(1430) Skládané sýrovošunkové řezy

Plátkový sýr
(může být více druhů)
šunka
podle chuti lze dát i Nivu ap.

Na mikroten nebo folii na pečení skládáme postupně střídavě jednotlivé plátky sýra a šunky. Pokud děláme z více druhů, střídáme pravideně jednotlivé druhy, tak aby výsledný „dort“ byl po nakrájení vícebarevný.

Varianty:   plátky lze skládat do dortové formy, vznikne tak sýrový dort. Pokud budeme konzumovat v krátké době, lze přidat i zeleninu, např. kapie a to jak syrové, tak sterilované. Lze přidat uzené maso (takový dort dělají např v sýrárně Salix v Hatích, kde jsem e inspirovala).

Po doskládání zabalíme so folie nebo mikrotenu a pomalu zahříváme ve vodní lázni tak dlouho, až se jednotlivé vrstvy spojí. Po vychladnutí krájíme napříč  a používáme na studené mísy, obložené chleby ap.

Studené občerstvení připravila: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Studená a dietní kuchyně. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

19 komentářů: (1430) Skládané sýrovošunkové řezy

  1. Jana Macůrková napsal:

    Ráno určitě nebudu schopná nic dělat a tak zadávám už na ráno.

  2. Jiřina napsal:

    Dort vypadá perfektně a Niva i kapie by se mi v tom líbily. 🙂

  3. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Chybí mi tam nějaké pojidlo – utřené ochucené máslo, tavený sýr, žervé … prostě něco.
    A to zahřívání, přemýšlím, co to udělá se šunkou. A už vůbec si nedokážu představit zahřívání této skládačky v dortové formě.

    • Jana Macůrková napsal:

      Pojidlo není potřeba, vyzkoušela jsem dát právě něco měkkého na spojení, ale celý dortík se mi potom klouzal jedna vrstva za druhou a nedalo se téměř nakrájet. Ta dortová forma se zahřívá ve velkém kastrolu ve vodě. Je dobré pod ni dát buď utěrku nebo napařováček na knedlíky, vodu tak do dvou třetin dortové formy a při poalém zahřívání je to roztavené tak za necelých 10 – 15 minut.

      • Usmev.na.moji.tvari napsal:

        Raději zůstanu o svého promazávání „pojidlem“ a chlazení v lednici.
        Ohřátou a rychle zchlazenou šunku neee.

        • Jana Macůrková napsal:

          Ta šunka zůstává chuťově stejná a je to na rychlou sptřebu, stejně jako to pospojované něčím měkkým. Já zase nemusím taveňáky všeho druhu, ty u nás žere jen pes.

          • kvetula.v napsal:

            Pokud nemusíš taveňáky všeho druhu, divím se, že si pochutnáváš na sýrovém dortu ze SALIXu
            Deklarují že je to ….. Tavený smetanový sýr tužší konzistence (pro krájení), proložený plátky přírodním sýrem s modrou plísní nebo uzeného masa. 😎

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Přesně tak, dohledat adresu dokážu a přečíst tuplem. Taveňáky tam mají výborný, já je teda také nejím, ale omladině je tam kupuji a moc je chválí.

          • Jana Macůrková napsal:

            Pro Kvetulu a Úsměvku – nevím, kde jste vyčetly, že si na jejich dortu pochutnávám, já jsem pouze napsala, že jsem se jím inspirovala. Právě proto, že nechci dávat ten taveňák. Jinak protože to nim do Hatí mám asi 8 km, tak jsem tam jeden čas jezdila. Ale kupovala jsem jejich Hemelíny a dvouplísňové (hermelín s nivovou plísní uvnitř). Ale jak asi mají velký odbyt, tak jsou ty sýry nedozrálé a přestaly nám chutnat.

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Jano promiň, ale pokud se necháš „inspirovat“ konkrétní jmenovanou firmou, tak předpokládám, že jí máš vyzkoušenou a věříš jim.
            Já tam kupuji sýry s bylinkami a šunkový – ty v kelímkách. Ale co nejvíc mladí oblibují, tak to je sýr v tubě s nivou. A poslední dobou musím kupovat i v alobalu, hlavně s parmazánem. Fšecky sýry používají na rohlíky či jako příchutě na různé pomatlánky.
            A nezdá se jim, že by se pokazili, asi je to o chuti.

          • Jana Macůrková napsal:

            Nechat se inspirovat můžu i podle pohledu. Ty jejich dorty jsou pěkné, mají asi menší „dortovou“ formu, než mám doma. A chuťově že se zhoršili – to může být i tím, že je to malinká prodejnička široko daleko jinde žádná není. Tak asi velký odběr a nestačilo jim to dozrávat.

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            To Tě bude firma Salix milovat, co?

  4. Haderach Kwisatz napsal:

    Jano, promin, ale to jako fakt? Delam sýrovou roladu a zahrivam jen ten syr. Do zmekleho se pak bali ostatni ingredience (taky bylinkove maslo). Ja si fakt neumin predstavit, ze bych to zahrivala vsechno, vcetne zeleniny.
    ,

  5. olinamusilova napsal:

    Já si tyto řezy dovedu představit v srnčím hřbetu a nakrájené na plátky hezky doplní obloženou mísu.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..