V neděli 28.3. by měla narozeniny naše drahá Katyp. Vykopala jsem v hlubinách internetu její povídání na jiných stránkách než jsou ty naše – a myslím, že tahle vzpomínka z 19.11. 2010 se fakt hodí:
Několik receptíků na bramboračku – dělám všechny a jsou opravdu dobré. Hlavně jsou dobré v zimě – chutnají a krásně zahřejí, jsou syté, zdravé…
Bramboračka klasická s kapustou
Připravíme si cibuli, česnek, mrkev, petržel, celer, naťový celer (řapíkatý), kapustu, brambory, houby, mouku na jíšku, sůl, majoránku, kousíček sádla, pepř,
Na sádle zpěníme mouku na hladkou jíšku a tu naředíme vlažnou vodou.
Do vzniklé tekutiny vhodíme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a brambory a přidáme buď čerstvé houby, nebo sáhneme do zásob mrazáku, případně to pojmeme v sušených. Nenamáčím je, budou se vařit, tak proč se ještě patlat s namáčením dopředu.
Vše vaříme do mírného změknutí zeleniny, hub i brambor, když ještě je zelenina „na skus“, přihodíme na proužky krájenou kapustu a dovaříme vše doměkka.
Zkontrolujeme hustotu bramboračky, je-li málo hustá, přidáme trochu hotové tmavé jíšky, je-li dost hustá, dochucujeme: solí, může být i vegetou, pepřem, majoránkou a na závěr česnekem dle chuti. Na závěr, když je polévka ještě horká, ale už se nevaří, přidávám na velmi velmi jemňoučko krájený řapíkatý celer. Úžasně ji provoní.
Bramboračka hodně tmavá
Opět použiji sejné suroviny, kromě kapusty a řapíkatého celeru. Místo něj dávám libeček, mívám zamražený nebo sušený, zamražený je lepší.
Nepřipravuji jíšku předem, ale dám jen vařit brambory, zeleninu a houby. Když je vše měkké, upražím si na pánvičce dětskou krupičku do tmava. Ještě horkou ji VELMI OPATRNĚ po lžičkách zavářím do bramboračky. POZOR: polévka pění, šumí, prská, ale dá se to uhlídat. Nechám povařit a dochucuji: viz výše. Na závěr vsypu libeček, sekaný na jemno, už nevařím, libečkem rozhodně nešetřím. Lžíce škvarkového sádla nakonec určitě chybu neudělá!
Bramboračka bílá
Tuhle bramborovou polévku dělám málo, ale občas ano, je úplně jiná, tak trochu jako kulajda. Brambory na mini kostičky s najemno krájenou cibulkou lehce oprásknu na sádlíčku. Kostičky opeču a zaliji v hrnci zeleninovým vývarem – stačí z kostky, přidám najemno krájené houby syrové, mražené nebo najemno nalámu sušené. Nechám vařit. Když vše změkne, přidám zakysanou smetanu s rozšlehanými vejci – počet podle toho, kolik je strávníků a polévky. Vejce polévku zahustí. Musí se ale ušlehat skoro do pěny, pak není jediný kousek vajíčka znát a polévka je krásně hustá i bez jíšky nebo mouky. Dochucuji: solí, pepřem (bílým), vynechávám majoránku, ale dávám česnek a nějakou zelenou nať, co mám právě po ruce. Taky lze ještě lehce dokápnout bílým krémovým balsamikovým octem, polévka je lehce nakyslá.
Bramboračka mixovaná
Tu míval rád tatínek, mně ale moc nechutnala, ale pak jsem si jí oblíbila taky, to až když jsem začala vařit sama. A je pravda, že už jsem jí hooooodně dlouho nedělala.
Dám si do vývaru ze zeleniny vařit brambory, cibuli a velmi malé množství kořenové zeleniny, musí být cca 2x tolik brambor, nežli zeleniny, doměkka. Pak vše rozmixuji. Vedle v rendlíku se vaří houby, buď sušené nebo mražené nebo syrové. Po změknutí houby vložím do rozmixované zeleninovo-bramborové kaše a naředím vodou z vařených hub a případně dalším vývarem tak, aby v polévce nestála lžíce. Dochutím: solí, pepřem (opět bílým), vegetou, majoránkou, česnek přidávám opět až úplně nakonec.
A nakonec „bramboračka chudých“
Jo jo, tu jsme jednu dobu dělali sakra často!
Uvaříme na kostičky krájené brambory s jemně sekanou cibulkou, houbami, kmínem a špetkou soli.
Osmažíme na sádle kostičky staršího chleba dokřupava.
Na talíř si připravíme rozklepnuté vejce, prolisovaný stroužek česneku a lžičku majoránky. Vroucím vývarem zalijeme vejce a prošleháváme, aby ztuhlo a promíchalo se s česnekem. Pak naběračkou nabereme brambory s houbami a cibulkou, vložíme do talíře a posypeme hustě kostičkami opečeného chleba.
Je to levné, dobré, ale už bych ty časy zažít nechtěla!
Já doufám, drahá Karolíno, že za duhovým mostem se svými milovanými kočkami už jíš jen lososa, krevety a jiné výborné ňamky. Vzpomínáme.
Haderach
(Zdroj: dedenik.cz)
Díky Háderko :-), to je hezké. Na Karolínu vzpomínám často a čtu si její komenty, které spolehlivě pobavily a pozvedly náladu.
Mávám jí tam nahoru 🙂
Hele, mně neděkuj. Datum hlídá Lakys a upřímně, já to dala jen jako vzpomínku. Propojit to s číslem receptu napadlo Janu a měla pravdu, mě to nenapadlo.
Děkuju všem :-).
Já doufám, že i nahoře občas koukne dolů, jak to tady vedem…a snad je spokojená
💜💜 Hadérko, já sice hlídám datum, ale jenom Ty to dovedeš k naprosrsté dokonalosti.
Karolínko, taky na Tebe často vzpomínám, někdy si s Tebou povídám o kočkách a někdy zase s kočkami o Tobě. Ať je Ti tam na druhém břehu dobře.
Karolíno, vzpomínám a děkuji.
Karolínko, opatruj se tam nahoře.
Moc hezká připomínka , děkuji , holky 🐱
Pěkné recepty a moc pěkná vzpomínka.
Taky ráda pročítám dřívější komentáře od Katy.
Karolíno, na Tebe se zapomenout nedá. A já si vzpomínání na Tebe fakt užívám. 🙂
Tééda, to jsou zajímavé recepty 👍
Tu mixovanou bych prozatím nechala v záloze, až bude taková strava nutná, ostatní vyzkouším.
Díky posílám Katy na obláček a dnešní svíčka bude hořet pro ni.🕯
Helo i Tobě díky za nález takového pokladu 🌹
Děkuji všem za připomínku na Karolínku a recepty na polévky určitě stojí za vyzkoušení. Ani bych se nenadála, že je tolik různých bramborových polévek. Třeba ta tmavá, měla bych strach, že tmavá krupička bude v polévce nahořklá. Nebo do bílé kápnout trochu balzamikového octa. Pravda, že občas do bramboračky taky něco přidám, ale tyto se mi líbí. 🙂
Do té tmavé stačí dát trochu sušených kovářů a je tmavá až dost.
Tady si myslím, že je ta krupička důležitá. Dá polífce zase jinou chuť.
Láká mě jí vyzkoušet. Ale s barvou opražení budu opatrná.
Též na Karolínu vzpomínám, těšila jsem se na její další recepty, jak slibovala, že bude vařit, až se po přestěhování usadí. Teď už ty recepty rozdává jen za duhovým mostem.
já mám doma Karolíninu Cecilku, ta mi ji připomíná denně..Karolíně tam nahoře,jde pěna od húst..u ní to byla barbarka ničitelka a prováděla jí nepěkné věci..u mne je to pruchatej mazlivej andělíček…
hodně mi chybí, hlavně to její vaření a naše hovory, kdy jsme si po telefonu komentovaly Prostřeno…to bylo něco, Ramsay a jeho Pekelná kuchyně, byla proti nám slabej odvar…
Karolíno,trochu opožděně, ale mávám ti nahoru. Ráda na tebe vzpomínám.
Také pozdě, ale přesto dnešní vzpomínka bude patřit Katy.