250 g na hrubo umletých ořechů
300 g hořké čokolády (na vaření)
papírové košíčky malé
Ořechy nadrtíme nahrubo (já použila drť z tzv. kamenáčů, které nešly pořádné vyloupat).
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, postupně vsypeme ořechy, až vznikne celkem hustá hmota. Pomocí lžičky a malého nože nebo obrácené druhé lžičky plníme do papírových košíčků. Necháme vychladnout.
Pozn: aby košíčky držely dobře tvar, necháváme 2 – 3 v sobě, po vychladnutí zbylé 1-2 košíčky opatrně sundáme.
Ořechy zpracovávala: Jana Macůrková
Ode dneška až do vánoc budou jen recepty na cukroví. Tak holky, posílete, ať to není jen moje záležitost. Pokud budu mít víc, budu dávat dvojmo (2 recepty) pokud ne, bude jen jeden. Chybí mi ještě asi 4 recepty, abych vydržela do 23.12.
Vstáváme s cukrovím, obědváme s cukrovím, usínáme s cukrovím ….. Jani, nebude to trochu moc?
Poprosila bych sem aspoň 2x týdně lupnout něco nesladkého – ryby, grilovanou zeleninu, knedlíky (i třeba plněné), červené zelí ke kachně, špenát ….. toho by bylo, co každá z nás dělá jinak.
Máš smůlu, bude až po Novém roce. Teď je období pečení cukroví, a tak se bude péct cukroví. Mám nové, převážně ořechové recepty, tak si je užijte.
OK, přijdu až v roce 2019.
A nevím jak Ty, ale já 14 dní před Vánoci již cukroví nepeču, max. ho plním krémem, ale to těsně před Štědrým dnem.
Užijte si to sladké mámení ☺
Taky se přimlouvám za něco nesladkého, abychom nebyly tak přeslazené. Já rozhodně žádný recept nedám do placu, protože ani žádné cukroví péct nebudu.
Jani, tak se těším co máš v repertoáru . Kouknu a třeba v “ pokladech “ najdu něco univerzálního nebo dóóst starého.
Dnes jsem měla “ zadělávací “ den , 6 druhů a zítra začne pečení.
Propána krále už to začalo?Ale když budou fšechny recepty takhle šup šup tak to bude žůžo.Mně se do pečení strašně nechce.Jani máš můj obdiv že toho pečeš tolik.
Já si vymýšlím jiné práce.Vyrábím dárek pro vnučky,ale stejně mě to nemine.
A dny letí a vánoce se kvapem blíží.
Letos bude spooousta ořechového???
A taky slepované kdoulovou marmoškou.???
Já peču maximálně 10 dg porce. Vybrala jsem takové cukroví, kde po malé úpravě lze z 1 těsta udělat třeba 2 nebo i více druhů. Takže zadělání z 1/2 kg,
jeden, nebo dva druhy. Něco do těsta přidat – další dva druhy….
Tak to se ráda přidám přesně tohle potřebuju.Vícero druhů z jednoho těsta.
Přiznám se že jsem zatím na pečení ani nešmátla.
Tak to sem prosím hrň pod tlakem.Jedu nakoupit a hurá do toho.
Všem Ivám, Ivankám, Ivuškám přeji k dnešnímu svátku vše nejlepší a hodně zdravíčka☺
Všem Ivám též vše nejlepší, hlavně žádný předvánoční stres.
Připojuji se k balhořepřání, ale je v tom trochu choas..je Iva, Ivana, a jedna naše milá spolukuchtice slaví na IVO.
Děvčata, ať už Ivanka, nebo Iva,
v každé z vás génius dřímá,
popadněte měchačku,
krmě půjde na dračku,
my, co přijdem blahopřát
též si chceme něco dát!!
Máš pravdu, jsem to popletla – Ivanka tam být neměla, ta je v dubnu.
Nemšáš to jendo?? Mě potěší, i kdyby mi přáli na Josefa??
Tak Ti milý JENDO přeji vše nej ☺
Přimlouvám se za různorodé recepty, neboť čeho je moc….
Budeme je dávat do diskuzí. Jenom abychom nedostali BAN 😉
Souhlas.
Jak píše Úsměvka: Je spousta vánočních témat, nad kterými se tady můžeme nádherně rozdebatit. Zelí ke kačeně – oblíbená bitva, bramborový salát – už jsem viděla asi dvěstěmiliontisíc těch jediných správných receptů (nemluvě o oblíbených normách). A nedávno jsem řvala smíchy u debaty pod bramborovou kaší u konkurence – nakonec se pohádali o to, co je mickér 🙂
Tak bych se taky přimlouvala za snížený obsah cukroví. Vím naprosto jistě, že třiadvacátého mi cukroví radost moc neudělá.
Mno, já chtěla začít dneska, ale houbeles – vyskytl se zánět průdušek, tak doslova na všechno kašlu. Musim trochu zaléčit, pak budu z velitelského můstku rozdávat instrukce ohledně zadělávání (plus drobná výpomoc). A až se odhajám a vykurýruju, budu cukrovit. A možná, že se toho chytnou holky a já se budu jen divit…
Tak to brzo vykurýruj pěkně lež víš že s průduškama neni sranda.Dej si čaj s medem a bylinkama.Ať jsi honem jako rybička.
Já už jsem jak rybička – leklá … 🙂
Pst neodmlouvat!Potit!Léčit!??
Všechny Ivy tady – den ještě nekončí, tak pořád ještě oslavujte svůj svátek. Přeju vám všechno nejlepší a pozvedám sklenku k přípitku.
Přeji Ivám hodně zdraví k svátku, ať se jim vše daří nejen v tento předvánoční čas.
Připojuji se k těm, co by si přály i jiné vánoční pokrmy než jen cukroví. Myslím, že je tu dost velký výběr už z loňské nabídky, takže trochu na doplnění neuškodí. Valná většina asi bude péct těchto 14 dní. Já osobně jsem celý svůj hospodyňský život pečení věnovala týden. Podle potřeby nastavila ještě dalším víkendem. Tehdy bylo všude rozkrámováno, jelikož jsem odpadla a nějaké mytí a uklízení válu formiček a pod… bylo na mé síly. Po týdnu se vše sbalilo a kuchyň uvedla do původního stavu. Jen se slepovalo, zdobilo.
Myslím, že je víc vánočních témat – úpravy ryb, polévky, brsaláty (jak již zde bylo uvedeno)
A určitě by nebylo od věci nějaké to silvestrovské pohoštění- to s předstihem, aby byl čas na nákup bez front a nervozity. Však nemusí být aktuální foto- to se pak může doplnit.
Milá děvčátka, vzhledem k tomu, že jste mne dneska dost nadzvedly, tak si trhněte víte čím. Jestli si myslíte, že péct od poloviny listopadu, aby sem bylo co dát, starat se o manžela, který na tom opravdu není nejlépe a já v noci nespím a ještě od vás slyšet, že tohle jó a tohle né, je fajn, tak se trochu pletete. Zpytujte svědomí, kdy jste mi která poslala nějaký recept. Úsměvka už má určitě napčeno, když holt po 14 prosinci už jenom slepuje a plní, o dalších ani nemluvím. Když je toho tady dost od loňska, je to váš problém, já hledala jné recepty než ty loňské. Tak si rozmyslete, jestli chcete, abych v Braboračce vůbec pokračovala. Nějak mne to přestává bavit.
Jani, ani mě neděs, že bys nepokračovala!!! Kam bych chodila pro inspiraci, co?!
A holky, neremcat!
Hele, nech nás klečet na hrachu, dej nám ráksoskou přes pařátky, ale Bramboračka nám nebééér!!!
Já vám ji brát nebudu, já ji naněkoho přehodím, ať si vyzkouší, jaké to je. Ono to nejsou jen recepty, ale i hlídací pes, opravy blbostí v receptech a komentářích, Celkem asi 2 – 3 hodiny denně.
Milá Jani,
tak se nečil :-), jen jsi nás trochu vyděsila tou spoustou cukru. To víš, každá má v době pečení sladkého dost, já taky v téhle době mám největší spotřebu kyselých okurek, utopenců a sladký oběd bych asi nepozřela. I když ráda objevím něco nového a vyzkouším.
Co se týká receptů, mám v plánu Ti nějaký poslat, ale je tady jeden problém. Já peču podle receptů mé babičky až po 15.12., protože cukroví nepotřebuje uležet, stačí mu ani ne týden. Plnění krémem se děje až tak 22. Loni jsem tak dlouho fotila (abych mohla použít fotky na letošní rok), až bylo sežpapáno a fotit nebylo co. Jediné co mi napadlo, použít fotku cukroví co jsem pekla na svatby, ale na to potřebuji dceru, aby mi udělala z fotky výseč toho druhu. Na to já nestačím.
Zítra, vlastně už dnes, j první adventní neděle zapálímevečer svíčku na věnci
(já jich dnes vyrobila šest) a budu krájet zelí na naložení s křenem, abych mohla kompenzovat ty hory cukru a taky je to dobré jako prevence na chcípy, které poletují kolem.
Hezký advent 🙂
Klidně to pošli až po tom 15.12, já to schovám na příští rok, alespoň nebudu muset hledat jak čuchací pes a detektiv v jedné osobě.