(1009) Ořechové hrudky

250 g na hrubo umletých ořechů
300 g hořké čokolády (na vaření)

papírové košíčky malé
Ořechy nadrtíme nahrubo (já použila drť z tzv. kamenáčů, které nešly pořádné vyloupat).
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, postupně vsypeme ořechy, až vznikne celkem hustá hmota. Pomocí lžičky a malého nože nebo obrácené druhé lžičky plníme do papírových košíčků. Necháme vychladnout.
Pozn: aby košíčky držely dobře tvar, necháváme 2 – 3 v sobě, po vychladnutí zbylé 1-2 košíčky opatrně sundáme.

Ořechy zpracovávala: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Pečeme cukroví. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

30 komentářů: (1009) Ořechové hrudky

  1. Jana Macůrková napsal:

    Ode dneška až do vánoc budou jen recepty na cukroví. Tak holky, posílete, ať to není jen moje záležitost. Pokud budu mít víc, budu dávat dvojmo (2 recepty) pokud ne, bude jen jeden. Chybí mi ještě asi 4 recepty, abych vydržela do 23.12.

  2. jarybarka napsal:

    Propána krále už to začalo?Ale když budou fšechny recepty takhle šup šup tak to bude žůžo.Mně se do pečení strašně nechce.Jani máš můj obdiv že toho pečeš tolik.
    Já si vymýšlím jiné práce.Vyrábím dárek pro vnučky,ale stejně mě to nemine.
    A dny letí a vánoce se kvapem blíží.
    Letos bude spooousta ořechového???
    A taky slepované kdoulovou marmoškou.???

  3. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Všem Ivám, Ivankám, Ivuškám přeji k dnešnímu svátku vše nejlepší a hodně zdravíčka☺

  4. lakysa22 napsal:

    Připojuji se k balhořepřání, ale je v tom trochu choas..je Iva, Ivana, a jedna naše milá spolukuchtice slaví na IVO.
    Děvčata, ať už Ivanka, nebo Iva,
    v každé z vás génius dřímá,
    popadněte měchačku,
    krmě půjde na dračku,
    my, co přijdem blahopřát
    též si chceme něco dát!!

  5. Devětapadesátka napsal:

    Přimlouvám se za různorodé recepty, neboť čeho je moc….

  6. BOYE napsal:

    Jak píše Úsměvka: Je spousta vánočních témat, nad kterými se tady můžeme nádherně rozdebatit. Zelí ke kačeně – oblíbená bitva, bramborový salát – už jsem viděla asi dvěstěmiliontisíc těch jediných správných receptů (nemluvě o oblíbených normách). A nedávno jsem řvala smíchy u debaty pod bramborovou kaší u konkurence – nakonec se pohádali o to, co je mickér 🙂
    Tak bych se taky přimlouvala za snížený obsah cukroví. Vím naprosto jistě, že třiadvacátého mi cukroví radost moc neudělá.
    Mno, já chtěla začít dneska, ale houbeles – vyskytl se zánět průdušek, tak doslova na všechno kašlu. Musim trochu zaléčit, pak budu z velitelského můstku rozdávat instrukce ohledně zadělávání (plus drobná výpomoc). A až se odhajám a vykurýruju, budu cukrovit. A možná, že se toho chytnou holky a já se budu jen divit…

  7. a.rena napsal:

    Všechny Ivy tady – den ještě nekončí, tak pořád ještě oslavujte svůj svátek. Přeju vám všechno nejlepší a pozvedám sklenku k přípitku.

  8. kvetula.v napsal:

    Přeji Ivám hodně zdraví k svátku, ať se jim vše daří nejen v tento předvánoční čas.

    Připojuji se k těm, co by si přály i jiné vánoční pokrmy než jen cukroví. Myslím, že je tu dost velký výběr už z loňské nabídky, takže trochu na doplnění neuškodí. Valná většina asi bude péct těchto 14 dní. Já osobně jsem celý svůj hospodyňský život pečení věnovala týden. Podle potřeby nastavila ještě dalším víkendem. Tehdy bylo všude rozkrámováno, jelikož jsem odpadla a nějaké mytí a uklízení válu formiček a pod… bylo na mé síly. Po týdnu se vše sbalilo a kuchyň uvedla do původního stavu. Jen se slepovalo, zdobilo.
    Myslím, že je víc vánočních témat – úpravy ryb, polévky, brsaláty (jak již zde bylo uvedeno)
    A určitě by nebylo od věci nějaké to silvestrovské pohoštění- to s předstihem, aby byl čas na nákup bez front a nervozity. Však nemusí být aktuální foto- to se pak může doplnit.

  9. Jana Macůrková napsal:

    Milá děvčátka, vzhledem k tomu, že jste mne dneska dost nadzvedly, tak si trhněte víte čím. Jestli si myslíte, že péct od poloviny listopadu, aby sem bylo co dát, starat se o manžela, který na tom opravdu není nejlépe a já v noci nespím a ještě od vás slyšet, že tohle jó a tohle né, je fajn, tak se trochu pletete. Zpytujte svědomí, kdy jste mi která poslala nějaký recept. Úsměvka už má určitě napčeno, když holt po 14 prosinci už jenom slepuje a plní, o dalších ani nemluvím. Když je toho tady dost od loňska, je to váš problém, já hledala jné recepty než ty loňské. Tak si rozmyslete, jestli chcete, abych v Braboračce vůbec pokračovala. Nějak mne to přestává bavit.

  10. blahovka.h napsal:

    Milá Jani,
    tak se nečil :-), jen jsi nás trochu vyděsila tou spoustou cukru. To víš, každá má v době pečení sladkého dost, já taky v téhle době mám největší spotřebu kyselých okurek, utopenců a sladký oběd bych asi nepozřela. I když ráda objevím něco nového a vyzkouším.
    Co se týká receptů, mám v plánu Ti nějaký poslat, ale je tady jeden problém. Já peču podle receptů mé babičky až po 15.12., protože cukroví nepotřebuje uležet, stačí mu ani ne týden. Plnění krémem se děje až tak 22. Loni jsem tak dlouho fotila (abych mohla použít fotky na letošní rok), až bylo sežpapáno a fotit nebylo co. Jediné co mi napadlo, použít fotku cukroví co jsem pekla na svatby, ale na to potřebuji dceru, aby mi udělala z fotky výseč toho druhu. Na to já nestačím.
    Zítra, vlastně už dnes, j první adventní neděle zapálímevečer svíčku na věnci
    (já jich dnes vyrobila šest) a budu krájet zelí na naložení s křenem, abych mohla kompenzovat ty hory cukru a taky je to dobré jako prevence na chcípy, které poletují kolem.
    Hezký advent 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..