(1017) Izidorky

210 g hladké mouky,
20 g kakaa,
70 g moučkového cukru,
40 g mletých ořechů,
140 g tuku,
skořice,
citronová kůra,
vanilka

Opět vypracovat těsto, rozválet na sílu asi 2 – 3 mm, vykrájet stejné tvary. Upéct, slepovat  náplní z rybízové marmelády, 300 g mletých ořechů, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkového cukru a rumu. Navrch jsem zdobila citronovou plevou a celou polovinou vlašského ořechu.

Pozn: Když jsem hledala recepty na letošní pečení, tak jsem našla nejprve košíčky Izidor a když jsem hledala dál, tak i podobný recept na Izidorky.

Pekla: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Pečeme cukroví. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

16 komentářů: (1017) Izidorky

  1. Ivana P. napsal:

    Ráda bych komentovala, ale jako alergik na ořechy mohu pouze konstatovat, že to vypadá hezky

  2. a.rena napsal:

    Já sice nejsem alergik, ořechy mám ráda, ale syrové nemůžu vůbec a přepečené nebo jinak tepelně upravené ano, ale je to sázka do loterie – budou afty? Kolik jich bude? Nebo tentokrát ne?

  3. jarybarka napsal:

    To je mi vás děvčata líto.Já ořechy srašně ráda a můžu je každý den.
    V kombinaci s jablky nebo se sýrem v medu nebo v takovémto cukroví…
    Dělám i kapra s vlašskými ořechy:porce osolím potřu máslem a posypu strouhanými (nebo sekanými) vlašáky a peču.Ryba je brzo hotová a ořechy se nespálí.Trochu to chce hlídat.

    • a.rena napsal:

      Tak toho kapra zkusím (ještě mám kus zmraženého), za ty afty to stojí. Ale jak jsem psala – po tepelné úpravě někdy nic ani po hrsti a někdy stačí jeden ořech a h-ústa plná boláků. Naštěstí po ořeších po pár hodinách mizí. Bohužel, i mladé (ještě loupací) nemůžu syrové. Ale teď do některého cukroví je zkusím spařit a oloupat, jak radí Jana, a uvidím.

      • Jana Macůrková napsal:

        A ještě jedna rada – zkus si hned po dojedení vypláchnout pusu, aby tam nezůstaly někteé látky z ořechů, ktzeré by to mohly vyvolat.

      • blahovka.h napsal:

        S afty mám už pokoj snad 10 let. Asi 2x za tu dobu se objevily, ale malinké a po potření propolisovou tinkturou byly do 24 hodin pryč. Před lety jsem na ně docela trpěla, byly jak koruny, strašně bolely a ani jíst se nedalo. Říkala jsem, že jsou dobré na dietu. Jednou jsem šla na stomatologii do plz. fakult. nemocnice a tam mi je natřeli nějakou vodičkou (prý to je jejich vynález) okamžitě přestaly bolet a do druhého dne byly pryč. Zázrak. Pak jsem vyžebrala na nich ještě lahvičku a do roka jsem nevěděla co afty jsou. Prý je to k dostání přímo tam v lékárně, kde jí míchají. Ale to je info staré tak těch 10 let. Známá si vyplachuje pusu jedlou sodou, nevím, to jsem nezkoušela.

      • BOYE napsal:

        Rendo, kdysi jsem mívala ořechové afty a často jsem i brečela. Pak jsme se v horách začali předávkovávat B-komplexem – proti komárům a na podzim jsem se cpala ořechy v jakékoli podobě a afty nebyly… No, pak ještě maličko, ale bylo mi potvrzeno, že za vymizení problému můžou ta Béčka. Být tebou, tak si koupím v lékárně plato a do Vánoc to pojídám. Nic ti to v tak krátké době neudělá a po Novém roce to klidně konzultuj s Mudrou… A droždí.. A PIVOOO!

  4. lakysa22 napsal:

    Přesně tohle těsto knàm jako išlské oválky..ale měla jsem asi hodně tmavé kakao a neprovekdy se, že bych zkusila letos znova?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..