Kynuté těsto od Nelly (694), ale BEZ cukru. Světlé jsou s kysaným zelím, tmavé s povidly. Zelí je třeba napřed udusit dle vašeho oblíbeného způsobu.
To těsto je vážně skvělý. Haderach
Původní recept č. 694.
Kynuté těsto od Nelly (694), ale BEZ cukru. Světlé jsou s kysaným zelím, tmavé s povidly. Zelí je třeba napřed udusit dle vašeho oblíbeného způsobu.
To těsto je vážně skvělý. Haderach
Původní recept č. 694.
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.
Tak jsem si klikla a mám pocit, že mě vomejou! Včera končil trh na Kampě. Co se nespotřebuje, jde do stoupy. Což se ovšem příčí nejen mojí Prvorozený, která tam byla na brigádě, ale i té druhé, která je taky z domu (a východoevropské bídy) naučená, že jídlo se nevyhazuje. Sklidily stánek a zbylo těsto na trdelník. Trochu. Šábly se na půl. Sranda začala ve vlaku: Těsto se dostalo do tepla a začalo bouřlivě kynout. Když po čtvrt hodině Prv. vystupovala, málem zahubila průvodčí smíchy, protože mlátila z tašky zdrhající těsto a řvala „Hrnečku, dost!“. Doma mi dala půlku.Takže u nich: Dva pekáče makových buchet, dva plechy koláčů s tvarohem a půl těsta čeká na zpracování. U nás: Dva plechy jablečnýho koláče, jeden plech se zelím, sýrem slaninou, jeden plech pizzy a půl těsta čeká na zpracování (kašlu na to, budou bulky, max některé s tvarohem). A ta mrcha furt kyne. V obou domácnostech. Vzájemně si vyhrožujeme, že nezavře-li kdokoli dveře a těsto z jedné domácnosti vnikne do druhé, bude vinník bez milosti do těsta vložen a upečen. Všechny děti v domě mají nařízeno přivést kamarády na konzumaci, roznášíme v ulici a trochu nám hrabe… Já to řikám furt, že nejhorší je poctivě pracující Ukrajinka, která má šéfa, jenž nešidí zákazníky na surovinách… To pak to těsto dopadá takhle. Kdybychom tušily, co to udělá, tak jsme vás, kuchatky pražský, pozvaly na nádraží a dostaly byste každá kus.
Takže mi Haderach svým příspěvkem opravdu udělala radost!
Nello, Haderach, promiňte, ale dneska jste se fááákt netrefily. A nyní mne omluvte, jdu se oběsit na kusu těsta… 😀 😀 😀
Hrnečku, vař!!! 🙂 🙂 🙂
Boze muuuj?
Upeč housky a zítra je můžeš prodávat na Václaváku, ne? Budeš vidět, jak Ti cizinci budou trhat housky z ruky a cpát prachy, jen ber ojra, jasný? ?
Balený buchty, zapeč do nich klobásy, škvarky, povidla …. jen s tím fakt budeš muset někam na roh. Nebo to nabídni do škol, školek, továrny …. někdo se najde, nebůj. ✌
Do kolbenky? 🙂
kolik toho těsta původně bylo? 🙂
No, jedna dávka se dělá z 15 kg mouky. Ovšem Prvorozená dostala takovou tu mikrokreténovou tašku „děkujeme za váš nákup“. Ve vlaku se to ztrojnásobilo a doma jsme si rozpůlily. Ale zdvojnásobovalo to furt. postavila jsem to na schodiště – severní strana, bez vytápění a fučela SZ vichřice. Rehdy to kynutí probíhalo pomaleji. Pak jsem ho přenesla do místnosti, uplácala něčeho plech a než jsem si umyla ruce, zase toho bylo víc, než před odebráním… Takhle si představuju kuchařský peklo. 🙂
peklo? tam je větší teplo, tam by to kynulo ještě víc :o) škoda, že to zdvojnásobení nefunguje i na peníze – já jsem skromná, stačila by mi množící se 20 nebo 50 :o)
Tak toto je recept pro mne, včera jsem dělala bábovku z kynutého těsta, polovina s makovou nádivkou/zbytek máku po šuláncích/ a polovina s ořechovou nádivkou/zbytky po vánocích/ a ještě mi těsto zbylo, tak velký koláč s tvarohem a navrch povidlí a posýpka. Kdybych toho těsta neměla tolik, tak bych sedla na vlak a fofrem k Lucince pro těsto neustále kynoucí, možná bych se podělila s polovinou ulice. Nedělám si z tvého těsta legraci, ale někdy se stane, že si těstíčko dělá co chce. Ale aspoň máš jistotu, že nebudete hlady. My s dědem taky máme buchet do konce týdne, taky jsem to nějak neodhadla, nebo taky moc nakynulo.
A teď k receptu, koláče vypadají moc jedle oba dva druhy. 🙂
Hele, to je nápad! Bábovka! Tvaroh v ní bude! Jen nám v celý chalupě dochází cokoli,čím to naplnit! Dole u mladých už došlo na skořicové šneky. A před chvílí volala původkyně toho všeho, že peče od večera a dneska ještě nesedla… Ale ta má doma posilu v podobě maminky, kterou sem přivezli do Velikonoc. A ta má radost, že ta její holka je tak pilná… No, ještě pár hodin a všechny se sejdem v Bohnicích.
To je dobře, že nejsem sama. Já když dělám kynuté těsto, tak se mi ho zdá pořád málo, pak vykyne a já místo dvou malých vánoček mám čtyři obrovské. Tuhle jsem se rozhodla, že si uděláme s mužem pár buchet, myšleno do zapékačky, tak 9 nebo 12, podle velikosti. V zapékačce jich bylo 9 a k tomu pekáč s 25. Včera jsem taky chtěla udělat jen 3-4 šišky štrúdlů, bylo jich 6. Polovinu jsme ztrestali hned ještě vlažné. Pak se divím, že mi furt pálí žáha.
Je to jako u nás …. těch slaných je víc, než těch sladkých.
Ale do těch zelných bych šla hned, vypadají božsky ?
A co teprve z hlávkového zelí. Jako dítě jsem měla sousedy Maďary a jejich Mamka pekla buchty : uvnitř lahodna náplň z hlavkoveho zelí. Musím to nějak vykoumat a tu náplň vymyslet. Nebyla výrazná , spíše jemná, byla jsem malá a pamatuji si jenom , že to bylo božsky dobre
Věruško, z toho hlávkového fakt netuším …. jako uvařit, podusit, okořenit ….. ale pořád to nebude to pravé. Maďarskou kuchyň zase tolik neznám, na to jsou ty jiné odb/pornice …. si myslím.
Takto, v Maďarsku jsem byla několikrát, jedla jsem tam také dostkrát, ale recepísků moc nemám …..
Zelí jako náplň do buchet ani na koláč jsem nikdy nezkoušela. Budu muset začít – pro začátek to bude „pizza se zelím“ jak psala minule Úsměvka.
Jednou jsem jedla nějaké „zeláky“ – byly to kynuté „jako vdolky“ se zelím přímo v těstě. Vynikající. Zkoušela jsem najít někde recept, ale zatím bezvýsledně. 😎
Prostě to zabal a vyzkoušej, ne?
Já to takto dělám …. když nechutná, tak příště nedělám. Dala bych tam kysané, si myslím. Je kořeněnější a výraznější. Zabalit se dá vlastně ouplně fšecko ?
To nebylo balené – to bylo zelí přímo vmíchané v těstě.
Tak tam přidej nakrájenou klobásku na malé kousíčky, ta si se zelím rozumí.
Nebo pokrájené uzené či nějakou slaninku,.. Přihodila bych trošičku mouky na zpevnění náplně, koření dle chuti, vejce, olej …. uvidíš, co?
Nějaké podobné potfory mám někde v recepískách, pohledám a pošlu, jo?
Tohle o čem píšu, bylo nakrouhané hlávkové zelí – nevím jak upravené- a přimíchané do kynutého těsta. Z něj udělané bochánky a upečené – krásně ze všech stran. S náplní dovnitř do buchet bych si poradila, jen si nejsem jistá, že by se mi s tím chtělo dělat. „Kostkaté“ buchty mne nelákají. Ale ty koláče se zelím navrch vypadají svůdně ?
Tak to se dám poddat …. podusila bych, okořenila, ale jak dál netuším. Až to zjistíš, tak dej vědět.
Holky, jedna včerejší varianta: Placka jako na pizzu. Na ní rozehřátá slanina s cibulí na proužky, na to půl pytlíku kysaného zelí a navrch proužky slaniny – ta byla od farmáře a proužky byly tlustší, páč jsem je krájela nechytrým (tupým) nožem. Jo, tu placku jsem potřela drceným stroužkem česneku. Toť vše a bylo to dooost dobrý!