1 Stella
4 lžíce cukru mučka
1 citrónový Vitacit
šťáva ze 3 (zapomenutých) citronů
200 g sušeného polotučného mléka
9 ks dortových oplatek
Vitacit, cukr a citrónovou šťávu dobře rozmícháme. Stellu rozpustíme a přidáme k k citrónové směsi a nakonec vmícháme sušené mléko. Vzniklou hodně hustou kaši naneseme na první oplatku, rovným nožem setřeme přebytek směsi, položíme druhou oplatku a opakujeme ještě jednou. Zatížíme mezi dvě prkénka a necháme do rána odpočívat.
Druhý den nakrájíme na pruhy, vyjde jich celkem 10, takže z jedné směsi máme 30 velkých oplatek.
Pozn: Pokud máte raději vanilkové, vynechejte Vitacit a citrónovou šťávu, přidejte 4 – 5 lžic smetany a 2 vanilkové cukry. Pokud dáte naopak Vitacit jahodový a trochu čerstvé šťávy z jahod (lze použít i z rozmrazených), máte oplatky jahodové nebo malinové.
Recept vyzkoušela: Jana Macůrková
Vypadají perfektně a máš je krásně rovné a drží tvar. Jednou jsem zkoušela podobně dělat cukroví a jak jsem dortovou oplatku rozkrojila, tak se mi to rozevíralo nebo rozpadlo. Asi jsem měla špatně zatíženo, ale toto je super a budou pěkně kyselkavé. Mám v lednici od vánoc oškrábané citrony a nechtěl se mi dělat sirup, protože nesladím čaj, ale tyto oplatky určitě vyzkouším. Už se mi sbíhají sliny. Moc děkuji za receptík. 🙂
Jiřinko, já to měla zatížený velkým kuchyňským prkénkem (síla asi 2 cm) a na tom jsem ještě měla postavenou mísu s jablkama, asi 3 kg. Na druhém rovném prkénku to leželo. A té náplně tam je docela dost, odlupuje se to, když jí dáš málo, nebo je hodně suchá.
Děkuji za radu, myslela jsem si, že to mám špatně zatížený a na náplň už si nevzpomínám, ale sušené mléko jsem tam určitě neměla. Vyzkouším i tu náplň, to by v tom byl čert, aby se mi to nepovedlo. 🙂
U mě to byl taky pokus omyl, poprvé se mi taky nepovedly (kdysi), mléko tam původně taky nebylo, ale bylo tam o dost více cukru. Tyhle moc sladké nejsou.
Lidičky, úplně odjinud, ale do kuchyně: Učinila jsem zkušenost s e-shopem Madety. Už od pětistovky vám to přivezou zadarmo až pod nos. Tak jsem je prubla. Hlavně kvůli obřímu balení sýra. A zkušenost 1*. Platí se v hotovosti, nákup mi ukázal při vykládce. Kdo nechcete tahat mlíko a vyhovuje vám tahle značka… ideální.
To je sice hezké, ale já od té doby, kdy jsem ochutnala mléko od krávy a německé sýry, tak Madetu ne. Už jsem tu psala, že jsem sháněla sýr Akawi, ano, Madeta hod dělá, ale tak přesolený, že se to jíst nedá, a já koneckonců nekupuji nic na co běží reklama (i když ty myši z jižních Čech jsou jako figurka moc hezký).
Tak to uz abys nekupovala VUBEC nic 🙂
A moznost nakupu v zahranici bohuzel kazdy nema 🙁
No, vzhledem k tomu, že nemáme už několik let televizi, tak reklamou ovlivněná nejsem. Pak mám ještě několik kritérií pro výběr toho, co budu a nebudu kupovat a pak to, co mi chutná. A na co mám. Z toho, ať chci, nebo ne, mi moc mlíkáren nezbývá. A tahle je jediná, která doveze. A pak mám možnost si na Šumavu pro to mlíko dojet ke krávě… Ale páč ho moc nepijem, tak ho vozim, jen když mám mlíkárenský záchvat a zachce se mi másla a tvarohu.
Ještě jsem si vzpomněla, tento dotaz je fakt úplně mimo, ale už nevím co dělat. Od začátku ledna mi v kuchyni po lince štatlují mravenci. Koupila jsem taková kolečka proti mravencům, mám je u zdi na lince, taky na zemi v rožku. Nevím odkud mi potvory lezou. Není to sice žádná invaze, ale vadí mi to. Zkoušela jsem vždy večer celou linku potřít octem, pak na linku jsem dala víčko od sklenice ocet, taky sůl. Nějak nemám štěstí. Je fakt, že zjara se objevují, ale teď není jaro a trvá to nějak dlouho. Jestli některá máte zkušenost, prosím o radu. Děkuji.
Pokud bydlíš v paneláku, tak to není nic neobvyklého, všude je v něm teplo, tak jim zima nic neříká. Potom záleží na druhu mravenců – pokud to jdou takoví to obyčejní černí cca 5 mm velcí), tak by měl stačit Formitox, ale pozor na psa nebo kočku, je to i pro ně jedovaté), pokud to jsou faraoni – takoví hnědí mrňaví, tak na ně existuje přípravek, který si oni nanosí do hnízda a matka ho sežere a není schopná se množit (taková mravenčí antikoncepce), ale to chce, aby to nasypali všichni lidičkové, co s tebou bydlí, jinak je to naprd.
Janičko děkuji, v paneláku nebydlím, máme domek. Když jsme bydleli v patře, tak byl pokoj, ale teď jsme v přízemí. Myslím, že to jsou faraoni a bylo mi řečeno, že v těch kolečkách je to jak popisuješ, jen ta matka v hnízdě je nějak odolná, už by měla zapůsobit ta „antikoncepce“ – zatím nic. No, musím být trpělivá.
Vyzkoušej mletou skořici. Každé jaro a podzim si ty potvory dělají z našeho domu průchoďák. Nasypu jí všude, kde jsem je objevila a druhý den už není vidět ani jeden. To samé udělám, když se nastěhují pod plastový chodníček v jahodišti nebo do skleníku. Skořici nesnášejí a tak jdou o dům dál :-).
Helemese, to jsem neslyšela! My jich máme taky spousty, ale až od jara. Nicméně od doby, kdy je nás v domě deset, tak ty potfory bydlí za vanou a jakmile se koupelna ohřeje (furt) a napustí vana teplou vodou (skoro furt – haranti jsou všichni plavci), tak ty Ferdové vylezou. Onehdy jsem ve vaně usnula (jako skoro vždycky) a ty mrchy si ze mě udělaly most. A nasypat skořici do koupelny není takové neštěstí. Cákalové budou po očistě vonět jako perníčci 🙂
To ale asi určitě nebudou faraoni, pro ty typické, že vyhledávají kuchyňskou linku, na které požírají i ty nejmenší drobečky jídla. Ná se občas vyrojí mravenci do býváku, přesně v místě napojení přístavby a původní zdi, holt tam někde zůstala asi mezírka a oni tam mají hnízdo a tak vyletí. To je tak 2x za léto, tak dostanou dávku Biolitu na lezoucí nebo létající hmyz a je podoj.
Ty nám jednou přinesl synek se zbytky pečiva, tak jako potravinové moly. Bydlí v bytovce a tam to leze v šachtě. Obojího jsme se zbavovali dlouho. Faraon se pozná podle toho, že med obejde, ale zapomenutá kost od masa, to je bašta. Sladké je moc neláká, radši maso.
O skořici jsem nikdy neslyšela, tak hned dnes rozsypu, snad se odstěhují. Děkuji. 🙂
já zas slyšela o sypání hřebíčku
Skořice mi voní, tak v bytě bych ji taky volila. Ale na záhonech jahod a na dvorku jsem měla úspěch s logrem (dodával kamarád kafař). Rostlinám neuškodil a za nějaký čas už mi jahody zase pěkně rostly a nevysychaly kvůli mravenčím chodbičkám v kořenech 😎
Mléko od krávy potažmo sebranou smetanu,domácí plnotučný tvaroh.A i doma utlučené máslo.Jogurt z opravdového mléka.???
Máslo sice nedělám, ale tvaroh občas ano, a jinak hlavně na bílé kafe, na omáčky a ten domácí jogurt, to je opravdu o něčem jiném.
Nejdřív k receptu – jak někde vidím vitacit, tak se pupínkuju. Ale vím, že spoustě lidí chutná.
A teď k Madetě – jako dobrý, mít doma tlupu lidí a dětí, tak bych asi i objednávala, ale u nás je litr mléka na týden, někdy i dýl, sýr máme rádi, ale 2,5 kg nedáme ani náhodou. V každém případě díky za info, určo se to někdy hodí.
A poslední – jako jsem blázen, ale ….. rozhodně doma nestloukám máslo, nevytvářím jogurty a ani tvarohy. Držím se hesla, že ekonomika se musí točit, tak si to raději koupím.? Ale pamatuji dobu, kdy moje babička máslo stloukala.
Já to mám s mlíkařením jako Bláhovka s vyšíváním. Mě prostě baví to mlíko rozebírat. A s tím sýrem: Napoprvé jsme se domluvily se sousedkou a lupli ten škramfulec napůl. A máme dlouhodobý pakt, tak můžeme koupit třeba kusanec Nivy a kusanec Goudy a na měsíc vystaráno. Levnou Nivou spojuju třeba pohankový karbanátle a tak vůbec z ní vařím a luxusní je místo modrých Francouzů 🙂
Já tomu rozumím, psala jsem, že kdybych měla plný barák sarančat, tak bych do toho určo šla.
A na ty pohankový karbanátky bych prosila recept, ještě nikdy jsem je nedělala. Děkuji ??
Taky prosím o recept na pohankové karbanátky. Pohanku máme rádi, ale receptů moc neznám. Díky
Ten Vitacit není nutný, dej víc citronové šťávy a máš to nastejno. J8 měla Vitacit a tak jsem ho použila.
Anebo mrkni na recept 959.
Já nemám ráda ty jíškový krémy, a to ani na dorty, tak jsem vyzkoušela tohle. Myslím, že je to i rychlejší.
Já taky nestoukám a ekonomika je v poho.Beru od farmáře.Tudíž platím.Až na ten jogurt ten si občas udělám protože ty hnusy co prodávaji nekupuji.
Dotaz…neni ten recept do kategorie „retro“? Ingredience by tomu odpovidaly 🙂
Poslouchej, na to Ti chybí záložka. Ale fakt je, že pár receptů by se tam již zařadilo ?
A neboj mám připravené další. A můžu se Pavlínky optata, jestli by nešlo přidat ještě jednu rubriku.
Onehda rikalas, ze uz to nejde… ale mohlo by se udelat „Experimenty / Retro“ 🙂
Zkusila jsem vytvořit novou rubriku – Retro, ale nezobrazí mi ji nahoře ne liště, ve výběru rubrik se mi ji podařilo zařadit. Teď už jen, kteá dobrovolnice projde všechny příspěvky a předělá u těch vhodných zařazení. Na to už čas nemám.
Moji vnoucci si se mnou moc sladkého neuziji .. když něco pecu a i kupuju , tak málo sladké … já totiž sladké nemusím, nakoupim plno ovoce a čokoládku jen jednu. Ale jsou spokojeni. Jsem taková ovocná babička
Něco mimo recepty, pro pobavení, aneb nemám si komu postěžovat:
Včera jsem vykrájela a oloupala spoustu jablek na povidla, neb jsem si ve čt koupila pomalý hrnec. Dnes ráno jsem ho vybalila a zjistila jsem, že je poškozená guma na víku. Co s tím? Sedla jsem do auta a jela 30 km hrnec reklamovat. Reklamace uznána a hrnec vyměněn :-). Honem uvařit oběd a konečně dát jablka do hrnce.
Tento víkend jsme měli být sami a já se těšila, že budu vařit v malých hrncích. Dnes kuře na paprice, 4 porce (dvě na pondělí). Zítra že udělám brsalát, zase z pár brambor (bude za chvilku). Zavolal mladší synek, že zítra přijede, dozvěděl se kuřeti a to že už přijede dnes večer. Takže pondělní oběd je v . . . . A tak zase dělat brsalát „v neckách“, smažit horu řízků. Synek si bude chtít odvézt a vzhledem k tomu, že dcera bydlí od něj 150 metrů, tak musím poslat i jim. A to tady mám těsto tak na tři šišky štrúdlů (nám by to bohatě stačilo, ale pro všechny málo), tak jdu ještě krájet jablka a dělat další těsto. Nejsem já to chudák? Ještě že nejstarší bydlí 170 km daleko :-).
Něco mi o tom můžeš povídat. A to mám „v dosahu“ jen jednoho, ale ten vydá za ty dvě zbývající.
Nojo , řízky od maminky a kdo se nedojeď brsalatu na Vánoce , tak má deficit a je třeba to napravit , mňam