kapusta (asi 1/4 hlávky podle velikosti)
brambory
uzenina dle obliby
cibule
sůl
pepř
drcený kmín
Na oleji necháme zpěnit cibuli, přidáme na kostičky pokrájenou uzeninu nebo uzené maso, chvíli opečeme, přidáme drobně nakrájenou kapustu, pokrájené brambory, sůl, pepř, drcený kmín, zalijeme vodou aby vše bylo ponořené a necháme vařit. Za cca 30 min je vše měkké, dokořeníme a můžeme podávat, nebo zahustíme dle zvyklostí, podle toho, jaké polévky preferujeme.
Recept poslala Květoslava
A já pro vás mám kousek z knihy Betty MacDonaldové Co život dal a vzal / Morová rána: „Kapusta je zelenina bohatá na vitamín C, daří se jí ve vlhkém a chladném podnebí, je čerstvá i v zimě a docela určitě vyvolává zažívací potíže u ležících pacientů. Měly jsme ji každý den v různých podobách. Mně to nevadilo, protože mám kapustu ráda, a přijímala jsem poruchy zažívání spolu se setrvalou zimou a permanentním hladem jako příslušenství tuberkulózy. Ale Kimi kapustu nenáviděla, byla však tak přesvědčená, že kdyby ji nechala na podnose, poslali by ji domů zemřít, že ji jedla každý den se slzami v očích a s nářkem: „Kapusta jsou stlašná lék.“ 🙂
Tím knižním úryvkem neshazuju kvalitu Květina receptu – jen jsem si na to vzpomněla, když jsem dostala kapustovej mail, tak jsem se s vámi podělila 🙂
Jeden cas byla knizka Co zivot dal a vzal ma nejotviranejsi, obzvlast,
kdyz dcera dospivala, moc mi pomahala k preziti puberty. Ted uz jsou
po puberte I moje vnucky, tak ji uz tak casto do ruky neberu. A kapustu
taky miluju……
Ano, v pubertě je to vhodná pomůcka 🙂
Cestina je uzasna, ja bych rekla, ze spise K puberte, nez V puberte, protoze v te dobe ja v puberte uz davno nebyla… ???
včera jsem ochutnávala u mamčiny sousedky kapustovej prejt…bylo to prudce jedlé a s vařenejma bramborama naprosto skvostné jídlo, rozsvítily to malé špekové škvarečky….
Věřím, já kapustu (ve většině úprav) též můžu 🙂
Jéje na prejt z kapusty jsem pozapomněla. Tak to jsem zvědavá, co na to mužskej, až mu ho předložím ?. Já kapustu (stejně jako květák) můžu v každé úpravě?
Kapustu davám do různých polévek.Do bramboračky,do hovězi,zeleninové,a vždycky každou pozvedne.Nemusí tam plavat celé listy.Stačí nadrobounko jako koření?
A nepozvala, bestyje jedna ?♀️Hlavně že vnucuje karboše …..
Přečetla jsem i knižní úryvek, tím dnes již knihu otevírat nemusím ??
Máš ji jako mantru?
Mno, dobře se s ní usíná, jen občas tlačí ?? Každý večer pár stránek, pokud baví, tak i pár kapitol.
Já jsem si ji vozila mnoho mnoho mnoooooho let s sebou na dovolenou a teď vozim dalších par let Vlastní životopis Agáty Christie . Ale Betty je nej
Živtopisy nečtu, bývá to celkem nuda. Ale Agâtin jsem přečetla jedním dechem, a pak ještě několikolikrát.
Vejce a já – totéž, a Co život dal a vzal… to samé v mordovém…
Pordoblém byl, když jsem půjčila – nechápu, že si někdo dovolí bez zeptání půjčivat dál a „někde v rodině“ to je…a dostat zpět je skoro memnožné!!
Kniha, kterou jsem si už 3x znovu koupila v antikvariáte: Nemusí být vždycky kaviár – Simmel . Nikdo nevrátil. No a jsem pravé ve stadiu, kdy ji nemám???.
Věrko, nechá se stáhnout i jako audiokniha – můžeš si poslouchat ?
Já životopisy hltala.Žízeň po životě.Nahý jsem přišel na svět.Tizzian.Kámen a bolest.Já Rembrandt.Český román.Alfonz Mucha…už si je ani všechny nepamatuju.
Klobouk dolu a mám co dohánět teda
Ovšem kapustová polévka jako tato stojí i za nějaké pozdější uprdnutí s prominutím.
Píšu si na nákupní seznam kapustu! Mimochodem dnes u nás -2 a jasno.
Praha v 5.30 -3, fuj
Tady ráno v 7 hodin -5.
U nás ráno v pět TMA a jinovatka. Že bych k tomu vyčurání musela lézt k oknu a protírat voko a koukat na čárky teploměru… 🙂
Ale kapustu jsem teď taky připsala. Ta pondělní nějak rychle zmizela – ono to bylo spíš kapusťátko, takže byly karbanátky a jeden karbonátek (ten poněkud zuhelnatěl).
U nás ve 4 (i v 7) -1°C a mlha jak u Rákosníčka.. ale i když pak vykukovalo ?, bylo max +6°C … inu podzim v plné parádě 😎
Knížky Betty MacDonaldové mám moc ráda a kapustu taky. V jakékoliv úpravě.
Bohužel, svoji jsme už sežpapali a dnes jsem koukala v Penny – krásné svěží hlávkové zelí a květák, ale kapusta smutná, zvadlá, jak zbylá od loňska, tak jsem si nechala zajít chuť. Inu, hlady neumřeme, dnes je segedínský guláš a zítra spáchám buřty na černém pivu.
Boženko, já v úterý ukořistila v Penny jednu krásnou, svěží hlavičku – jedinou čiperku mezi samými unavenými. Sice není moc veliká, ale na oběd pro dva stařečky bude stačit. Už rozmýšlím, v jaké úpravě. Český květák vymizel, teď je sezona kapusty, tak si ji užívám. 😎
Kapustu jsme měli včera, dušenou s mrkví, k tomu uvařené vajíčko a brambory.
Úsměvko,
karboše byly nabízeny jako strava pro chorou kamarádku, aby měla dost sil bacit bacily. Polífka byla už pár dní zpátky, ale než skončí sezona dobré české kapusty, ještě se několikrát zopakuje. Klidně doraž, pohostíme ??
Teď dumám nad úpravou kapustiček… mám kilíčko hezkých ??
Květule, já vím, to byl ftip. Ale mám na ní takovou chuť, že zítra snad vyrazím do obchodu a poblivku si uvařím. Možná zbyde i na karboše.
A kapustičky? Něco určo objevíš, nemám strach ??