210 g hladké mouky,
20 g kakaa,
70 g moučkového cukru,
40 g mletých ořechů,
140 g tuku,
skořice,
citronová kůra,
vanilka
Opět vypracovat těsto, rozválet na sílu asi 2 – 3 mm, vykrájet stejné tvary. Upéct, slepovat náplní z rybízové marmelády, 300 g mletých ořechů, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkového cukru a rumu. Navrch jsem zdobila citronovou plevou a celou polovinou vlašského ořechu.
Pozn: Když jsem hledala recepty na letošní pečení, tak jsem našla nejprve košíčky Izidor a když jsem hledala dál, tak i podobný recept na Izidorky.
Pekla: Jana Macůrková
Ráda bych komentovala, ale jako alergik na ořechy mohu pouze konstatovat, že to vypadá hezky
Já sice nejsem alergik, ořechy mám ráda, ale syrové nemůžu vůbec a přepečené nebo jinak tepelně upravené ano, ale je to sázka do loterie – budou afty? Kolik jich bude? Nebo tentokrát ne?
no u mě to je spíš udusím se nebo ne? :o)
Zkus ořechy spařit, svrchní slupku oloupat a mít tak čistá bílá jádra. (stejně to jde u ořechů čerstvých, ale ty se blbě vyhdávají ze skořápky). A na afty zabírají borůvky, rozkousat a cucat.
To je mi vás děvčata líto.Já ořechy srašně ráda a můžu je každý den.
V kombinaci s jablky nebo se sýrem v medu nebo v takovémto cukroví…
Dělám i kapra s vlašskými ořechy:porce osolím potřu máslem a posypu strouhanými (nebo sekanými) vlašáky a peču.Ryba je brzo hotová a ořechy se nespálí.Trochu to chce hlídat.
Tak toho kapra zkusím (ještě mám kus zmraženého), za ty afty to stojí. Ale jak jsem psala – po tepelné úpravě někdy nic ani po hrsti a někdy stačí jeden ořech a h-ústa plná boláků. Naštěstí po ořeších po pár hodinách mizí. Bohužel, i mladé (ještě loupací) nemůžu syrové. Ale teď do některého cukroví je zkusím spařit a oloupat, jak radí Jana, a uvidím.
A ještě jedna rada – zkus si hned po dojedení vypláchnout pusu, aby tam nezůstaly někteé látky z ořechů, ktzeré by to mohly vyvolat.
S afty mám už pokoj snad 10 let. Asi 2x za tu dobu se objevily, ale malinké a po potření propolisovou tinkturou byly do 24 hodin pryč. Před lety jsem na ně docela trpěla, byly jak koruny, strašně bolely a ani jíst se nedalo. Říkala jsem, že jsou dobré na dietu. Jednou jsem šla na stomatologii do plz. fakult. nemocnice a tam mi je natřeli nějakou vodičkou (prý to je jejich vynález) okamžitě přestaly bolet a do druhého dne byly pryč. Zázrak. Pak jsem vyžebrala na nich ještě lahvičku a do roka jsem nevěděla co afty jsou. Prý je to k dostání přímo tam v lékárně, kde jí míchají. Ale to je info staré tak těch 10 let. Známá si vyplachuje pusu jedlou sodou, nevím, to jsem nezkoušela.
Rendo, kdysi jsem mívala ořechové afty a často jsem i brečela. Pak jsme se v horách začali předávkovávat B-komplexem – proti komárům a na podzim jsem se cpala ořechy v jakékoli podobě a afty nebyly… No, pak ještě maličko, ale bylo mi potvrzeno, že za vymizení problému můžou ta Béčka. Být tebou, tak si koupím v lékárně plato a do Vánoc to pojídám. Nic ti to v tak krátké době neudělá a po Novém roce to klidně konzultuj s Mudrou… A droždí.. A PIVOOO!
😀 😀 😀 Díky!
Béčka jsou fajn. Právě teď chodím na injekce Milgama kvůli bolestem v zádech. Je to kompex vitamínů B, pomáhá to, ale sám doktor mně varoval, že se po B vitamínech tloustne. No a zvlášť nyní v tomto vánočním čase?
V roce 2008 jsem zhubla (po antibiotikách) za 8 měsíců 33 kg. A tehdy se mi tak luxusně rozjely ploténky, že dneska nějaké kilo navíc raději neřeším.
Nejúčinější byly magneziové injekce. Ale byly levné, tak už se nedělají (to mám od doktora), sice bolely, ale do 24 hodin úleva.
Když doktoři mi radí zhubnout, abych nezatěžovala klouby i tu páteř. Hubnutí se mi stejně nedaří, zato přibírání, to mi jde raz dva.
Přesně tohle těsto knàm jako išlské oválky..ale měla jsem asi hodně tmavé kakao a neprovekdy se, že bych zkusila letos znova?
Já mám takový dojem, že všechno vánoční cukroví je jedno těsto, rozdělené na 50 kousků – do každého je přidáno něco na obměnu a to je těch 50 zákadních receptů….