Přebytek meruněk? Už přezrávají? (Nojo, provokace, letos skoro všechno pomrzlo, ale i tak…) Udělejte meruňková povidla v troubě.
3,5 kg půlených a vypeckovaných meruněk
0,5 kg cukru
100 ml octa nebo šťávu z 1 citronu
Do pekáče nebo zapékací mísy dejte napřed meruňky, posypejte je cukrem a nakonec nalijte ocet. Nechte proležet přes noc. Druhý den je strčte do trouby a pečte zhruba 1 hodinu na 250 °.
Potom teplotu snižte na 150 ° a pečte ještě další 4 hodiny. Po dobu pečení nemíchejte!
Kontrolujte hustotu – pokud je ovoce pořád plné šťávy, prodlužte dobu pečení o 15 minut a zase zkontrolujte – lze opakovat, dokud nebude konzistence optimální.
Když jste s hustotou spokojen, naplňte povidly vymyté zavařovací sklenice, které po naplnění uzavřete a otočte dnem vzhůru.
Hurá! Zrovna se mi to hodí – sice to nebude tolik, ale nemusím stát u sporáku. Díky!!
Taky mi to připadá úžasné . Ihned přeposílám mládeži, ať se holky taky snaží . Recept je vynikající . Ještě uvažuju z jakého jiného ovoce , ale měla jsem odjakživa nejradši meruňkový džem . Zítra mažu na tržiště a budu doufat v krásné šťavnaté meruně.
( a ještě mám v plánu kvašáky )
Přebytek asi nebude, ale stihla jsem spáchat džem, koláč z litého kynutého, včera knedliky k obědu i na zamrazeni. A když něco zbyde, sníme 😋. Letos povidla asi nebude z čeho udělat, na třech jablonich není ani ťuk a na jedné, která v době mrazu ještě tolik nekvetla, je par jablíček.
Z jakého těsta jsi zamrazovala ? Hodíš recepice ?
já mrazím z tvarohového..
Verko, z odpalovaneho. Používám ho na všechny ovocné knedle kromě švestek. Ty musí být z bramborového, ale ty nemrazim, nevím, jak by to těsto vypadalo. Zavakuuji po porcich a při ohřívání jen propíchám fólii a hreji v mikrovlnce. Jsou jako čerstvé.
Jani, z bramborového těsta knedlíky z mrazáku jsou v poho, nemusíš se bát. Mrazím běžně ovocné i obyč. bramborové, ohřívání stejné. Jen rozmrznout asi raději pomalu v lednici. To já se zase trochu bojím toho odpalovaného těsta, nikdy jsem nezkoušela, i když jsem si už kolikrát říkala, že je na čase 🙂
To je podobný recept jak vařím švestková povidla. Ale na sporáku. Letos mám meruněk plný zuby. Včera marmeláda z 6 kg vypeckovaných meruněk. Byly malé. Kilo na mrazáku. Už je nechci ani vidět.
ta žabička s meruňkou je boooooožíííííí !!!
Dík
přidám levandulový sirup
60-100 g květů levandule (čerstvé)
1 l vody
1 ks citrón v bio kvalitě
800 g kr. cukr
20 g kyseliny citrónové
Připravíme si dostatečně velký hrnec, napustíme do něj studenou vodu. Přidáme čerstvé levandulové květy a na plátky nakrájený bio citron.
Vše přivedeme k varu, stáhneme teplotu plotýnky, aby voda probublávala, a povaříme asi 5 minut.
Směs necháme v hrnci vychladnout a 24 hodin louhovat. (přeleju do termohrnce, výluh je pak silnější)
Druhý den sirup přecedíme přes jemné plátýnko, abychom zachytili zbytky květů. Do scezené tekutiny přidáme krupicový cukr a kyselinu citrónovou.
Sirup v hrnci zahříváme na nízký stupeň, mícháme, až se cukr úplně rozpustí.
Ještě teplý levandulový sirup přelijeme do připravených čistých nádob, skladujeme v chladu.
A já k tomu sirupu přidám recept na míchaný nápoj: levandulový sirup, gin, limetková šťáva a dolít chlazenou perlivou vodou (u nás se tomu říká sifon), případně tonikem, led a snítka levandule (nebo mražená v kostkách ledu) taky neuškodí
Mňam..
Jak mám vůni levandule rada, do jidla ji ne a ne propašovat. Ale ten gin by to mohl zachránit 😉
Si piš 🙂
Ginem nic nepokazíš – dcera mi vozí i grepovej, a ten s grepovým džusem a grepovým tonikem (+ limetka a led) je strašně dobrej… no, dostávám ho jednou za rok, tak si ho šetřím
Jo, to bych mohla. A klidně bych oželela i u levanduli. Včera jsem ji “zdrhávala” z klasu, mám jí asi 5 litrů (soudě podle kbelíku), mám připravené našité pytlíčky, tak budu plnit. Ale až bude chladněji a trochu si od té vůně odpočinu 😎
My letos opět ani meruňka. Oba stromy v květu zmrzly a jeden to vzdal úplně. Na podzim musíme nasadit nový. Džemy a kompoty mám ještě z loňska, to akorát vystačí a na jídlo, buchty i pěry jsem musela koupit. Takže recept ukládám, až zase někdy bude úroda.
Podařily se mi sehnat meruně do 50,- Kč/kg, už mám marmelády i džemy, teď když natrefíme, už jen na rychlou spotřebu – mlsáme, koláče a pod…😋😎
Využila jsem příležitost, kdy v Penny byly meruňky za 44,90, krásné, nepodtržené, nepřezrálé. Užívala jsem si je čerstvé, něco zamrazila a uvařila tři dávky džemu. Při mé spotřebě to vyjde i na pár jedlých dárků. 🙂
Dnes v Penny u nás meruňky za 44.90 – velké, hezky vybarvené, zlákaly mne.. Jsou slaďoučké (už skoro nejsou – kupovali jsme jen na přímou konzumaci, nechtěla jsem jich brát moc)😋😋