Syrovátkové proteiny mají vysoký podíl bílkovin z mléka krav, pasoucích se na pastvinách. Díky přirozené travnaté potravě mají krávy méně zdravotních komplikací a produkují tak pouze vysoce kvalitní mléko plné bílkovin. Zároveň proteiny mají nízký podíl sacharidů a tuků a obsahují celé spektrum aminokyselin. Kromě toho, že výborně chutnají, nabízí proteiny i vysokou biologickou hodnotu, která je navíc obohacena o trávicí enzymy, vitamíny a minerály.
Většina práškových proteinových doplňků je v takové podobě a úpravě, aby vydržely tepelné úpravy, takže i když obvyklou formou použití jsou koktejly, dají se přimíchat třeba do kaše nebo do těsta na palačinky, lívance či wafle. Dá se z nich udělat zmrzlina, různé raw cukroví, ale i pizza (30 g proteinu bez příchuti, 1 vejce, 3 lžíce bílého jogurtu, 1,5 hrnku ovesných vloček, 1 lžíce oleje, sůl a pepř).
Já sama jsem protein nikdy nepoužívala, ani na hubnutí ani když jsem chodívala do posilovny, natož k vaření – tak jsem zvědavá, jestli se v komentářích někdo o nějakou zkušenost podělí.
Evo, já vím, že láhev, ve které se ten protein provává v Česku vypadá jinak, ale to se mi AI nepodařilo vnutit. (Možná by se podařilo, ale nebyl čas.)
Proteinů je vícero já hledala bez příchutí.
A ta láhev byla jen pro tebe informativní abych tu nedělala někomu reklamu 😉
Díky za osvětu
Tak jako tak jsem ten tvůj napsala do komentů…
Ja jsem bílkovinu dost používala, kdyz jsem hubla. Zjistila jsem, ze stravou do sebe nedostanu tolik bílkovin, kolík potřebuji.
Přisypávám si ji občas do jidla , nebo si ji jen rozmíchám ve vodě. Kupuji si ji v lékárně, je v kombinaci s kolagenem.
🙂
Přesně jako ty, Jani. Na hubnutí. Tělo bílkoviny potřebuje a hubnoucím jídlem jich do sebe nedostaneš, kolik potřebuješ. A funguje to velice dobře. Minimálně jako náhrada jednoho jídla denně (jako koktejl).
Ja s tim nemam zadne zkusenosti. Diky za osvetu.
Taky jsem ji dříve nepouživala,ale na delší výlety na kole nebo jako svačinku na ryby jsem kupovala proteinové tyčinky.Jenže ty jsou za a/drahé za b/ s přidanýma éčkama a sladké a nejsou zdaleka tak dobré jako ty domácí.
Zkoušela jsem do nich i pistácie a dobrý.Vymyslete další vylepšení.
Nevím, jestli můj nápad patří spíš k receptu nebo do kvákárny. Račte si vybrat. 🙂
Do základní hmoty bych klidně přidala nasekané vlašské ořechy nebo opražené nadrcené lískové oříšky, loupanou slunečnici, dýňová semínka, na sucho opražený sezam, hezky na střídačku dle chuti a taky momentální dostupnosti surovin. Myslím, že by nic nezkazila ani hrst rozinek, případně nadrobno nasekané sušené fíky…
Dnes je to pro mě téma jako dělané. Od srpna jsem držela dietu založenou na proteinech, teď si dávám chvíli pauzu a ještě chci pokračovat. Udělám si proteinové kostičky ať můžu taky trošičku mlsat a vím že se s nimi minimálně snaše zavděčím. Recept vypadá moc lákavě. A protein s kolagenem určitě někde seženu. Díky moc za nápad i nové informace.
Tak já jsem tím úplně nepolíbená..😱 díky Jani, kouknu do lékárny.
Boženko na rozdíl od vlašáků mám koupenou zásobu mandlí ale myslím,že s nimi to bude pikantní a strašně dobrý.
Lískové si moc netroufám nasekat v kutru protože se mi občas v nich vyskytne nechutný špatný kousek a nerada bych pokazila celou várku.
Na ostatní semínka určitě dojde.Mám je v plánu.😉