150 g polohrubá mouka
0,5 l mléko, 3 ks žloutek
2 lžíce moučkový cukr
citronová kůra. vanilkový cukr
sníh ze 3 bílků, sůl
šlehačka (nemusí být)
máslo
jahodový nebo meruňkový kompot
nebo rozmrazené ovoce smíchané s cukrem
V mléce rozmícháme žloutky, cukr, citronovou kůru, vanilkový cukr, sůl a mouku, přidáme pevný sníh z bílků a lehce promícháme, až nám vznikne těsto jako na omelety. Vléváme ve vyšší vrstvě (asi 0,5 cm) na máslem omaštěnou rozpálenou pánev a pečeme po obou stranách do zlatova.
Upečený trhanec vyklopíme na talíř, dvěma vidličkami roztrháme na menší kousky a poklademe kompotem i se šťávou. Můžeme zdobit šlehačkou nebo smetanou.
Kdo máte mlsná vnoučata, tak se jim touhle dobrotou určitě zavděčíte. Jen si nejsem jistá jak velkou pánev budete potřebovat…
Pozn: tento recept má opět dost obměn, nějčastěji se objevuje přidání prášku do pečiva, rozinek, karameu ap. ale i bez nich je tento trhanec neuvěřitejně jemný. Další varianta je Vídeňský trhanec.
Rodinu rozmlsávala: Jana Macůrková
Je mi líto, ale tohle je jen kvalitní roztrhaný lívanec. Kaisesmarren se VŽDYCKY trhá ještě v nádobě, ve které se smaží, nebo peče a roztrhaný se nechává dodělat s cukrem, aby karamelizoval. A do fakt císařského patří ještě rozinky a rum. Za tohle se klidně půjdu bít. 🙂
Protože jsem o vídeňském nikdy neslyšela, hledala jsem na netu. Nenašel nic. Zato jsem natrefila spoustu čuňárniček, za které by Herr Kaiser nejspíš popravil kuchaře vlastnoručně.
Naprostý souhlas, ještě dodám, že ovocná omáčka či ovocný kompot se podává zvlášť v mističce.
To, co jsem psala BOYE, 4 recepty, každý trochu jiný, ale ve všech mám, že se podává s ovocným přelivem, nikoliv na mističce zvlášť.
Mám 4 kuchařky, kde jsem ho našla, v každém je něco jiného. Takže opět jsem se ti nezavděčila. A na internetu ja také – nauč se hledat. Právě vídeňský uvádí bez rozinek, a vzhledem k tomu, že je to jídlo hlavně pro děti, tak bez rumu.
Jani, receptů je víc , jak díž. Já podle toho komu jej dělám , rum – nerum, rozinky – nerozinky. Hlavně máslíčko a pěkně osladit , vnuk má nejraději přelité rozmačkaným ovocem.
Moje teta trhanec pekla na litinovém pekáči v troubě, podlitý máslem a trhaný při obracení, tedy to byla porce pro nás 6 dětí.
Když to peču pro 2 vnoučata tak na pánvi.
DOBROU CHUŤ.
přesně tak, přidávám se k tobě…..
Já podle babičky: Upečenou placku natrhat ještě na pánvi na menší kousky, vyndat a nechat stranou. Na pánev máslo, rozpustit, přidat cukr, zkaramelizovat. Pak se dá na kousky nakrájený jablko a posekaný ořechy (zamíchat). No, a pak se tam vrátěj ty kousky, promíchne se to a na talíři se posype moučkovým cukrem. Jo, a na těsto hned po vlití do pánve nasypat hrůzinky.
Já podle kuchařky, viz výše.
Já myslím, že to bude jako se vším – rodinnej recept dle zvyku.
Tak jablko a ořechy nemám ani v jednom receptu, v jednom je ale vanilkový cukr a v jednom skořicový. Ve všech je kompot, v jednom lze nahradit čerstvým nebo rozmrazeným ovocem.
Babi to dělala hlavně v zimě, si pamatuju … takže jablka a ořechy byly celkem logická volba. Protože když mi byly 3 roky, přestěhovali se z vesnice do Prahy a pak už nezavařovala, nebo jen málo – a kompot by nikdy nekoupila, byla zásadová. Buď domácí nebo nic 🙂
ono to původně bylo „suché“, jen hrozinky a cukr, trochu přelité máslem…
U nás ho dělala mamka, ale já si ho od ní nějak nepamatovala. Tady mne překvapilo to, jak byl jemný, lehoučké piškotové těsto, nalila jsem asi 0,5 cm, vyběhl na více nž dvojnásobek. Protože jsem ho dělala na pánvi, tak na roztrhání jsem si ho hodila na talíř, abych se nepopálila (mám plyn). Ještě chvilku dopekla a osladila a polila jahodai.
Víš, historie tohoto jídla je asi taková, kuchař se chtěl zavděčit manželovi císařovny Sofie Frederiky Bavorské, který miloval sladké, ale těsto se mu na nové pánvi trhalo a trhalo,při obracení a tak si tlačen časem a strachem, vymyslel z nouze cnost a nazval ten potrhanej hadr, co mu z toho císařského lívance vycházel, Císařským trhancem..přidal do něj rum a rozinky, zasypal cukrem a poslal na stůl jako novinku…císař, který mohl ihned zobat z talíře a nemusel si nic krájet, byl velice spokojený a kuchaře odměnil…
tolik z vyprávění v Schonbrunnu….
I těch schonbrunnských legend je několik. Tahle je nejznámější. Další je o tom, že Sissi chtěla udělat snídani F.J. a nějak to císařské ručce nevyšlo a další, že na cestách v Alpách dostal trhanec k jídlu u sedláka a chutnalo mu, tak pověřil kuchaře a ten to vymazlil do Kaisersmarrenu. Ta poslední mi připadá nejpravděpodobnější, protože každá z nás už pochopila, že první placka se nepovede nikdy (u nás se říkalo že je to proto, aby i hospodyně stihla pojíst) a někdy ty placky se prostě trhají všechny. A na statku se s tím nikdo nepáral. Co bylo, to se snědlo. Proto se „biju“. Je Smarren a Kaisersmarren. A ten Kaiser má svá daná pravidla…Trhance se, přinejmenším v Rakousku, nejspíš dělaly zcela běžně dávno před tím, než náhodou natrefil na jeden z nich císařpán svou hústy… Za mě tedy je trhanec a císařský trhanec.
Jen si si vemte, kolikrát je tady v komentech napsáno: Jo, to taky dělám, ale dávám tam místo hub mletý a místo smetany vývar… V tu chvíli se dozvíte, že to už je jiný recept. A o tom je vaření. Každému, co jeho jest: Císařovo císaři a kuchařovo kuchaři.
Kupodivu, na rozdíl od prvních palačinek, kdy se trhá první skoro vždy, tohe se netrhalo a šlo to krásně otočit.
Tak to máš pravdu, občas natrhnu i první bramboráky ….. popravdě, ty jsou ty nejlepší?.
A ta „patlalka“ nebyla myšlená na Tvojí osobu, opravdu. To bylo myšlený na ty holky patlalky na PŽ.
on každej průvodce vypráví tu,co se mu asi nejvíc líbí 😀
ale já ho mám prostě ráda bez těch ovocnejch přelivů, chutná mi ten hrozinkovorumovej,původní….
Já taky. I bez závěrečnýho cukrování 🙂
Mňaaaam ?
Receptů na trhanec je spoustu. Moje kolegyně se vdala do Bavorské Rudy, kde její muž měl penzion. Občas jsem za ní jezdila a v případě fofru jí i pomáhala. Trhanců jsem tam napekla spoustu. Musela jsem ho dělat podle jejího muže (jmenuje se Kaiser 🙂 ). Po otočení na pánvi se roztrhal, zasypal krystalem a ještě opékal až cukr zkaramelizoval. Po nandání na talíř se polil ovocnou omáčkou s kusy ovoce. Jo a rozinky se nasypaly na těsto po nalití na pánev. Byl to nejoblíbenější dezert a až po něm byl jablečný štrúdl se šlehačkou a zmrzlinou.
Trhanců asi opravdu existuje hodně druhů. Jednou jsem koukala na Kluci a akci a ti dávali rozinky již do těsta, po nalití pánev sypali mandlemi.
Ale když jsme u toho, tak když jsem kdysi dávno dělávala dětem, tak jsem osmažila na pánvi, natrhala, posypala cukrem a dala zkaramelizovat do trouby pod gril.
A někde v roce 2018 ho dělala patlalka na PŽ, tuším, že ho dávala také do trouby, ale určitě ho trhala až na talíři. Ale jsem starší dáma, tak mě berte s rezervou, už si houby s octem pamatuju.?
Já jsem viděla na TV Paprika Roberta Bede a ten tvrdil, že je to jeho nejoblíbenější recepice. Jinak teď startuje Masterchef a Radek Kašpárek a kdybyste znali jeho krásnou sympatickou maminku, bYlo bY vám jasné, po kom to má, je to Jarka a Jirka a syn se jim fakt povedl, ale oni za to můžou!!! Tím se nechci nějak chlubit, ale jsme kamarádi a máme se rádi. Jsou to bezvadni lidé, Škoda, že o nich bulvár nepíše
Pro bulvár jso tihle lidé nezajímaví, protože nedělají prů…sery.
Když se znáte, zkus z něj vydobýt nějaké dobré recepty a zkus je uvařit a poslat.
Vážení a vážené, tímto svým posledním příspěvkem se s Vámi loučím. Po ranní velice vulgární reakci Jany M. na Boyin příspěvek a moji drzost s ním souhlasit, jsem se rozhodla z Br. odejít. Nebyla to první nepěkná reakce a já už jsem moc velká holka na to, abych si nechala od kohokoliv sprostě nadávat. Děkuji vám za přízeň a doufám, že s mnohými zůstanu ve spojení i bez těchto stránek. Vaše 59
Tak – sprostě jsem nanadávala, přišlo mi to líto. Trávím Bramboračkou moc a moc času, dokonce, protože jsem ten komentář skoro ihned vymazala, jsem zvažovala, že Bramboračku opustím já a že požádám Pavla, aby ji zrušil – to jsi tady poněkud zapomněla napsat. Být na Bramborčce je každého volba, nikdo ti nebrání v ní být, odejít nebo se časem vrátit.
nenech se otrávit . Máš pravdu je to každého volba zda se tu projeví nebo ne. Tak se těším na další příspěvky.
Tak, tak. Myslím, že té práce odvedené pro nás všechny je až nad hlavu. Vydrž, denně je to první stránka na kterou juknu a xkrát denně se vrátím. A vždycky se vždy něco přiučím, nebo náramně pobavím 🙂 A myslím že se 59 vrátí, že to bez nás nevydrží. Aspoň v to doufám, protože její příspěvky byly taky supr.
Dneska jsem dělala celkem 5 receptů pro Bramborku.Naplánovat si tohle vaření, aby toho bylo co nejvíc je někdy docela fuška ane vždy s to povede. Ne všechny recepty, které najdu na Bramboračku jsou „originály“, ale to nikdo z nás není schopný rozeznat. A potom to občas dopadne takhe. A když si to ještě někdo přebere jinak, nebo si přivlastní komentář, který mu ani nepatří…..