2 pláty listového těsta (předem rozváleného na pečícím papíře)
250 g máslo
250 ml mléko
3 vanilkové pudinky
100 g cukr
čokoláda na dozobení (nemusí být)
Listové těsto upečeme každý plát zvlášť.
Uvaříme hodně tuhý pudink, necháme vychladnout a všleháme do něj celé máslo (lze použít i Zlatou Hanou). Šleháme, až do hladkého krému.
Krém naneseme ve vysoké vrstvé na spodní plát listového těsta, druhý plát položíme navrch – pokud nepoužijeme na dozdobení čokoládu, tak celý plát připomíná mraky (je zpohýbaný). Dáme ztuhnout do ledničky. Krájíme velice opatrně hodně ostrým nožem.
Celý plech zákusků pekla: Jana Macůrková
Tenhle zákusek, ovšem navrch potřený džemem a politý rumovou polevou, znám jako žloutkový řez. A podobný, ale z odpalovaného těsta a bez polevy, jako mraky. Ale třeba je to krajový…
Kolegyně v práci ho dělala z listového, tak jsem to od ní převzala.
Taky dělám z odpalovaného a krém mám takto: 1/2 l mléka, 1 vancukr, 10 dkg polmouky – uvařit kaši. Do vychladlého zamíchat 4 tloutky, 7 dkg moučcukru a 1,5 kostky másla. Ten krém, ač se to nezdá, tak je vynikající.
A když se do něj přidá šplouch rumu, olalá?
Se kdejakým šplouchem je skvělý! Amaretto, kahlúa, ořechovka…
Jj, jíškový krém. Nesráží se, je nadýchaný a hodně nabude. Já do něj ale nedávám tloutky.
Ty dělám také. A když se „nečučí“ do trouby, jsou to mraky jak vyšité. Recept na krém mám stejný a je super.
Níže jsem dala rychlejší a levnější model.
Ten krém je opravdu ✨⭐️?
Nelámou se ty placky? Upečené listové těsto to s radostí dělá.
Tuspodní nechávám ležet na plechu a tu orní přendávám veice opatrně, sešoupnu ji rovnou z papíru.
Já dělám trochu jinak.
Na plech vyválené listové, potřít rybízovou marmeládou, na ni piškoty. Uvařit pudink z litru mléka, horké vylít na těsto a přiklopit druhou plackou list. těsta. Fofrem vrazit do rozpálené trouby. Pozor, nafoukne se ale po vychladnutí spadne. Pocákám čokoládou a citr. polevou. Krájet studené. Rychlé, levné a dobré.
Jů, to vypadá velmi dobře, ukládám si. Opravdu bleskovka. Až nebudu vědět co by, nenajdu to v OBI, ale v kuchatce. 😉
Ten plech vyšší, v troubě to vypadá jak hrnečku vař.
Ještě ke krému z Jany receptu, zkuste v horkém pudinku rozpustit kostku másla a pak po vychladnutí vyšlehat. Jde to také a odpadá nebezpečí, že se krém zdrcne.
Já dávám do studeného pudinku změklé máslo už dlouhé roky a ještě se mi nikdy nezdrcl.
Musí být obojí stejné teploty. Vím, že to víš, seš kuchatka léty a praxí cvičená. Tohle byla rada pro ty nezkušené. Ale tady se nechytám :-(.
K tomu krájení: Radívá se horní placku předkrájet a naskládat ji na tu spodní s krémem. Ale protože jsem to nikdy nedělala, zkušenost chybí. Holt některé moučníčky si nechávám servírovat.
Ale pokud jde o holý základ: Nejoblíbenější moje jsou právě ty z listového a odpalovaného těsta. Protože není sladké.
Ještě koukám na rozpis – opravdu tři pudinky na 1/4 l mléka? To se snad nedá ani umíchat?
Toho jsem si nevšimla, ale je fakt, že tři pudinky vcucnou čtvrtlitřík ještě před postavením na plotnu.
Jde to docela dobře, odstavuji z plotny okamžitě po zhoustnutí. A záleží i na to, jaké ty pudunky jsou, ARO dávám tři, Naturamyl stačí dva.
Chtěla jsem se zeptat jak funguje to domácí listové těsto. Bimbo vyhlásil moratorium na nákupy a já zase na sladké pečení. Takže u nás to letos bude slané. A listové těsto dvakrát…..
jinak se uvolil nastrouhat sýr, čehož jsem využila a v akci koupila cihlu goudy, ta je na slané pečení ideální. Už ho vidím jak strouhá dvě kila sejra
Au au ostrouhaně prstíčky.Sýr teda taky moc ráda nestrouhám a 2kg to je docela vopruz.
Jenže to pečivo se sýrem je tak dobré.
Musim phledat maminčiny recepty ona měla jeden takový spešl co byl vzdycky hned pryč.
Chci letos udělat “parmazanove chipsy” a něco s nima ozdobit ( ještě nevím
Co) . Ale to budu muset koupit Gran Moravia nebo djugas či jak se to píše z ? a na to strouhani se fakt těším ( než sestrojit to šílené heblo robota , tak už to nějak postrouham )