KVÁKÁRNA LIV.

Milovníci čokolády se zřejmě rozhodli zaplavit svět svátky čokolády, a tak můžete slavit Mezinárodní den čokoládových dortů (27. ledna), Mezinárodní den horké čokolády (31. ledna), Mezinárodní den tmavé čokolády (1. února), Mezinárodní den čokoládové zmrzliny (7. června), Mezinárodní den čokoládového pudinku (26. června), Světový den čokolády (7. července), Den mléčné čokolády (28. července), Mezinárodní den čokolády (13. září), Mezinárodní den bílé čokolády (22. září), Mezinárodní den čokoládových cupcakes (18. října) anebo Den čokoládových cukrovinek (28. prosince). Nás ale zajímá jeden jediný – Čokoládový den (28. října).
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost, jejíž původ je zahalen mýty a tajemstvím. Historie čokolády začíná ve střední Americe dávno před příchodem Evropanů, kdy kakaové boby pěstovali Mayové a Aztékové. Sám název čokoláda je pravděpodobně odvozen od aztéckého slova xocolātl (čteno šokolatl) – hořké pití.
Základem čokolády jsou kakaové boby, které patří k přirozeným zdrojům antioxidantů a k superpotravinám. Indiáni je nazývali pokrmem bohů.
A tím se dostáváme ke kladům čokolády. Zajisté víte, že čokoláda je zelenina. Nevěříte?

Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů a cukru – boby jsou zelenina.
Cukr se vyrábí z cukrové řepy – řepa je zelenina.
Závěr č. 1: Čokoláda je zelenina.
A jdeme dál…
Do čokolády se přidává mléko – mléko je zdravé.
Zelenina též.
Závěr č. 2: Čokoláda je 2x zdravější než samotné mléko nebo zelenina.
A dále…
Čokoláda je dobrá proti stresu!
„STRESSED“ se čte obráceně: „DESSERTS“

Tak si v pondělí oslaďte den…

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

28 komentářů: KVÁKÁRNA LIV.

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    V pondělí je svátek, takže se omlouvám, recept asi spíš nebude.

  2. Devetapadesatka napsal:

    Jo, tu můžu, ale jsem hooodne mlsná. Tmavá čokoláda se solí, karamelem, s pomerančem nebo s malinami…. Nugatove lanýže…. V Bruselu jsem si ji užívala. Tam je dobre to, ze v těch fakt drahých čokoládovnách měli vždycky rozkrájené ty drahé bonbóny na ochutnávku. Však taky jeden stal třeba 2-3 eura, ale stalo to za to. A ty krásné věci před Vánocemi nebo Velikonocemi, to přecházel zrak.

  3. a.rena napsal:

    Čokoládu já můžu, a to hodně! Miluju hořkou. Ale narozdíl od Jany s ovocem ne-e. Nejvíc samotnou, i plněná může být (teda bez toho ovoce, např. karamel, kávová náplň…). Když byl syn služebně ve Švýcarsku – ó, to byly hody! A taky mám ráda kakaové boby. Ty dokážou skvěle uspokojit chuťové pohárky, když mě honí mlsná a nevím na co. Zelenina se má jíst téměř bez omezení. No ne?

  4. sharka.68 napsal:

    kakaové boby si občas koupím a chroupu..moje top je rubby čokoláda a nebo matcha..z těch barevných..ale jinak vítězí hořká..samotná..ale odzkoušeno mám s chilli,se solí, i ty ovocné, oříškové…s karamelem..s kardamomem..
    malej čtvereček ke kafi..nohy nahoře a klídek..:-D

  5. kvetula.v napsal:

    Hlásím se do klubu milovníků čokolády. Ani se nedivím, že těch čokoládových svátků je tolik. Je to opravdu superpotravina, pokud je v co nejčistší formě. Jak je tam přidána spousta cukru a dalšího balastu, nechutná mi to. Kakaové boby jsem ještě neochutnala. Oblibujeme hořkou 85%. Jak píše Šárka, stačí jedna kostička ke kafi a blaho nejvyšší. 90% nám koupil synek, ale ta už nám moc nechutnala. Se solí, nebo karamelem není špatná, ale už je tam moc přidaného cukru, tak to jen občas.😎

  6. Jiřina napsal:

    Krásné a poučné čtení. Co se týká čokolády, možná to není úplně ok, ale já jen mléčnou

  7. Nella napsal:

    Já mám rada Lind 85%. 90% už na mě bylo moc trpké, 70% v pohodě. Ale přiznám se ze někdy se sprasím i Milkou. No jo, ke zdravému mlsání to má daleko, ale občas si tělo žádá tu nálož cukru. Teď už ale držím od srpna dietu, takže nic takového nepřichází v úvahu a do budoucna taky ne, ty kila by na mě naskákaly zpátky a to nechci. V tomto věku jdou ty kila dolů zatraceně těžce.

  8. Nella napsal:

    Taky mám nutriční poradkyni, bez ni jsem to zkoušela ale výsledek se nedostavil. Já si tu Milku dala jen výjimečně, ale mám už 10 let problémy s klouby, 6 let jsem na francouzských holích, takže i větší pohyb mi chybí a věk tomu taky nepřidává. Zachraňuje mě kolo, tam se rozhýbou klouby, jsem na čerstvém vzduchu. A s tou vysokoprocentní čokoládou to mám taky tak. Jednu až dvě kostičky maximálně, ono se ji ani víc sníst nedá. Má intenzivní chuť, takže k blaženému pocitu stačí troška. Neznám moc lidí co by neměli čokoládu rádi 😋🍫

  9. Nella napsal:

    Jablíčka a čokoláda, opravdu krásné témata, moc chválím. A žabičky to dovedly k naprosté dokonalosti👍🐸

  10. bozena.fialova napsal:

    Sladké nemlsám skoro vůbec, ale čas od času mě přepadne neodolatelná chuť, takže si zahřeším. A je jedno, jestli je to kvalitní čokoláda mléčná, hořká nebo čtvereček z té na vaření, ale na vrchol blaha mě pozvedne dobrý nugát. Hústa dostanou, o co žadonily a dají mi zase na dlouhou dobu pokoj. 🙂

  11. jarybarka napsal:

    Taky se přidávám k milovníkům čokolády.
    Hořká 70% a výš.
    Když ji koupím tak mi taky stačí jeden čtvereček ale několikrát denně 🤣😂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..