(516) Ořechové řezy bez mouky

10 bílků
10 žloutků
cukr moučka
250 g mletých ořechů
špetka soli

dávka je na celý velký plech
vyjde na cca 60 kousků

Z bílků ušleháme vemi tuhý sníh (když přidáte špetku soli, drží ještě lépe), do kterého vmícháte všechny mleté ořechy a 2 polévkové lžíce cukru moučky.
Pomocí mokré stěrky naneseme na plech ve vrstvě asi 1,0 – 1,5 cm. Pečeme nebo spíš sušíme v troubě při nízké teplotě asi 20 minut, pokud není na povrchu pevnější krusta.
Mezitím si žloutky ušleháme s moučkovým cukrem, tak aby vznikla hodně hustá pěna.
Tu naneseme na ještě teplý základ a v troubě necháme dosušit tak dlouho, až se povcch neláme. (já jsem po zkoušce na vyfocení ještě nechala plech na teplých kamnech asi 4 hodiny dosušit).
Rozkrájíme na obdélníčky (vyjde jich opravdu mnoho), je potřeba hodně ostrý nůž.
Je to kalorická a chuťová bomba, ale bez mouky, takže ji mohou i celiakici.

Autorka receptu: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Pečeme cukroví. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: (516) Ořechové řezy bez mouky

  1. Jiřina napsal:

    Tento recept mám, ale právě proto, že se mi při krájení cukroví lámalo, tak ho nedělám. Myslíš, že když se víc dosuší, poleva se nebude lámat? Teď mi napadlo, že možná bude dobré do polevy před dosušením ostrým nožem naznačit jednotlivé dílky.

  2. BOYE napsal:

    To je strašně dooobrý! Nikdy jsem je nedělala, ale jakmile se někde nachomejtou, neodolám!

  3. kvetula.v napsal:

    Dělám trošku jiné, s moukou a je fakt, že na malé kostičky je za chvíli bez velké námahy slušná porce cukroví
    Oříškové řezy
    280g másla rozpustit, vmíchat 280g cukru krupice, 200g mletých oříšků 140g hrubé mouky ze 6ti bílků sníh. Hmotu rozetřít na vymazaný a vysypaný plech (nebo na pečící papír bez mazání) a upéct.
    Poleva : 6 žloutků utřít s 200g moučkového cukru a rozetřít na teplý moučník (ne hned z trouby) nechat zaschnout při pokojové teplotě (min 24 hod). Krájet na malé čtverečky.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..