1 kg hladké mouky
1/2 kg moučkový cukr
200 g medu
4 ks vejce
2 lžíce rumu
2 malé lžičky jedlé sody
4 malé lžičky koření mleté nebo tlučené v hmoždíři
– hřebíček, fenykl, anýz, skořice, badyán atd.
Na vál prosejeme mouku, cukr, sodu a koření, přidáme med a vejce a vypracujeme hladké těsto. Vyválíme na tloušťku 2mm, pak vykrajujeme (nebo vyřežeme) tvary. Pečeme v horké troubě na pečícím papíru a ihned po upečení natíráme rozšlehaným vejcem.
Perníčky zdobíme kornoutkovou technikou.
Recept poslala a perníčky s vnučkami pekla: Oldřiška
A vypadají nádherně. Vidím a poznávám vykrajovátka, která mám taky. Děti potom chodí a vybírají, co by jim tak nejlépe chutnalo. Jestli ukousnou hlavu prasátku nebo ovečce, nebo jestli mají chuť na hřiba a taková ryba taky není k zahození. Já jsem pekla perníky (mám těsto, které se zadělává z dvojího, podobně jako lístkové) v sobotu. Mám jednu formičku na vytlačovaný perník (zvonek), tak jsem jich jeden plech upekla. Byla to piplačka, ale jsou krásné. Pečení zdar.
Také mám ty fromičky…loni jsem přikoupila andělíčka. Teď jen nazdobit a schovat, aby mi to nezbaštili v peřdtsihu.