky mám, a taky ještě funkçní?
Podlouhlý válec, 40 let starý, červený , jsem nedávno vyhodila. Desítky let nepoužívaný, vnitřek vypadal divně, já nevěděla jak to vyčistit a chlap usoudil, že zbytečně zabírá místo. Nebylo co na něm mlít, tak „šel“ . 😎
Mně kafe od mládí nijak extra nechutnalo , tak jsem ho nevyhledávala a když mi navíc začalo dělat těžko, tak jsem se mu začala vyhýbat i na návštěvách a to dokonce takovým způsobem, že když jsem na návštěvě zdvořile odmítla, bylo mi přesto předloženo se slovy „ale jedno si dáš/te“ , tak jsem ho nezdvořile nechala na stole stát. Před 12ti lety jsem se na začátku „nového života“ u známých postupně přes cappuccino dopracovala k rozpustné kávě s mlékem /smetanou a teď máme doma dvě kávy denně jako rituál. Poobědní už jsme si vychutnali a tím i den seniorů oslavili ? 😎
Tak káva je jasná – ad 1) rozpustná s mlékem (nescafé) a ad 2) presso s mlékem a vodou – neptejte se.?
Vypiju max. 2 denně a nepoznám dobrou nebo špatnou. Teda takto, poznám dobrou rozpustnou (jihlavanku např. nedám) a poznám dobře naředěné presso ?
A nic s tím nikdo neudělá, já vlastně vypiju i jakýkoliv čaj …. prostě se vylouhuje a má nějakou chuť (kromě těch bylinkových, tam jsem vybíravá)
Já čaje bylinkové i ty žlučnikové nebo urologické s chutí.Ale ovocné koupené porcované ne e.To jsou pro mě kyseláče a žáhovec pálivý?
Kávu piju rozpustnou 2x denně, to kvůli žaludku a u nás čaje jedině bylinkové, vlastnoručně sbírané.