(1403) Svíčkové kuře

aneb že by Mimibazar?

kuřecí prsa
kousek špeku
cibule
celer, mrkev, petržel
nové koření
bobkový list
smetana

Do kuřecích prsou prořízneme kapsu, vložíme dovnitř kousek špeku, zavřeme párátkem.
Maso osolíme, opepříme a zprudka opečeme na troše oleje, aby se zatáhlo.
Kořenovou zeleninu nastrouháme na nudličky.  Ve výpeku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, až začne zlátnout, přidáme nastrouhanou zeleninu a společně vše orestujeme. Přidáme do kastrolu maso, bobkový list a nové koření, trochu podlejeme a buď pomalu dusíme nebo strčíme do trouby (já to měla v troubě).  Když je maso měkké, vyndáme ho z kastrolu, vylovíme lupení a kuličky, zeleninu projedeme tyčákem (když budete strouhat najemno, bude stařit jen párkrát protáhnout), přilijeme smetanu, provaříme, dle potřeby dochutíme solí a citronovou šťávou, vrátíme do kastrolu maso a ještě chvilku necháme probublávat. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Variace-kombinace-permutace: při smažení cibule můžete přidat cukr a nechat zkaramelizovat, z koření můžete přidat tymián nebo jalovec, atd. atd. (a podobnost s receptem 275 je čistě náhodná 🙂 🙂 🙂 ).  Jo, a když použijete zakysanou smetanu a vynecháte špek, je to téměř redukční dieta (teda až na ty knedlíky 🙂  )

Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

58 komentářů: (1403) Svíčkové kuře

  1. jarybarka napsal:

    A proč ne.Kuře vždycky porcuju a vařím na vícero způsobů.Prsa většinou na kousky do směsí se zelenikou.Tak je nechám vcelku a bude lehká svíčková.A šly by i ňoky mňam?

  2. sharka.68 napsal:

    už jsem ke „svíčkové“ dělala poctivý maso, pak přední i zadní hovězí, králíka, vepřový,krůtu,srnku,kance a daňka…kuře mne tedy nenapadlo…ale prosím nesrovnávejme se a nedělejme si tady z toho „mimibazar“

    • sharka.68 napsal:

      teda ne, že by to z kuřete nešlo, proti tomu nic nemám, ale na „mimibazar“ mám kopřivku….

      • adela.adale napsal:

        No já mám pocit, že když se řekne „mimibazar“, tak je to něco jako kdysi „rádio Jerevan“ … já bych ho tak úplně nezatracovala, občas tam na něco použitelného (nehledám tam cíleně) narazím.
        Třeba toto – čaj na odhlenění, který fakt funguje:
        1 vrchovatou lžíci celozrnné rýže dáte do suchého kastrolku a opražíte, zrnka začnou pukat, potom pozor – ráda se rychle připalujou, jak se začne přichytávat zalejete 0,5 l vody a necháte vařit 15 min. Pak slejete a pijete. Jinak ta rýže se dá taky sníst, ale je jí třeba přisolit. Ten čaj stačí popíjet tak 3 dny a prý je to dobré i na vyčištění organismu.

        • Haderach Kwisatz napsal:

          Na to tady máme čaj na kašel (323) – který vám, dámy, tímto připomínám, protože OŘECHY!!!

          • lakysa22 napsal:

            Já si dovoluju nabídnout bylinkový – kluk kdysi kašlal o dušu, nic nepomáhalo – dětský čaj, plicní čaj, teplý olej…pak mi včekárně poradila jedna maminka, ať zajdu k bylináři, že paní je vyhlášená:
            Divizna, ibišek, sléz, petrklíč – (stačí první tři) od všeho stejný díl, spařit, louhovat 15 minut, sladit medem…
            Do tří dnů bylo po kašli..

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Lakys, sléz je na průduškové problémy jak dělaný, jen ho mamina už nepěstuje. A jak by se dnes hodil …. umírá mi tady, chudáček ?‍♀️

          • a.rena napsal:

            Momentálně jsem tak kurýrovala dvojčata. Slézu se letos „urodilo“ hodně, divizny taky (můj muž je „šílenec, celé léto něco suší nebo dělá sirupy, dnes šípkový). Tak měli směs bezu, šípku, slézu a diviznový sirup přilít na závěr do čaje. Ten sirup je dobrý. A jak jsem psala, protože mu bylo líto vyhodit vyluhované proslazené květy, zalil je slivovicí a likér z toho je vynikající.

          • Imelda napsal:

            Pro a.renu. U nás je to stejné. Ten můj taky od jara suší, sbírá bylinky, dělá různé šťávy, bezinkový likér i šťávu, nebo likér z arónie.
            Na podzim potom trhá rakytník a dělá šťávu. Diviznu pěstujeme také a protože jsem mu dříve i se sběrem pomáhala (divizna se musí každý den sbírat), vypěstovala jsem si na ni pěknou alergii. To škrábání v krku je hrozné.

          • Jana Macůrková napsal:

            To škrábání v krku je u divizny normální, je dobré ten čaj přecedit přes plátýnko. Já ji proto nemám v čaji ráda, na kašel používám kombinaci sléz (nebo topolovka), jitrocel, mateřídouška.

          • Imelda napsal:

            To, že se má přecedit přes plátýnko vím, ale mně začne škrábat v krku při tom trhání a pak dostanu příšerný kašel. Na podzim jsem rostliny vytrhávala, nechala usušit a pak jsme je spálili. To už teď dělat nemůžu. Musí to dělat někdo jiný. Před spálením vyklepeme po zahradě semínka, aby vzešly nové rostlinky pro příští rok.

          • Jana Macůrková napsal:

            Pro Imeldu – potom jedině přes pusu a nos šátek nebo nějakou roušku. A já ji trhám brzy ráno, ještě za rosy, nevrstvím ji, ale jen v jedné vrstvě na papír nebo síto a na prudkém sluníčku nechat rychle oschnout. A potom dosoušet klasickým způsobem Ona ta rosa hodně zabrání tomu, aby ses nadýchala těch chloupků a kašlala.

          • Imelda napsal:

            Teď už diviznu trhá ten můj, taky po ránu, já jen výjimečně. A když, tak si dám ten kapesník a budu vypadat jako lupič. Díky.

        • sharka.68 napsal:

          na kašel mi zabírá podběl, mě průduškovýmu skoro astmatikovi….

          • Vera M. napsal:

            Sascha má pravdu s diviznou, ale sehnat se dá moc bube. Mi ji paní bylinkářka namichala s květy bezu. Tu diviznu doporučila dceri doktorka v Německu, ale tam ji nesehnala vůbec

          • Jana Macůrková napsal:

            Pro Věru – diviznu mohu příští rok nasušit, je jí tu dostatek, je to ovšem dvouletka, teď má velkou přízemní růžici listů, ale květy budou na jaře a v létě.

          • lakysa22 napsal:

            Věrko, hodně dobře zásobené bylinkářství je na Fifejdách, vedle domu kultury…

        • olinamusilova napsal:

          Na odhlenění mi pomůže jedině směs z:
          50 % jitrocel
          25 % divizna
          25 % přeslička
          Před zimou nakoupím v Bylinkách, namíchám a v případě potřeby i podaruji, vy si to hezky nakupte a namíchejte, děkovné vzkazy posílejte sem?????

        • Haderach Kwisatz napsal:

          To bych do tebe neřekla, žes takovej měkkejš. A abys věděla, tak na tohle jsem tam onehdá narazila a málem jsem se poblila. A fakt je to napsaný CapsLockem:
          RYCHLÉ ZELENINOVÉ LEČO SE SÓJOVÝM MASÍČKEM

          POTŘEBNÉ PŘÍSADY

          1OKURKA 1PAPRIKA 1MENŠÍ CIBULKA 5STOUŽKŮ ČESNEKU SÓJOVÉ MASO JE TO RYCHLÉ,SNADNÉ A HLAVNĚ DOBRÉ.!!! :o))

          POSTUP PŘÍPRAVY

          ZELENINKU OLOUPEME A POKRÁJÍME.NA OLEJI(NEJLÉPE OLIVOVÉM,ALE MŮŽE BÝT I SLUNEČNICOVÝ) OSMAHNEME CIBULKU S ČESNEKEM.NECHÁME ZEZLÁTNOUT A PŘIDÁME OKURKU S PAPRIKOU.NECHÁME TAK 5MIN.DUSIT A PO TÉ PŘIDÁME SÓJOVÉ MASO.OSOLÍME A OPEOŘÍME DLE CHUTI :o)!
          TAK S CHUTÍ DO TOHO A DOBROU CHUŤ!!

          • Jana Macůrková napsal:

            Jak mám sojové maso občas ráa, tak tady by mi bylo líto papriky i toho masa.

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Mno, na můj vkus je tam hodně česneku a málo zeleniny ….. jen se zeptám, to je porce pro jednu osobu? ?

        • sharka.68 napsal:

          věřím, že to je rychlé, ale o dobrosti pochybuju…sojové maso?? dětská šunka taky není z dětí,tak proč tomu říkají maso??? tak něco vydržim, al ekdyž si jen vzpomenu,co všechno tam bylo napsáno- se divim, že máme málo vdov nebo manželů v base….

          • olinamusilova napsal:

            SÓJOVÉ MASO nesmím doma ani vyslovit, natož ho koupit a něco z něj uvařit???

    • jarybarka napsal:

      Já i nutrii a byla vynikajicí.A právě proto že by tě to nenapadlo to lze vyzkoušet.Viděla jsem v tv Manu cpal do pravé svíčkové vino a sardele.Kuŕe a la svocková jako kuře a lá kachna.někdo nerad hovězí ?

  3. 60anda napsal:

    Ten můj potřebuje ke všemu kýbl omáčky nebo šťávy. Vždy ji musím bránit vlastním tělem, aby bylo i pro ostatní.
    Takto na zelenině jsem kdysi dělávala naporcované kuře, akorát se ta omáčka nemixovala, chutnalo to jako svíčková a bylo to moc dobré, brzy udělám.

  4. Jana Macůrková napsal:

    Vlastik ti vzkazuje, že nezná svíčkové kuře ale svíčkovou babu ano. A že je dokonalá.

  5. kvetula.v napsal:

    „Na svíčkách“ už jsem dělala vše co píše Šárka – včetně kuřete, jen krůta mne nikdy nenapadla. Je to vděčná omáčka a podle druhu masa se dají obměňovat i přílohy.
    Takže další krůtina půjde do svíček a zeleninu místo krájení nastrouhám. Tak jednoduchá věc mne nikdy nenapadla – inu co se v mládí naučíš…..
    A co se týče nutrie, měla jsem čest to lahodné masíčko ochutnat jen jednou. Pak chovatel ve vsi chov zrušil pod nátlakem okolí a víc jsem je nikde nepotkala- myslím jako maso. Jako zvířátka v přírodě (v řece) několikrát. 😎

  6. Jana Macůrková napsal:

    Nejen na Mělníku, ale i na Ondřejově a u nás pod jezem na Kuchelníku. Tam je dokonce i světle béžová.

  7. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    A já musím napsat, že jsem to již zkoušela a je to výborné. Jen jsem neměla info o ingrediencích, tak to bylo odoční.
    A kočky, ten můj si k tomu poručil brkaši a strááááášně mu to chutnalo. Takže dietka to být může. ?

  8. BOYE napsal:

    U nás, když je s jiným než hovězím, jmenuje se psíčková. A tu máme častěji, než svíčkovou. Se všema masmi, které se doma mihnou. I se sekanou se dělá. To když jsem u mámy viděla prvně, tak jsem prohlásila, že máme branné cvičení a přijedu pozdě… No, stejně na mě zbylo v troubě a bylo to, kupodivu, dobré… Takže po mnohých zkušenostech musím čestně prohlásit, že s kuřetem mi chutná nejmíň, protože je strašně jemné. Tak nějak málo masové (ale třeba na paprice je eňo). Ale ani tak nemám problém to s chutí poobědvat. Je to jako s koláčema. Mám ráda všechny, ale s povidlama si neberu, když je jiný k dispozici…

  9. Jiřina napsal:

    Svíčkovou u nás nikdo nikdy nepohrdne, ať je z jakéhokoliv masa. Už jsem delší dobu nedělala, ale u nás zítra budou ptáčci a rýže.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..