Recept připsala do komentářů Katyp pod číslo 313:
Hermelín
harrisa, česnek, máslo
smetana zakysaná
cibule, fefeonky,
koření, olej
Hermelíny „nezralé“ tvrdší rozpůlím, vnitřek opatrně vydlabu. Zůstane slupka s trochou sýra okolo. Obsah dám do misky, přidám pálivou harissu nebo jinou ostrou paprikovou pastu, prolisovaný česnek, lžíci másla, trochu husté zakysané smetany. Vše rozmixuji na pastu. Tou pak plním vydlabané hermelíny. Na naplněnou půlku položím kolečko cibule a přiklopím další půlkou. Takto připravené sýry vložím do lahve, proložím čerstvě sebranými feferonkovými papričkami, cibulí, kořením, které jsem předtím nechala rozvonět v zahřátém oleji a nakonec tím zchladlým olejem zaliju. Uležet a sežrat.
Další vzpomínku na Karolínu připravila: Jana Macůrková, foto ilustrační.
K tomu měkký chléb a vychlazené pivečko.
Zásadně a jednohlasně s tebou souhlasím!
Tak teď jsem se inspirovala. Bratr má narozeniny a já jsem potřebovala koupit ještě nějakou maličkost. Udělám mu naložené hermelíny. On má tyhle pochoutky moc rád.
Už ti někdo řekl, že jsem tvůj bratr? Nota bene jsme s tvým bratrem dvojčata a tak mám taky narozeniny…
nedávej tu zakysanku,ve spojení s olejem a odležením, to není dobrý….Karolína recepty, co dávala k nám, kopírovala později i sem, bohužel už pak zapomněla vymazat ty „chybky“….
A ještě: Harissa, máslo a česnek chutná skvěle na chlebu i jen tak. A obložené čerstvou zeleninou už je to sváteční. Tedy aspoň nám to chutná. Děti, když je to moc pálilo, dávaly místo části harissy kečup. (brrr)
Nemáš náhodou plechovou huústa? Já tu harrisu fakt nedávám, pálí nahoře a pálí i dole ?
Já hermelín občas nakládám, ale …. potírám ajvarem, cibule, česnek, bobkáč, nové koření a olej. Nebo potřu jen česnekem, přidám koření a zaliju olejem. Fakt je, že když je to pro smráďata, tak dávám ajvar a přidávám usušené pálivé papričky (ty nepěstuji a ani nesuším, ale vždy se u nás doma objeví nějakým záhadným způsobem ….)
Já ti nějak nevím, Vojto, ale co jsem měla první ajvar přímo z Chorvatska, tak proti němu byla Harissa Pribináček…
Karolína měla plechovou hústu i zadel…..to, co pro jiné už bylo nepoživatelné,protože plakali od pohledu na to jídlo, Karolína řvala,že to nepálí…měly jsme to stejné….
Já si ho dělám sama, takže není tak ostrý, víme? ? Harrisa je z pálivých papriček, ajvar dělám z rohů (ty velké červené nepálivé papriky)