(1384) Dnes vám nesu … kytku vřesu

Snad ještě bude trochu hezky, vyrazte do lesa a natrhejte si.  Vřes byl posvátnou bylinou druidů, podle pověstí ho milují víly a elementálové  lesa. Ochraňuje před zlými duchy, ale i před hněvem, agresivitou a vášněmi. A také prý slouží k přivolávání deště – ale nás zajímá hlavně jako léčivka.

Vřes  jedna z mála rostlin, které pomáhají při řezavé bolesti při močení (tzv. řezavce), při zánětu ledvin, močového měchýře, močových cest. Kromě toho pomáhá uklidňovat nervy a  působí proti nespavosti.  A i když se  používá především vnitřně, můžete ho uplatnit i zevně – k omývání ran (má stahující účinky).

Čaj: 3 lžičky nastříhaného vřesu bez dřevnatých větciček na půl litru vody, nechat  louhovat 5 – 10 minut, scedit, pít vlažné.

Vřesová tinktura: zavařovačku nacpěte vřesem, zalejte vysooktanovou vodkou nebo nějakou jinou bílou pálenkou a nechejte louhovat alespoň tři týdny. Sceďte, … blablabla, dál to znáte. Užívejte po kapkách – asi 20 kapek několikrát denně po takovou dobu, kdy potřebujete hojivé působení. Tinkturu můžete užívat přímo na lžičku nebo ji přidejte do sklenky vody.

Haderach

PS: Jo, a chutná to FAKT hnusně 🙂 🙂 🙂

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

19 komentářů: (1384) Dnes vám nesu … kytku vřesu

  1. Jana Macůrková napsal:

    Tam co teď jezdíme na houby je vřesu hodně, ale letos nějak málo kvete. Ale pamatuji se na Stráž pod Ralskem, kde jsme dělali předdiplomní praxi, kde jsme koukali z oken kanceláře a plocha pod barákem byla jeden vřes. A v něm červené hlavičky křemenáčů.
    Bylo to za ruskýma kasárnama a tak tam kromě nás geologů nikdo na houby nemohl.

  2. lakysa22 napsal:

    Vřes mám moc ráda, a že je to nedobré? Upřímně – který lék je dobrý? Hlavně, že pomàhà.

  3. kvetula.v napsal:

    Vím, kde tu v lese kvete vřes – i hezky vysoký, dokonce znám i místo s bílým (doufám, že tam pořád je, pár let jsem tam nebyla) , ale po tom dodatku, že je fakt hnusný, nevím, mám li jím znehodnotit část posledního zbytku kvalitní slivovičky? Asi se spokojím s lichořeřišnicí – ta je „jedlá“?
    Hložinky skončily v posledním silném lihu – už jsou vylouhované, přecezené a ke konzumaci lektvar připravený.
    Zkoušel je ještě někdo, krom Hadérky , nakládat? By mne zajímalo, co jste udělaly s hložinkama po zcezení?

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Jako takto, jsem ráda, když si ráno vyčistím zuby bez toho, že by se mi obracel žaludek, natož toto …..
    Já dám málo co, ale to víte.
    Toto fááááákt zkoušet nebudu a že mám vřes na terase, stačilo by ho jen ořezat.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..