(1078) Kaiserschmarrn …. aneb Císařský trhanec

150 g polohrubá mouka
0,5 l mléko, 3 ks žloutek
2 lžíce moučkový cukr
citronová kůra. vanilkový cukr
sníh ze 3 bílků, sůl
šlehačka (nemusí být)
máslo
jahodový nebo meruňkový kompot
nebo rozmrazené ovoce smíchané s cukrem

V mléce rozmícháme žloutky, cukr, citronovou kůru, vanilkový cukr, sůl a mouku, přidáme pevný sníh z bílků a lehce promícháme, až nám vznikne těsto jako na omelety. Vléváme ve vyšší vrstvě (asi 0,5 cm) na máslem omaštěnou rozpálenou pánev a pečeme po obou stranách do zlatova.
Upečený trhanec vyklopíme na talíř, dvěma vidličkami roztrháme na menší kousky a poklademe kompotem i se šťávou. Můžeme zdobit šlehačkou nebo smetanou.

Kdo máte mlsná vnoučata, tak se jim touhle dobrotou určitě zavděčíte. Jen si nejsem jistá jak velkou pánev budete potřebovat…

Pozn: tento recept má opět dost obměn, nějčastěji se objevuje přidání prášku do pečiva, rozinek, karameu ap. ale i bez nich je tento trhanec neuvěřitejně jemný. Další varianta je Vídeňský trhanec.

Rodinu rozmlsávala: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

29 komentářů: (1078) Kaiserschmarrn …. aneb Císařský trhanec

  1. BOYE napsal:

    Je mi líto, ale tohle je jen kvalitní roztrhaný lívanec. Kaisesmarren se VŽDYCKY trhá ještě v nádobě, ve které se smaží, nebo peče a roztrhaný se nechává dodělat s cukrem, aby karamelizoval. A do fakt císařského patří ještě rozinky a rum. Za tohle se klidně půjdu bít. 🙂
    Protože jsem o vídeňském nikdy neslyšela, hledala jsem na netu. Nenašel nic. Zato jsem natrefila spoustu čuňárniček, za které by Herr Kaiser nejspíš popravil kuchaře vlastnoručně.

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    Já podle babičky: Upečenou placku natrhat ještě na pánvi na menší kousky, vyndat a nechat stranou. Na pánev máslo, rozpustit, přidat cukr, zkaramelizovat. Pak se dá na kousky nakrájený jablko a posekaný ořechy (zamíchat). No, a pak se tam vrátěj ty kousky, promíchne se to a na talíři se posype moučkovým cukrem. Jo, a na těsto hned po vlití do pánve nasypat hrůzinky.

    • Jana Macůrková napsal:

      Já podle kuchařky, viz výše.

    • Jana Macůrková napsal:

      Tak jablko a ořechy nemám ani v jednom receptu, v jednom je ale vanilkový cukr a v jednom skořicový. Ve všech je kompot, v jednom lze nahradit čerstvým nebo rozmrazeným ovocem.

    • sharka.68 napsal:

      Víš, historie tohoto jídla je asi taková, kuchař se chtěl zavděčit manželovi císařovny Sofie Frederiky Bavorské, který miloval sladké, ale těsto se mu na nové pánvi trhalo a trhalo,při obracení a tak si tlačen časem a strachem, vymyslel z nouze cnost a nazval ten potrhanej hadr, co mu z toho císařského lívance vycházel, Císařským trhancem..přidal do něj rum a rozinky, zasypal cukrem a poslal na stůl jako novinku…císař, který mohl ihned zobat z talíře a nemusel si nic krájet, byl velice spokojený a kuchaře odměnil…
      tolik z vyprávění v Schonbrunnu….

      • BOYE napsal:

        I těch schonbrunnských legend je několik. Tahle je nejznámější. Další je o tom, že Sissi chtěla udělat snídani F.J. a nějak to císařské ručce nevyšlo a další, že na cestách v Alpách dostal trhanec k jídlu u sedláka a chutnalo mu, tak pověřil kuchaře a ten to vymazlil do Kaisersmarrenu. Ta poslední mi připadá nejpravděpodobnější, protože každá z nás už pochopila, že první placka se nepovede nikdy (u nás se říkalo že je to proto, aby i hospodyně stihla pojíst) a někdy ty placky se prostě trhají všechny. A na statku se s tím nikdo nepáral. Co bylo, to se snědlo. Proto se „biju“. Je Smarren a Kaisersmarren. A ten Kaiser má svá daná pravidla…Trhance se, přinejmenším v Rakousku, nejspíš dělaly zcela běžně dávno před tím, než náhodou natrefil na jeden z nich císařpán svou hústy… Za mě tedy je trhanec a císařský trhanec.
        Jen si si vemte, kolikrát je tady v komentech napsáno: Jo, to taky dělám, ale dávám tam místo hub mletý a místo smetany vývar… V tu chvíli se dozvíte, že to už je jiný recept. A o tom je vaření. Každému, co jeho jest: Císařovo císaři a kuchařovo kuchaři.

  3. blahovka.h napsal:

    Receptů na trhanec je spoustu. Moje kolegyně se vdala do Bavorské Rudy, kde její muž měl penzion. Občas jsem za ní jezdila a v případě fofru jí i pomáhala. Trhanců jsem tam napekla spoustu. Musela jsem ho dělat podle jejího muže (jmenuje se Kaiser 🙂 ). Po otočení na pánvi se roztrhal, zasypal krystalem a ještě opékal až cukr zkaramelizoval. Po nandání na talíř se polil ovocnou omáčkou s kusy ovoce. Jo a rozinky se nasypaly na těsto po nalití na pánev. Byl to nejoblíbenější dezert a až po něm byl jablečný štrúdl se šlehačkou a zmrzlinou.

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Trhanců asi opravdu existuje hodně druhů. Jednou jsem koukala na Kluci a akci a ti dávali rozinky již do těsta, po nalití pánev sypali mandlemi.
    Ale když jsme u toho, tak když jsem kdysi dávno dělávala dětem, tak jsem osmažila na pánvi, natrhala, posypala cukrem a dala zkaramelizovat do trouby pod gril.
    A někde v roce 2018 ho dělala patlalka na PŽ, tuším, že ho dávala také do trouby, ale určitě ho trhala až na talíři. Ale jsem starší dáma, tak mě berte s rezervou, už si houby s octem pamatuju.?

  5. Vera M. napsal:

    Já jsem viděla na TV Paprika Roberta Bede a ten tvrdil, že je to jeho nejoblíbenější recepice. Jinak teď startuje Masterchef a Radek Kašpárek a kdybyste znali jeho krásnou sympatickou maminku, bYlo bY vám jasné, po kom to má, je to Jarka a Jirka a syn se jim fakt povedl, ale oni za to můžou!!! Tím se nechci nějak chlubit, ale jsme kamarádi a máme se rádi. Jsou to bezvadni lidé, Škoda, že o nich bulvár nepíše

  6. Devětapadesátka napsal:

    Vážení a vážené, tímto svým posledním příspěvkem se s Vámi loučím. Po ranní velice vulgární reakci Jany M. na Boyin příspěvek a moji drzost s ním souhlasit, jsem se rozhodla z Br. odejít. Nebyla to první nepěkná reakce a já už jsem moc velká holka na to, abych si nechala od kohokoliv sprostě nadávat. Děkuji vám za přízeň a doufám, že s mnohými zůstanu ve spojení i bez těchto stránek. Vaše 59

    • Jana Macůrková napsal:

      Tak – sprostě jsem nanadávala, přišlo mi to líto. Trávím Bramboračkou moc a moc času, dokonce, protože jsem ten komentář skoro ihned vymazala, jsem zvažovala, že Bramboračku opustím já a že požádám Pavla, aby ji zrušil – to jsi tady poněkud zapomněla napsat. Být na Bramborčce je každého volba, nikdo ti nebrání v ní být, odejít nebo se časem vrátit.

      • vojtovahelena napsal:

        nenech se otrávit . Máš pravdu je to každého volba zda se tu projeví nebo ne. Tak se těším na další příspěvky.

        • Nella napsal:

          Tak, tak. Myslím, že té práce odvedené pro nás všechny je až nad hlavu. Vydrž, denně je to první stránka na kterou juknu a xkrát denně se vrátím. A vždycky se vždy něco přiučím, nebo náramně pobavím 🙂 A myslím že se 59 vrátí, že to bez nás nevydrží. Aspoň v to doufám, protože její příspěvky byly taky supr.

        • Jana Macůrková napsal:

          Dneska jsem dělala celkem 5 receptů pro Bramborku.Naplánovat si tohle vaření, aby toho bylo co nejvíc je někdy docela fuška ane vždy s to povede. Ne všechny recepty, které najdu na Bramboračku jsou „originály“, ale to nikdo z nás není schopný rozeznat. A potom to občas dopadne takhe. A když si to ještě někdo přebere jinak, nebo si přivlastní komentář, který mu ani nepatří…..

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..