(1069) Jablkový koláč s ořechovou krustou

240 g hladké mouky,
80 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
150 g másla /Hery/
1 vejce
citr.kůra

Zaděláme těsto a to necháme asi 1 hod. odpočinout.
Těstem vyložíme formu  /24 cm/  a vymáčkneme do krajů asi 4 cm. Formu vykládám pečícím papírem.

 Náplň:
1 kg jablek strouhaných na hrubo,
2 lžíce citron. šťávy,
100 g rozinek,
100 g krupic. cukru,
1 vanilkový pudink
200 ml vody
Cukr dáme do kastrůlku zkaramelizovat, přidáme jablka, rozinky a 100 ml vody
a 3 minuty dusíme. Ve 100 ml vody rozmícháme pudink. prášek a jablka zalijeme – 2 min. povaříme.

Necháme vychladnout a pak navrstvíme do formy s těstem,  předpečeme na 160 st. asi 20 minut.

 Ořechová krusta :   100 g krupicového cukru, 200 ml 33% smetany, 200 g vlašských ořechů nasekaných na hrubo.
Připravíme si karamel, přidáme opatrně horkou smetanu a povaříme asi minutu, vmícháme ořechy. Ořechovou krustu navrstvíme na předpečený koláč a při 160 st. dopékáme asi 30-35 minut.  Necháme vychladnout ve formě, nejlépe do druhého dne.  Servírujeme se šlehačkou, ale je to dobré i bez ní. 

 Recept vyzkoušela a poslala:  Helenka Vojtová

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: (1069) Jablkový koláč s ořechovou krustou

  1. blahovka.h napsal:

    To vypadá moc dobře. Jablek a ořechů se urodilo, tak můžu zkusit. Jen mám dotaz, to je množství do kulaté formy o průměru 24 cm?

  2. a.rena napsal:

    A další dotaz – ta krusta se musí navrstvit horká, aby neztvrdla (viz zákusek „Nebe v hubě“)? Vypadá to moc dobře a určitě je to i tak moc dobré.

  3. Devětapadesátka napsal:

    Jo, tak tohle můžu. Jablíčka, skořice, karamel, ořechy, to je veliká dobrota ???

  4. Vera M. napsal:

    No decka joooo, a hooodne skehajdy ještě nahoru

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..