Ricotta je mléčný výrobek, původně z Itálie. Vzniká po převaření zbylé syrovátky, kterou by leckdo považoval za pouhý odpad po zpracování sýru.
Už staří Římané syrovátku zahřívali a dělali si tento čerstvý sýr, kdy jeho základem bylo kozí a ovčí mléko. Díky čerstvosti však nebylo možné ricottu převážet a prodávat na vzdálených trzích, takže ji jedli samotní pastýři nebo místní.
Struktura ricotty není dokonale hladká, ale až lehce zrnitá. Při konzumaci to není nepříjemné, jen pro ricottu specifické.
Ricotta má lehce nasládlou chuť, ale s trochou soli je to základ výborný na různé pomazánky, omáčky a náplně. Ricotta smíchaná s ovocem a cukrem má své místo mezi dezerty.
A jak si udělat ricottu doma?
Na 350 až 400 g ricotty budete potřebovat jen plátýnko na cezení, 2 litry plnotučného mléka, 100 ml bílého vinného octa (lze nahradit i stejným množstvím přecezené čerstvě vymačkané citronově šťávy) a 1 lžičku soli.
Do hrnce vlijte mléko, přisypte sůl a pomalu přiveďte k varu. Když se začne vařit, promíchejte a přidejte ocet. Pomalu se začne oddělovat syrovátka a tvořit malé hrudky sýra. Přiveďte znova k varu a pak hned sundejte hrnec z plotny. Přikryjte a nechte 10 až 15 minut stát. Do velké mísy si připravte cedník, vyložená plátýnkem. Pomocí děrované naběračky nabírejte hrudky sýra a dávejte do cedníku. Nechte vykapat alespoň 20 minut, ale pokud chcete ricottu sušší může to být i hodina.
Jak máte ráci ricottu vy?
Já ji použila jen jednou – místo mascarpone – dalo se, ale do sladkého raději ten mascar. Hele, ta žabka vypadá, že se nepodělí – ty čokoládový taky ne, nebyla by tam propříště nějaká dajná? Ale hezká je, to zas jo!🐸
Asi umím jen lakomý žáby. 🤣
Jen ať si holka žabí dá, já jí ricottu nesmlsám, nějak jsem v ní nenašla zalíbení.