250 g tuk (Hera, Lando, máslo)
500 g hladká mouka
1 32% šlehačka (250 ml)
grilovací koření
sůl, kmín
tvrdý sýr (parmazán)
sušený česnek
Zadělat vláčné nelepivé těsto (když lepí, přidat trochu hladké mouky)
dát do igelitu na hodinu rozležet do ledničky.
Vyválet na 2 – 3 mm a vykrajovat.
Posypat kořením:
– grilovací
– kmín + sůl
– drcený sušený česnek + sůl
– strouhaným tvrdým sýrem (nejlépe parmezán ap.)
Pozn: až když jsem to dopekla, tak jsem našla ve starých poznámkách stejný recept, který jsem pekla už když byly děti malé. Přestala jsem ho používat, protože Vlastik sežpapal vždy velmi rychle (ostatně jako teď) slanou variantu a děti, které tomu říkaly „Puchýře“ tu sladkou. Aby to vydrželo, musela bych péct na Štedrý den odpoledne.
Podle receptu Haderach pekla Jana Macůrková, vedle fotky uvádím původní můj recept asi z roku 1985.
Původně jsem našla recept na kapustu jako mozeček. Velkou hlávku kapusty kupuji poslední dobou výjimečně, ale protože jsme (jako obyčejně)…