ovesné vločky
drcené ořechy
loupaná i neloupaná slunečnice
sezamové semínko
sušené ovoce (třeba nadrobno nakrájené křížaly)
rozinky
med
loupaná pohanka
Část ovesných vloček nadrtíme najemno, aby tyčinky držely pohromadě.
Smícháme všechny ingredience, přibližně 1 díl od každého a postupně vmícháváme trochu medu. Jde to blbě, ale kaše musí být opravdu hodně tuhá.
Tvarujeme koule nebo na pečícím papíru rozložíme směs v souvislé vrstvě asi 1 cm silné.
Sušíme na kamnech nebo v troubě za teploty cca 40 – 60°, nebo na sluníčku (třeba za oknem), dokud nejsou tyčinky a koule tvrdé. (Koule ne, placaté útvary lze sušit i v sušičce na pečícím papíru.)
Plát rozlámeme na menší kousky a potom už jenom posloucháme chroustání našich zubatých miláčků.
Recept, foto i text Jana Macůrková
Já jen dodám, že:
1. hlodavcům to chutná (potkan je Met, křeček Karel), chroustají FAKT hlasitě.
2. se stejným úspěchem lze müsli naservírovat ptáčkům – a to od chůviček po papouchy, ba dokonce i sýkorkám (proto ty koule 🙂 )
Haderach
Dostalo se na psy, kočky, hlodavce a teoreticky i ptactvo. Tím z mé strany „zvířátkový seriál“ končí 🙂
Mohla bys vyrazit k lesům a rybníkům, ale řekla bych, že myslivci a rybáři by radost neměli ??
Jo a ještě mám jednu specialitu v zásobě, sice s tím asi spíš pobavím, ale neboj, bude to hned na příští týden, jen fotka tentokrát bude ilustrační, mně se tu mršku ještě vyfotit nepodařilo a fotopast nemám.
Zkusím ještě něco pro ptáčky, musím ale koupit hovězí lůj a udělám koule specielně pro ně a k tomu namíchám směs do krmítka
Nejsem ani potkan a ani křeček, tak nemůžu sloužit.
Ale, takový plech má moje mamina na oschnutí jiřin, když je vytáhne ze země a než je dá do sklepa.
Já mám tyhle plechy ještě po mojí mamince a tyhle nejhorší používám právě u kamen na sušení všeho možného. Pokud se použije pečící papír, tak jsou použitzelné i normálně.
I já mám takové tři, ještě ze staršího sporáku. Na akumulačkách na nich sušíme pokrájené byliny, šípky a na pečícím papíru houby.
Zítra recept o chlup později 🙂
Tady to dneska žije, to teda musím napsat.
Kuchatky, co z blum? Tmavých? Čatní, buchtu, knedlíky, …. co dál?
Nemohu sloužit, nemám v repertoáru, tyhle blumy mi nějak nechutnají, tak je ani nekupuji. Pokud ale upečeš ty, rády zveřejníme.
Já je dostala a jsou skvělé, jen je jich trochu víc, asi 3 kg.
Jestli jsou tak tuhé, jak jsem jednou koupila já, tak asi opravdu na ty křížaly, jak píše Haderach. Ještě by šel teplý kompot, čili načtvrtit, přidat jablíčka, ev. hrušky, cukr, skořici…
povidla
Marmosku, povidlo, krizaly…
Mě první napadly „slíváky“. Dobré kynuté těsto, z něj tvořit jakoby buchty, do každé vypeckovanou blumu s trochou cukru, naklást na plech s novým pečícím papírem spojem dolů, nechat trochu vykynout, potřít vajíčkem, posypat máslovou drobenkou a upéct do červena. Božínku, já už je vidím před sebou a slintám…. :-))
Tedy Boženko, to zní skvěle. Recept jsi dala, počkáme až Úsměvka upeče a hrrrr na ně! ??
Šmankote, ty fáááákt udělám. Takové chutě mi dělat takto večer by mělo být trestné ?♀️?♀️
Díky ?
Povidla si myslím, že by byla skvělá. Zamyslela jsem se nad křížalama – že to jsem v životě neslyšela. Pak mi došlo, že se sušej švestky, meruňky, tak proč ne blumy? Pokud je dobré vovoce, musí to být dobrý i usušený. Já když kdysivá měla nadbytek zelených slív, odpeckovávala jsem a půlky dávala natěsno do sklenice. Bez jakýchkoliv přísad zavařovala- jen co trochu šťávy samy pustily. Pak okapané na koláče pod drobenku byly moc dobré. 😎
Kvetulo, teď jsem se vyděsila (ale jen chvilku, než jsem to přečetla znovu), neboť při prvním pokusu jsem četla „nadbytek zelených oliv“…… „na koláče pod drobenku byly moc dobré“. 🙂
Tak tady jsem vyděšená pořád, páč to vypadá i na druhé čtení, že olivy dává na koláč pod drobenku ???
Tedy dámy….. že by se mi chtělo piplat s půlením a vypeckováváním oliv a cpaním do sklenic?? Fakt takovej šílenec nejsem ? .
Šiš, jsou to slívy a ne olivy ???
Holky, co pijete?? Že bych se přidala..když po tom tak dobře vidíte…
Whisku, prosim 😉 a ja videla slivy na prvni dobrou. Silhaj ze zanedbanyho piti 😉
Sašo, dnes Sauvignon.
A po něm se taky vidí slívy, ne olivy. Jen tu whisku bych nedala, Helko. Tak jako ty slivovici.
Whisku nějak nemůžu. Když byl manžel služebně v Turecko (1988), tak koupil v becelním prostoru Balantinku – já z ní cítím Jar. Nevím proč, ale chybějí mně u ní jen ty bubliny…
Ballantinka je whiskovej povl, to nepiju 😉
Před léty jsem dala rodičům Balantinku k narozeninám. Řekli mi, že jim to chutná jako beneforinové kapky.
je to hnus…neznám horší whisku…