aneb že by Mimibazar?
kuřecí prsa
kousek špeku
cibule
celer, mrkev, petržel
nové koření
bobkový list
smetana
Do kuřecích prsou prořízneme kapsu, vložíme dovnitř kousek špeku, zavřeme párátkem.
Maso osolíme, opepříme a zprudka opečeme na troše oleje, aby se zatáhlo.
Kořenovou zeleninu nastrouháme na nudličky. Ve výpeku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, až začne zlátnout, přidáme nastrouhanou zeleninu a společně vše orestujeme. Přidáme do kastrolu maso, bobkový list a nové koření, trochu podlejeme a buď pomalu dusíme nebo strčíme do trouby (já to měla v troubě). Když je maso měkké, vyndáme ho z kastrolu, vylovíme lupení a kuličky, zeleninu projedeme tyčákem (když budete strouhat najemno, bude stařit jen párkrát protáhnout), přilijeme smetanu, provaříme, dle potřeby dochutíme solí a citronovou šťávou, vrátíme do kastrolu maso a ještě chvilku necháme probublávat. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Variace-kombinace-permutace: při smažení cibule můžete přidat cukr a nechat zkaramelizovat, z koření můžete přidat tymián nebo jalovec, atd. atd. (a podobnost s receptem 275 je čistě náhodná 🙂 🙂 🙂 ). Jo, a když použijete zakysanou smetanu a vynecháte špek, je to téměř redukční dieta (teda až na ty knedlíky 🙂 )
Haderach
A proč ne.Kuře vždycky porcuju a vařím na vícero způsobů.Prsa většinou na kousky do směsí se zelenikou.Tak je nechám vcelku a bude lehká svíčková.A šly by i ňoky mňam?
Myslím, že by v pohodě šel i ten Janin bramborovo-mrkvovej knedlík 🙂
U nás se ke svíčkové (z jakéhokoliv masa) dělají zásadně bramborové koblížky.
Recept by nebyl, prosím? Do mailu 🙂
Tak ty by mě fakt moc zajímaly.Už se těšim na recept???
Já bych si to hned dala, jen to čtu. Já mám dnes takovej hlad a to jsem snídala.
Já bych si to taky dala hned,mám ráda omáčky….
už jsem ke „svíčkové“ dělala poctivý maso, pak přední i zadní hovězí, králíka, vepřový,krůtu,srnku,kance a daňka…kuře mne tedy nenapadlo…ale prosím nesrovnávejme se a nedělejme si tady z toho „mimibazar“
teda ne, že by to z kuřete nešlo, proti tomu nic nemám, ale na „mimibazar“ mám kopřivku….
No já mám pocit, že když se řekne „mimibazar“, tak je to něco jako kdysi „rádio Jerevan“ … já bych ho tak úplně nezatracovala, občas tam na něco použitelného (nehledám tam cíleně) narazím.
Třeba toto – čaj na odhlenění, který fakt funguje:
1 vrchovatou lžíci celozrnné rýže dáte do suchého kastrolku a opražíte, zrnka začnou pukat, potom pozor – ráda se rychle připalujou, jak se začne přichytávat zalejete 0,5 l vody a necháte vařit 15 min. Pak slejete a pijete. Jinak ta rýže se dá taky sníst, ale je jí třeba přisolit. Ten čaj stačí popíjet tak 3 dny a prý je to dobré i na vyčištění organismu.
Na to tady máme čaj na kašel (323) – který vám, dámy, tímto připomínám, protože OŘECHY!!!
Já si dovoluju nabídnout bylinkový – kluk kdysi kašlal o dušu, nic nepomáhalo – dětský čaj, plicní čaj, teplý olej…pak mi včekárně poradila jedna maminka, ať zajdu k bylináři, že paní je vyhlášená:
Divizna, ibišek, sléz, petrklíč – (stačí první tři) od všeho stejný díl, spařit, louhovat 15 minut, sladit medem…
Do tří dnů bylo po kašli..
Lakys, sléz je na průduškové problémy jak dělaný, jen ho mamina už nepěstuje. A jak by se dnes hodil …. umírá mi tady, chudáček ?♀️
Momentálně jsem tak kurýrovala dvojčata. Slézu se letos „urodilo“ hodně, divizny taky (můj muž je „šílenec, celé léto něco suší nebo dělá sirupy, dnes šípkový). Tak měli směs bezu, šípku, slézu a diviznový sirup přilít na závěr do čaje. Ten sirup je dobrý. A jak jsem psala, protože mu bylo líto vyhodit vyluhované proslazené květy, zalil je slivovicí a likér z toho je vynikající.
Pro a.renu. U nás je to stejné. Ten můj taky od jara suší, sbírá bylinky, dělá různé šťávy, bezinkový likér i šťávu, nebo likér z arónie.
Na podzim potom trhá rakytník a dělá šťávu. Diviznu pěstujeme také a protože jsem mu dříve i se sběrem pomáhala (divizna se musí každý den sbírat), vypěstovala jsem si na ni pěknou alergii. To škrábání v krku je hrozné.
To škrábání v krku je u divizny normální, je dobré ten čaj přecedit přes plátýnko. Já ji proto nemám v čaji ráda, na kašel používám kombinaci sléz (nebo topolovka), jitrocel, mateřídouška.
To, že se má přecedit přes plátýnko vím, ale mně začne škrábat v krku při tom trhání a pak dostanu příšerný kašel. Na podzim jsem rostliny vytrhávala, nechala usušit a pak jsme je spálili. To už teď dělat nemůžu. Musí to dělat někdo jiný. Před spálením vyklepeme po zahradě semínka, aby vzešly nové rostlinky pro příští rok.
Pro Imeldu – potom jedině přes pusu a nos šátek nebo nějakou roušku. A já ji trhám brzy ráno, ještě za rosy, nevrstvím ji, ale jen v jedné vrstvě na papír nebo síto a na prudkém sluníčku nechat rychle oschnout. A potom dosoušet klasickým způsobem Ona ta rosa hodně zabrání tomu, aby ses nadýchala těch chloupků a kašlala.
Teď už diviznu trhá ten můj, taky po ránu, já jen výjimečně. A když, tak si dám ten kapesník a budu vypadat jako lupič. Díky.
na kašel mi zabírá podběl, mě průduškovýmu skoro astmatikovi….
Sascha má pravdu s diviznou, ale sehnat se dá moc bube. Mi ji paní bylinkářka namichala s květy bezu. Tu diviznu doporučila dceri doktorka v Německu, ale tam ji nesehnala vůbec
Pro Věru – diviznu mohu příští rok nasušit, je jí tu dostatek, je to ovšem dvouletka, teď má velkou přízemní růžici listů, ale květy budou na jaře a v létě.
Věrko, hodně dobře zásobené bylinkářství je na Fifejdách, vedle domu kultury…
Na odhlenění mi pomůže jedině směs z:
50 % jitrocel
25 % divizna
25 % přeslička
Před zimou nakoupím v Bylinkách, namíchám a v případě potřeby i podaruji, vy si to hezky nakupte a namíchejte, děkovné vzkazy posílejte sem?????
Vždyť je to jen fór.
jsem se skoro osypala 😀
To bych do tebe neřekla, žes takovej měkkejš. A abys věděla, tak na tohle jsem tam onehdá narazila a málem jsem se poblila. A fakt je to napsaný CapsLockem:
RYCHLÉ ZELENINOVÉ LEČO SE SÓJOVÝM MASÍČKEM
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1OKURKA 1PAPRIKA 1MENŠÍ CIBULKA 5STOUŽKŮ ČESNEKU SÓJOVÉ MASO JE TO RYCHLÉ,SNADNÉ A HLAVNĚ DOBRÉ.!!! :o))
POSTUP PŘÍPRAVY
ZELENINKU OLOUPEME A POKRÁJÍME.NA OLEJI(NEJLÉPE OLIVOVÉM,ALE MŮŽE BÝT I SLUNEČNICOVÝ) OSMAHNEME CIBULKU S ČESNEKEM.NECHÁME ZEZLÁTNOUT A PŘIDÁME OKURKU S PAPRIKOU.NECHÁME TAK 5MIN.DUSIT A PO TÉ PŘIDÁME SÓJOVÉ MASO.OSOLÍME A OPEOŘÍME DLE CHUTI :o)!
TAK S CHUTÍ DO TOHO A DOBROU CHUŤ!!
Jak mám sojové maso občas ráa, tak tady by mi bylo líto papriky i toho masa.
Mno, na můj vkus je tam hodně česneku a málo zeleniny ….. jen se zeptám, to je porce pro jednu osobu? ?
věřím, že to je rychlé, ale o dobrosti pochybuju…sojové maso?? dětská šunka taky není z dětí,tak proč tomu říkají maso??? tak něco vydržim, al ekdyž si jen vzpomenu,co všechno tam bylo napsáno- se divim, že máme málo vdov nebo manželů v base….
SÓJOVÉ MASO nesmím doma ani vyslovit, natož ho koupit a něco z něj uvařit???
Já i nutrii a byla vynikajicí.A právě proto že by tě to nenapadlo to lze vyzkoušet.Viděla jsem v tv Manu cpal do pravé svíčkové vino a sardele.Kuŕe a la svocková jako kuře a lá kachna.někdo nerad hovězí ?
jo, kdepak nutrie, to je masíčko.
Já si myslím, že svíčková chutná z každého masa jinak. Tahle bude hodně zeleninová, jemné. Nejlepčejší u nás byla z kance nebo hodně velkého kusu loupané plece z býka
Nutrii jsem měla jen jednou a byla moc dobrá.Jen měla silné kosti,blbě se to porcovalo .Jemné masíčko,mňam…
Mohu potvrdit, jednou jsem dostala nutrii uzenou, byla moc dobrá.
Jj, z kance je nejlepší, to můžu potvrdit.
svíčková na sardelích je super jídlo…a prošpikovat maso sardelema- ančovičkama, no to je výzva…
Miluju sardele. Je to jedno z nejlepších koření. A nejhorší je, jak je dávaj do malýho balení. Načnu plechovku, dvě, tři spotřebuju do jídla a zbytek zblajznu. To mi pak kořenění sardelí vychází skoro stejně draho, jako šafránem. 🙂
Ten můj potřebuje ke všemu kýbl omáčky nebo šťávy. Vždy ji musím bránit vlastním tělem, aby bylo i pro ostatní.
Takto na zelenině jsem kdysi dělávala naporcované kuře, akorát se ta omáčka nemixovala, chutnalo to jako svíčková a bylo to moc dobré, brzy udělám.
Vlastik ti vzkazuje, že nezná svíčkové kuře ale svíčkovou babu ano. A že je dokonalá.
„Na svíčkách“ už jsem dělala vše co píše Šárka – včetně kuřete, jen krůta mne nikdy nenapadla. Je to vděčná omáčka a podle druhu masa se dají obměňovat i přílohy.
Takže další krůtina půjde do svíček a zeleninu místo krájení nastrouhám. Tak jednoduchá věc mne nikdy nenapadla – inu co se v mládí naučíš…..
A co se týče nutrie, měla jsem čest to lahodné masíčko ochutnat jen jednou. Pak chovatel ve vsi chov zrušil pod nátlakem okolí a víc jsem je nikde nepotkala- myslím jako maso. Jako zvířátka v přírodě (v řece) několikrát. 😎
Tak si chyť 🙂 Na Mělníku jsou ochočený a tak drzý, že žerou z ruky, bylo by to snadný 🙂
Kde přesně na Mělníku? No jo, ale nepopotahovali by mne kvůli tomu? Oni to jedním dechem chráněj i píšou, jak je to nebezpečný predátor. A včil babo mudruj ?
V městském parku u nádraží. Oni je tam mají jako atrakci, ale množství regulují odchytem (co s nimi dělají PAK, to vědět nechci). A pro Janu – je tam i bílá. A v Holešovicích na Vltavě máme zlaté.
Kvetulo, tak tu svíčkajdu z krůtích stehen zkus. Stehna mají tmavé maso „podobné“ hovězímu a omajda je fakt luxusní, stejně záleží hlavně na tom, jak se ochutí. Já to z krůty dělám už roky a vždycky si moc pochutnám. Jo a ani nedávám špek, protože se stále snažím vařit dietněji. Místo špeku dám třeba kousek švarcvaldské šunky jen pro vůni. A pak na závěr samozřejmě citron na dochucení. Když dám hodně zeleniny, tak už stačí na zahuštění pouze smetana na vaření a mouka není potřeba. Někdo by řekl, že tohle už vážně není svíčková, ale já jsem si ji takhle vymazlila a myslím, že není poznat, že by byla nějak šizená. Ale samozřejmě každý máme jiné chutě. Pokud to zkusíš, tak ať chutná.
Jo, ještě jsem zapomněla napsat, že nutrii jsem měla v životě asi dvakrát a musím říct, že je to fakt dobré masíčko. Škoda, že už není tak snadno dostupné, alespoň já nevím, kde bych ji koupila.
Dělám úplně stejně, jen nedávám žádnou šunku ani špek. Nově peču taky krknu na zelenině, k celému černému pepřu přihodím ješte bobkáč. Maso po upečení nakrájím na plátky, zeleninu rozmixuji s vodou do požadované hustoty, přidám smetanu a na závěr citronovou šťávu a hotovo. S knedlikem, testovinami či domácími haluškami…
Omajdu samozřejmě provařit…
Můj dědeček choval nutrie. A ano, maso je vynikající. Ale to už je dávno, co jsem jedla nutrii. m
Nejen na Mělníku, ale i na Ondřejově a u nás pod jezem na Kuchelníku. Tam je dokonce i světle béžová.
A já musím napsat, že jsem to již zkoušela a je to výborné. Jen jsem neměla info o ingrediencích, tak to bylo odoční.
A kočky, ten můj si k tomu poručil brkaši a strááááášně mu to chutnalo. Takže dietka to být může. ?
No mně bylo vysvětleno, že co je chutné, je zdravé a tudíž i dietní ??
U nás, když je s jiným než hovězím, jmenuje se psíčková. A tu máme častěji, než svíčkovou. Se všema masmi, které se doma mihnou. I se sekanou se dělá. To když jsem u mámy viděla prvně, tak jsem prohlásila, že máme branné cvičení a přijedu pozdě… No, stejně na mě zbylo v troubě a bylo to, kupodivu, dobré… Takže po mnohých zkušenostech musím čestně prohlásit, že s kuřetem mi chutná nejmíň, protože je strašně jemné. Tak nějak málo masové (ale třeba na paprice je eňo). Ale ani tak nemám problém to s chutí poobědvat. Je to jako s koláčema. Mám ráda všechny, ale s povidlama si neberu, když je jiný k dispozici…
Sekanou svíčkovou dělávala babička a nám dětem to chutnalo.Těch sekaných babi dělala spoustu druhů podle použitých surovin a koření a byla i se špenátem a br.knedlikem…
Moje kolegyne delala masove koule ve svickova. Uhnahnala
koulu, opekala na cibuli a slanine, pridala strouhanou zeleninu a pokracovala, jako s hovezi. Bylo to moc dobre…
Tak svíčkovou omáčku taky dělám se sekanou…občas
No já jsem vždycky dávala hodně zeleniny (nevl. synek pořád koumal, že ji mám tak hodně žlutou, tak jsem vysvětlovala, že to dělají ty žluté svíčky), čili bez mouky a jen přiředěné smetanou. Ale i tak bylo omáčky skoro pokaždé o hodně víc než masa (možná za to mohli masožrouti?) . Protože mi bylo líto tu dobrotu vylívat , nezřídka v ní skončila sekaná, specielně pro ten účel kořeněná, nebo z téhož základu karbanátky v troubě zakryté, lehce podlité a tudíž dušené. 😎
Svíčkovou u nás nikdo nikdy nepohrdne, ať je z jakéhokoliv masa. Už jsem delší dobu nedělala, ale u nás zítra budou ptáčci a rýže.