(1385) Houbový nákyp II. neboli hubník

500 g čerstvých hub
6 rohlíků
2 vejce
300 ml mléka
4 stroužky česneku
majoránka
pepř, sůl
drcený kmín
petrželka
150 g anglické slaniny
1 cibule
50 g másla
hrst strouhanky

(Pokud použijete sušené houby, napřed je na půl hodiny namočte do vody a  před vhozením do hrnce lehce „vyždímejte“.)

Vejce ušlehejte s mlékem a přidejte prolisovaný česnek, sůl, mletý pepř, majoránku, kmín a nasekanou petrželku. Rohlíky nakrájejte na kostičky a zalijte připravenou směsí.

Houby nakrájejte na proužky, slaninu a cibuli na kostičky. Do kastrolu dejte máslo (kousek si nechte na vymazání pekáče), rozehřejte a orestujte na něm kostičky slaniny. Přidejte cibuli, za chvíli houby a dohromady restujte do zlatova (tj. houby musí odpařit vodu).

Nechte to vychladnout a smíchejte s namočenými rohlíky. Přesuňte do pekáče vymazaného máslem a lehce vysypaného strouhankou, a pečte v troubě předehřáté na 180° asi 30 minut dozlatova.

Recept jsem si opsala na PŽ v roce 2015 z rubriky Recepty mého srdce. A navzdory tomu, že výraz „hubník“ navozuje představu čehosi nízkokalorického, upozorňuju vás, že po tomhle zaručeně nezhubnete – je to děsně žravý 🙂 Haderach

A medaili dostává Lakysa, která to právě vylovila z trouby a posílá ještě teplý 🙂 🙂 🙂

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

12 komentářů: (1385) Houbový nákyp II. neboli hubník

  1. Jana Macůrková napsal:

    Recept č.599 – Staročeský hubník. Jen s přidanou petrželkou.

  2. lakysa22 napsal:

    Hehe – já ho zrovns teď vytáhla z trouby..akorát tři tohlkįky, tři vejce…

  3. kvetula.v napsal:

    Ukládám do složky „Houby“ . Radši bych zkusila ze „živých“. Snad se někdy aspoň něco málo zadaří 😎

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Jedinečný byl Kája Gott, recepty jsou různými obměnami různé. Z toho bych si hlavu nelámala. ?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..