„Dělala jsem z žitné celozrnné a pšeničné celozrnné. Soli 2 kávové lžičky, kmínu 1.
Robot míchá, vypadá to řídké. V receptu stojí rozetřeme na plech, tak jsem pleskla ruku, co chtěla mouku přidávat. Po hodce kynutí v uzavíratelné míse je těsta dvojnásob. Roztírám na plech s pečpapírem a lehce se vztekám – bestyje se matlá…. Jakž takž urovnám a jdu potírat (ne s česnekem, rozetřela jsem do oleje čerstvé rozmarýnové lístečky) . Mám silikonovou mašlovačku a při potírání mi těsto trochu uhlazuje. Nasypu kostičky (dosti libový debrecínský špek) a jak přitlačuji, tak mastné těsto nelepí a hezky se urovnává. Po 15 min mi přišlo ještě bez kůrky, za 25 min zrůžovělo.“ píše Květoslava 🙂
Mám to stejně jako děvčata:též mě ricotta neokouzlila.Koupila jsem jí nedávno ze zvědavosti a už ji nekoupím.
Olalá.Do zlatova a ta slaninka se úplně směje.Nádhera.
No to je nádhera!! Tu slaninu cítím až sem! Sice to neutento z celodrzné, ale určitě bude, slaninu mám?
Tak to zkus uteno protože ta chuť celodrzné je lepší než bílá.
Ona stačí i jen chlebová pšeničná a žitná půl a půl a je to jiná chuť.
Když nebude slanina, zkusím jen se semínkama … 😎
Nebyl čas napsat , ale od boziho rána nad nim slintam . Už predtim jsem rozeslala recept dcerenkam a dnes rozeslu pokračování , díky , krásná práce
Původně jsem chtěla udělat jen pro nás půl dávku, nakonec byl z celé . Vzala jsem ke známým – i jim chutnalo. Nezbyl ani kousek ?
Slanina to pozvedla na vyšší level, ale když bude chlap zlobit, dostane to jako obyčejný chleba – holé?
No jasné. Myslím, ze dcera v D to uplatní, protože tam jsou v neděli obchody zavřené a kolikrát nastane situace, ze se nestihne koupit čerstvé pečivo ( nemoc atd). Takže výborne
A potom obchody na hranicích (Bramdov) praskají ve švech, jak si Němci chodí pro chleba a pro rohlíky. (a nejen v neděli).
Nojo, to resi problem tech „prihranicnich“. V Hamburku nebo Norimberku si to bud musej umet naplanovat nebo si upect nebo hladovet 😉
Ještě v dobách mimo EU jsem byla svědkem, jak si s pasem chodili v neděli kolem poledne ke stánku co stál kousek od celnice pro houskový knedlíky – to bylo procesí ?
Jestli chodili i ve všedních dnech nevím, já tam v polední době projížděla jen jednou…
Jééééé, to je nádhera. A s těma semínkama to musí být taky výborný. Vyzkouším tento týden, jen se obávám, že nebude tak krásný ??
Přiznám se, že neexperimentuju s moukou, peču z klasické žitné a pšeničné chlebové. Zvyk je železná košile, tak se budu muset zamyslet a začít zkoušet něco jiného.
Já žitnou chlebovou pouze na chleba a dalamánky (1 : 1 : 1 s hladkou a polohrubou pšeničnou)
Já to měla jako z nouze ctnost. Klasickou neměli, tak jsem vzala celozrnnou , že jako co by se tak mohlo stát?… Dalamánky byly jedlé tak už jsem se nebála ani na osúch. Jen teď nevím jestli je rozdíl v chuti, jelikož z jiné mouky jsem osúch ještě nepekla.
Tak musíme vyzkoušet. A o tom to je.
Já se dřív těch moukových experimentů taky obávala. Ale od té doby, co si Dorostenka vaří a peče bez konzultací, tak na mě zbývá milá povinnost spotřebovávat zbytky. To pak dám do robota kvásek a sesypávám z pytlíků, co najdu. Jen kokosovou dávám pouze do sladkých. Jinak je to jedno. A jedlé vždycky. Onehdy žito, ječmen, oves, ořechová a červená rýžová. Celkem necelé kilo a zmizely čtyři pytlíky z regálku…
Hmmm.Já ani nemám tucha že jich tolik je