(1083) Citronové oplatky – Pišingry

1 Stella
4 lžíce cukru mučka
1 citrónový Vitacit
šťáva ze 3 (zapomenutých) citronů
200 g sušeného polotučného mléka

9 ks dortových oplatek

Vitacit, cukr a citrónovou šťávu dobře rozmícháme. Stellu rozpustíme a přidáme k k citrónové směsi a nakonec vmícháme sušené mléko. Vzniklou hodně hustou kaši naneseme na první oplatku, rovným nožem setřeme přebytek směsi, položíme druhou oplatku a opakujeme ještě jednou. Zatížíme mezi dvě prkénka a necháme do rána odpočívat.
Druhý den nakrájíme na pruhy, vyjde jich celkem 10, takže z jedné směsi máme 30 velkých oplatek.
Pozn: Pokud máte raději vanilkové, vynechejte Vitacit a citrónovou šťávu, přidejte 4 – 5 lžic smetany a 2 vanilkové cukry. Pokud dáte naopak Vitacit jahodový a trochu čerstvé šťávy z jahod (lze použít i z rozmrazených), máte oplatky jahodové nebo malinové.

Recept vyzkoušela: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Retro. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

37 komentářů: (1083) Citronové oplatky – Pišingry

  1. Jiřina napsal:

    Vypadají perfektně a máš je krásně rovné a drží tvar. Jednou jsem zkoušela podobně dělat cukroví a jak jsem dortovou oplatku rozkrojila, tak se mi to rozevíralo nebo rozpadlo. Asi jsem měla špatně zatíženo, ale toto je super a budou pěkně kyselkavé. Mám v lednici od vánoc oškrábané citrony a nechtěl se mi dělat sirup, protože nesladím čaj, ale tyto oplatky určitě vyzkouším. Už se mi sbíhají sliny. Moc děkuji za receptík. 🙂

  2. BOYE napsal:

    Lidičky, úplně odjinud, ale do kuchyně: Učinila jsem zkušenost s e-shopem Madety. Už od pětistovky vám to přivezou zadarmo až pod nos. Tak jsem je prubla. Hlavně kvůli obřímu balení sýra. A zkušenost 1*. Platí se v hotovosti, nákup mi ukázal při vykládce. Kdo nechcete tahat mlíko a vyhovuje vám tahle značka… ideální.

    • Jana Macůrková napsal:

      To je sice hezké, ale já od té doby, kdy jsem ochutnala mléko od krávy a německé sýry, tak Madetu ne. Už jsem tu psala, že jsem sháněla sýr Akawi, ano, Madeta hod dělá, ale tak přesolený, že se to jíst nedá, a já koneckonců nekupuji nic na co běží reklama (i když ty myši z jižních Čech jsou jako figurka moc hezký).

  3. Jiřina napsal:

    Ještě jsem si vzpomněla, tento dotaz je fakt úplně mimo, ale už nevím co dělat. Od začátku ledna mi v kuchyni po lince štatlují mravenci. Koupila jsem taková kolečka proti mravencům, mám je u zdi na lince, taky na zemi v rožku. Nevím odkud mi potvory lezou. Není to sice žádná invaze, ale vadí mi to. Zkoušela jsem vždy večer celou linku potřít octem, pak na linku jsem dala víčko od sklenice ocet, taky sůl. Nějak nemám štěstí. Je fakt, že zjara se objevují, ale teď není jaro a trvá to nějak dlouho. Jestli některá máte zkušenost, prosím o radu. Děkuji.

    • Jana Macůrková napsal:

      Pokud bydlíš v paneláku, tak to není nic neobvyklého, všude je v něm teplo, tak jim zima nic neříká. Potom záleží na druhu mravenců – pokud to jdou takoví to obyčejní černí cca 5 mm velcí), tak by měl stačit Formitox, ale pozor na psa nebo kočku, je to i pro ně jedovaté), pokud to jsou faraoni – takoví hnědí mrňaví, tak na ně existuje přípravek, který si oni nanosí do hnízda a matka ho sežere a není schopná se množit (taková mravenčí antikoncepce), ale to chce, aby to nasypali všichni lidičkové, co s tebou bydlí, jinak je to naprd.

      • Jiřina napsal:

        Janičko děkuji, v paneláku nebydlím, máme domek. Když jsme bydleli v patře, tak byl pokoj, ale teď jsme v přízemí. Myslím, že to jsou faraoni a bylo mi řečeno, že v těch kolečkách je to jak popisuješ, jen ta matka v hnízdě je nějak odolná, už by měla zapůsobit ta „antikoncepce“ – zatím nic. No, musím být trpělivá.

    • blahovka.h napsal:

      Vyzkoušej mletou skořici. Každé jaro a podzim si ty potvory dělají z našeho domu průchoďák. Nasypu jí všude, kde jsem je objevila a druhý den už není vidět ani jeden. To samé udělám, když se nastěhují pod plastový chodníček v jahodišti nebo do skleníku. Skořici nesnášejí a tak jdou o dům dál :-).

      • BOYE napsal:

        Helemese, to jsem neslyšela! My jich máme taky spousty, ale až od jara. Nicméně od doby, kdy je nás v domě deset, tak ty potfory bydlí za vanou a jakmile se koupelna ohřeje (furt) a napustí vana teplou vodou (skoro furt – haranti jsou všichni plavci), tak ty Ferdové vylezou. Onehdy jsem ve vaně usnula (jako skoro vždycky) a ty mrchy si ze mě udělaly most. A nasypat skořici do koupelny není takové neštěstí. Cákalové budou po očistě vonět jako perníčci 🙂

        • Jana Macůrková napsal:

          To ale asi určitě nebudou faraoni, pro ty typické, že vyhledávají kuchyňskou linku, na které požírají i ty nejmenší drobečky jídla. Ná se občas vyrojí mravenci do býváku, přesně v místě napojení přístavby a původní zdi, holt tam někde zůstala asi mezírka a oni tam mají hnízdo a tak vyletí. To je tak 2x za léto, tak dostanou dávku Biolitu na lezoucí nebo létající hmyz a je podoj.

          • blahovka.h napsal:

            Ty nám jednou přinesl synek se zbytky pečiva, tak jako potravinové moly. Bydlí v bytovce a tam to leze v šachtě. Obojího jsme se zbavovali dlouho. Faraon se pozná podle toho, že med obejde, ale zapomenutá kost od masa, to je bašta. Sladké je moc neláká, radši maso.

      • Jiřina napsal:

        O skořici jsem nikdy neslyšela, tak hned dnes rozsypu, snad se odstěhují. Děkuji. 🙂

      • kvetula.v napsal:

        Skořice mi voní, tak v bytě bych ji taky volila. Ale na záhonech jahod a na dvorku jsem měla úspěch s logrem (dodával kamarád kafař). Rostlinám neuškodil a za nějaký čas už mi jahody zase pěkně rostly a nevysychaly kvůli mravenčím chodbičkám v kořenech 😎

  4. jarybarka napsal:

    Mléko od krávy potažmo sebranou smetanu,domácí plnotučný tvaroh.A i doma utlučené máslo.Jogurt z opravdového mléka.???

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Nejdřív k receptu – jak někde vidím vitacit, tak se pupínkuju. Ale vím, že spoustě lidí chutná.
    A teď k Madetě – jako dobrý, mít doma tlupu lidí a dětí, tak bych asi i objednávala, ale u nás je litr mléka na týden, někdy i dýl, sýr máme rádi, ale 2,5 kg nedáme ani náhodou. V každém případě díky za info, určo se to někdy hodí.
    A poslední – jako jsem blázen, ale ….. rozhodně doma nestloukám máslo, nevytvářím jogurty a ani tvarohy. Držím se hesla, že ekonomika se musí točit, tak si to raději koupím.? Ale pamatuji dobu, kdy moje babička máslo stloukala.

  6. Haderach Kwisatz napsal:

    Dotaz…neni ten recept do kategorie „retro“? Ingredience by tomu odpovidaly 🙂

  7. Vera M. napsal:

    Moji vnoucci si se mnou moc sladkého neuziji .. když něco pecu a i kupuju , tak málo sladké … já totiž sladké nemusím, nakoupim plno ovoce a čokoládku jen jednu. Ale jsou spokojeni. Jsem taková ovocná babička

  8. blahovka.h napsal:

    Něco mimo recepty, pro pobavení, aneb nemám si komu postěžovat:
    Včera jsem vykrájela a oloupala spoustu jablek na povidla, neb jsem si ve čt koupila pomalý hrnec. Dnes ráno jsem ho vybalila a zjistila jsem, že je poškozená guma na víku. Co s tím? Sedla jsem do auta a jela 30 km hrnec reklamovat. Reklamace uznána a hrnec vyměněn :-). Honem uvařit oběd a konečně dát jablka do hrnce.
    Tento víkend jsme měli být sami a já se těšila, že budu vařit v malých hrncích. Dnes kuře na paprice, 4 porce (dvě na pondělí). Zítra že udělám brsalát, zase z pár brambor (bude za chvilku). Zavolal mladší synek, že zítra přijede, dozvěděl se kuřeti a to že už přijede dnes večer. Takže pondělní oběd je v . . . . A tak zase dělat brsalát „v neckách“, smažit horu řízků. Synek si bude chtít odvézt a vzhledem k tomu, že dcera bydlí od něj 150 metrů, tak musím poslat i jim. A to tady mám těsto tak na tři šišky štrúdlů (nám by to bohatě stačilo, ale pro všechny málo), tak jdu ještě krájet jablka a dělat další těsto. Nejsem já to chudák? Ještě že nejstarší bydlí 170 km daleko :-).

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..