1 kg jehněčího masa
1 kg zeleniny – velké kousky
cibule
máslo
sůl, pepř
nové brambory
Cibuli nakrájíme na jemno, zpěníme na másle, přidáme na kousky nakrájené jehněčí maso, necháme chvilku zatáhnout, podlijeme vařící vodou a necháme pod pokličkou dusit na velmi mírném plameni asi 1,5 hodiny, než je maso skoro měkké.
Přidáme zeleninu, nakrájenou na velké kusy (kupuji v Makru nebo od Polar) a necháme ještě asi 1/2 hodiny dodusit.
Dochutíme solí a pepřem a podáváme s vařeným bramborem.
Dneska vařila: Jana Macůrková
Je to tu jedna perla za druhou!Jehněčí jsem neměla leta letoucí,protože jak psala včera Boye mě odradí cena.
Ryby většinou nekupuji tak dnes bude candát pečený v troubě.Na pelíšku z anglické slaniny,zadíčka mu pošimrám plátkem másla do bříška šoupnu citron na čtvrtky a větvičku rozmarýnu.S vaŕeným bramborem a sosem z těch dobrot to bude ňamka.
Tak nachytej nějaký pěkný rybky, já na jaře pojedu do Písku k mojí paní učitelce ze ZŠ a klidně vyměním jehněčí za ryby, ve váhové rovnováze, co ty na to? Já nemám přísun ryb, ale mám jehněčí a to za rozumnou cenu.
To je lákavá nabídka.
Domluvíme se mejlem.?
Můžeš i klidně zavolat, pokud mne prozvoníš, já ti zavolám zpátky, mám neomezené volání. Číslo je tady v kontaktech – 604 89 20 20.
Já mám přísun jehněčího přímo tady od chovatele, brala jsem na podzim 3 jehňata (pro Sharku68, pro kamarádku z práce a pro nás – stažené, vykuchané, bez hlavy, cca 25 kg 100,- Kč/kg. Po vykoštění, to vyjde tak na 130 Kč/kg.
Jo Jani to je bezva.Ale víš jak je to s rybama.Když ty potfory neberou tak nic.
Já ti pak zavolám.A taky se mi klíďo připomeň.
Jani, to muselo být mláďátko, co? Ta jsou nejlepší.
Jehněčí maso je dobré, jen mám zkušenost, že se musí odblanit, jinak má takový zvláštní pach i chuť.
Až někdy zase kousek dostanu, tak chci vyzkoušet – pokrýt anglickou, česnek, rozmarýn, sůl a brusinkovou omáčku z červeného vína, másla a brusinek k tomu.
Moje mamka dělávala jehněčí na majoránce.Táta to měl strašně rád.Já nemám recept.Ale bylo to dušené s česnekem a majoránkou. A s chlebem vynikající.
Tahle mláďátka do 25 kg (po vykuchání a bez hlavy) neoblaňuji, není potřeba, pokud by to byla velká ovce nebo dokonce beran, potom je potřeba to odblanit, je to cítit, jak jinak, než skopovým.
Zase jehněčí? Slintám . . . .
My měli kološvár na přání muže (měl včera narozeniny). Obrovský pekáč, děťátka vyfasovala krabičky a nám zbylo sotva na zítra na oběd.
Tady je hnusně, prší, sněží a fičí. Asi si půjdu udělat nějakou bylinkovou koupel, ve vaně usnu a budu muset dopouštět teplou vodu ;-).
Nezapomeň, každých 20 minut (hi,hi, hi). Tady leje a fičí taky, my byli odvézt Vaška do Prahy a stavili jsme se v Makru, protože na nás lednička zívala, ale když jsem vysedala z auta, než jsem si navlíkla znova kabát, tak jsem byla jak holub na římse zmrzlá.
Tak jsem usnula jen dvakrát :-). Pak jsem si nechala vydrbat záda, to miluju a může to snad být i rejžákem. Udělám kafe, k němu kousek štrúdlu a budu relaxovat u vyšívání.
S tím drbáním zad, to jsme asi příbuzné, já si u toho dokonce chrochtám. Ale není jednoduché najít ochotné drbací ruce.
Ochotné neochotné, musí!