Upečeno podle Bramboračky – Pečené brambory zase trochu jinak (1551)

Brambory pekla Úsměvka a protože si recept malinko upravila, posílá nám podrobný návod ☺

  1. je nutné brambory zakoupit, nejlépe v obchodě v oddělení ovoce a zeleniny
  2. brambory neškrabeme, neokrajujeme, jen řádně omyjeme i se slupkou
  3. pokrájíme na poloviny či čtvrtiny, kdo neví, tak si vygůglí
  4. dáme do hrnce, nalijeme vodu, dáme na plotnu
  5. plotnu musíme zapnout, jinak nevaří. Na to POZOR!
  6. poloměkké brambory poznáme podle toho, že nám vidlička v nich zůstane a musíme ji vytáhnout za použití hrubé síly
  7. scedíme – tj. pokličku mírně nadzvedneme, pořádně držíme na hrnci, horkou vodu z brambor vyléváme do dřezu či do připravené nádoby, kde jí necháme zchladnout na pozdější zalévání květin. Doporučuji v tomto kroku postupovat jako u chemického pokusu, ze začátku používáme utěrku k řádnému udržení pokličky na tom správném místě. Dále můžeme postupovat podle návodu na Br.
  8. nepoužívejte 30 % eidam, lepší 45 % gouda
  9. pro sváteční a slavnostní chvíle doporučuji místo goudy parmazán

A Úsměvka přiznává: „Dnes (tedy včera) jsem zkoušela a musím napsat, že výborné.
Jen jsem dala víc másla (bylo to půl hrnku a proto sýr nezůstal pod bramborami a vybublal na povrch) a to není dobře, příště dám míň.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

43 komentářů: Upečeno podle Bramboračky – Pečené brambory zase trochu jinak (1551)

  1. jarybarka napsal:

    Vsadím moje momentálně nejvíc použivané boty=žabky,že jste si náramně pochutnali i na vybublaném sýru s tak pečlivě připravenými bramborami.

  2. adela.adale napsal:

    To je krásnej popisek, na zahřátí dušičky 🙂

  3. a.rena napsal:

    Já mám jen malý dotaz: Co dělat, když mám brambory svoje? Z těch to nejde? Jinak bych to zkusila hned. ?

  4. lakysa22 napsal:

    U bodu šest mi chybí návod na vytahnutí vidličečky – nebo tam zůstává??
    Jsem naprosto zamatená – jinak certecept fajn!!

  5. jarybarka napsal:

    Lakysko kdyby ti to nešlo Laky ti třeba pomůže

  6. Vera M. napsal:

    Mrzí mě na tom jen jedno, že musím nacpat máslo ho hrnku, nešlo by to nějak jinak ? Nerada myju mastné hrníčky

  7. Jiřina napsal:

    Děvčátka, co bych si počala kdybyste tady nebyly. Asi bych musela myslet sama a to dost bolí. Super receptík, není nad podrobný popis. Úsměvko, Ty nikdy nezklameš. 🙂 🙂

  8. lakysa22 napsal:

    Tak jsem se rozhodila, že to spáchám. Ofšem jsem narazila na další pordoblém: „zapněte plotnu“ a já zpáčetnice mám doma jen soporák, a ten sice knoflíky mà, ale konflíkovou dírku nee – mám zakoupit plotnu??

  9. Haderach Kwisatz napsal:

    Nemusis, dovoluje se ti varit na soporaku. Vyjimecne lze pouzit i kotlik, zaveseny nad ohnistem.

  10. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Já si myslela, jak podrobně jsem to sepsala. Áááááááá, áááá nic. To jsem zrovna mohla rozepsat zapnutí trouby a následné krmení divé zvěře.?
    Nicméně, dodám poslední body:
    10. vyndejte talíře, vidličky (nože netřeba, brambory máte nakrájené na jednohubky) a naservírujte.
    11. popřejte strávníkům dobrou chuť
    Než jsem toto stihla, tak bylo půl plechu v břuchu toho mojeho a „dobrou chuť“ nemělo cenu přát. Talíře a vidličky jsem uklidila netknuté zpět. ?
    Hadérko, věřila jsem, že si děláš legrandu s tím uveřejněním.?
    A úplně poslední věc – dnes jsem dorazila z kolbenky a pekáč byl naprosto čistý (ne jako umytý, ale vyčištěný chlebem od těch zbytků). Nechal se slyšet, že opět zapnul troubu, rozehřál si ty zbytky přilepené k plechu a vylízal. ?‍♂️
    Tož v brzké době budu pro velký úspěch opakovat a tímto děkuji autorce recepísku. ?

  11. kvetula.v napsal:

    ???
    Díky za podrobný návod i s odpověďmi na doplňující otázky. Teď už nemůžu nic pokazit. Brambor máme ve sklepě pořád ještě dost, tak to by bylo, abych chlapa „nenápadně“ nepřesvědčila všecky sníst (když on mne přesvědčil o zakoupení jednoho pytle nad můj odhad).
    Poděkování i autorce původního receptu? 😎

  12. lakysa22 napsal:

    Tak jsem to spáchala! Ghí, gouda, brdambory…to bylo fakt moc dobrý! Másla jsem dala mín, a sejtenê příště ještě ubéřu. A přesto, že jsemse bála, že to těch 200° nepřežijou, nespálilo se! A recpect už běžel dál i s orbázkem?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..