Salsiccia (výslovnost salsiča) je syrová italská klobáska vyrobená z hrubě namletého nebo nasekaného vepřového masa a soli – podle té dostala klobáska jméno, latinsky se „solený“ řekne salsus. Je typická pro mnoho italských regionů a rozšířená po celém světě. V Itálii se její ochucení a názvosloví liší podle regionů a oblastí, kde se vyrábí. Každý region má obvykle několik variant druhů klobás s chráněným původem. Někde se jmenuje luganega, salamella, salamina, salamino, salametto, bardiccio, rocchio nebo zazzicchia. V Itálii se v obchodech prodávají kromě různých druhů ochucení, varianty pálivé (zde je přidáno více pepře), varianta střední a varianta sladká (zde je přidaná sladká bazalka).
…. tak říká tetička Wiki a našla pro nás Úsměvka.
Děvčátka děkuji za popis a pro mě taky za výslovnost. Občas se tady objeví koření, o kterém jsem nikdy neslyšela, jasně, že ho neumím správně přečíst a nemusí to být jen koření. Sice už skoro nevařím, ale ráda se poučím, co kdybych někdy ….
Ještě jednou děkuji.
Jak už jsem psala u recepísku, příprava jednoduchá, výsledek výborný. Jen pro mne, prosím, neee s tou bazalkou. 🙂
Právě že to syrové maso ve mně nevzbuzovalo důvěru, tak jsem nikdy nekoupila (navíc jsem netušila, co s tím). Klidně vyzkoušíme všechny varianty.😉
Prosím dotaz : Ta kouzelná kuchtička žabička je taky někde k mání? Že by nám tady kuchtila – v těch vedrech by se pomocnice šikla😍😎
Salssicia je skvělá, občas máme, ale jen opečeme na pánvi.
Kuchtička je nádherná, taky bych ji brala. A měla by moji osobní péči. Hlídala bych ji jako oko v hlavě. Na zahradě jsem mívali dost žab. Jenže začaly mizet. Příčina? Přilezla užovka Žofka. Aź zbyla jenom ona. A ta mne občas vyděsí. Pekně urostlá. Moc radosti z ní nemám, dokáže vyděsit slušně, když ji nečekám.
Taky se ráda poučím – teď asi moc nezazářím, ale v příštím životě jako když najdu.. takže díky za poučení.💙
salsiciu budou mít tento týden v lidlu…je italskej tejden…