(1387) Zeleninová hořčice

1 kg zelených rajčat
1/2 kg zelí
1 celer
6 paprik
4 větší cibule
18 dkg cukru
2 lžíce Deka
250 ml octa

Všechnu zeleninu nakrájet a  rozmixovat nebo umlít, přidat cukr a Deko, 30 minut dusit, potom přidat 1/4 l octa, nechat ještě přejít varem a naplnit do skleniček. Zavařovat cca 10 – 15 minut při 150°.

Recept poslala Úsměvka, ale vařila Květoslava 🙂

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

21 komentářů: (1387) Zeleninová hořčice

  1. Jana Macůrková napsal:

    Já mám ještě vylepšený recept – přidat 1 lžíci hořčičného semínka, které se nechá pře noc ve vlažné vodě nabobtnat a 15 – 20 minut se vaří. Přidat, rozmixovat. Ale přiznám se, že jsem nikdy nezkoušela, u nás je spotřeba jakékoliv hořčice tak malá, že ji koupím a to ještě to nejmenší balení.

    • Haderach Kwisatz napsal:

      Bláhovka tuším psala, že ho dává (semínko) i do leča. Chci to zkusit…

      • blahovka.h napsal:

        To si piš, že ho tam dávám. Loni jsem ho do jedné várky zapomněla dát a chybělo tam.
        :-O, můj zavařovací hrnec umí jen 100°. . . . . :-).
        A jinak já dělám hořčici z dýně, ale tohle by se mohlo vyzkoušet. Přidat tam papriky zvonečky, které pálí jak čert a o kterých nevím, co jsou zač, neb jsem kdysi semínka dostala. Každý rok jich zavařím pár skleniček pro mladé. Zpracovávám je v chirurgických rukavicích a pro jistotu si beru dvoje.

        • sharka.68 napsal:

          pěkně prosím nebylo by zopár semínek?

          • blahovka.h napsal:

            Bolo by, napiš do mailu a jakmile uschnou tak pošlu. Ochudím našeho papoucha ;-), on je miluje a tak mu je s celými vnitřky suším. Nechápu to, asi má plechovej zobák a vnitřnosti. Jen když to z něj odchází, tak mám starost, aby nepropálil díru v kleci ;-)).

          • sharka.68 napsal:

            Ptáci, narozdíl od savců, dokáží tolerovat čerstvé chilli papričky, které u člověka vyvolávají pocit pálení, štiplavosti a někdy silný dráždivý účinek. Papoušci si naopak chilli papričky přímo vychutnávají, konzumují dužinu i pálivá semena. Je v nich spousta minerálů…popisuje to veterinářka MVDr.Trhoňová.

  2. Jana Macůrková napsal:

    Teď jsem si všimla toho zavařování na 150 st. Proboha, jak to docílíš? V troubě? Ve vodě lze pouze do 100 st., ale i to stačí.

  3. kvetula.v napsal:

    Recept jsem dostala od Úsměvky s předstihem, když jsem sháněla, co by se nechalo udělat ze zelených rajčat. (Dostala jsem větší množství s upozorněním na možnost kažení) Nějak mi nedošlo, že toho bude takové kvantum. Naštěstí se vše vešlo do největšího hrnce co vlastním, tak jsem udělala naráz. Oproti receptu jsem nejdřív všechnu zeleninu na mírném ohni podusila – vody si to pustilo dostatečně. Druhý den ponorákem rozmickovala , a dál už dle receptu další ingredience. Bylo toho 9 sklenic á 370 ml – takže pro nás příště dávku pokrátím. Jako ochucovadlo k pečenému, nebo grilovanému masíčku a nebo uzeninám fakt dobré ?
    Ze zbylých rajčat jsem během 3 dnů skoro polovinu vyházela kvůli černým flekům. Zbytek dozrával postupně, tak byl sežpapán. Na kečup bohužel nedošlo ?

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    On je to hodně starý a zapomenutý recept, můžou se tam přidat hořčičná a celerová semínka, feferonky …. to jsem nenapsala.
    Pro Janu – tyto hořčice (z rajčat, cukety ….) by se měly zavářet v troubě, proto těch 150 st. Ale pokud na plotně, tak na 85 bude stačit fpoho.
    Dlouho jsem jí nedělala, ale byla výborná. Jak je vidět, tak Květule se s ní poprala statečně a jsem ráda, že také chutná.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..