Vařené nastrouhané brambory
hladká mouka
sůl
Zbytky jakéhokoliv mletého masa,
koření podle chuti
1 lžíce oleje
Z brambor, mouky a soli vypracujeme těsto, které rozválíme na sílu asi 3 mm.
Vykrajujeme kolečka, které plníme masem, přehneme a pevně spojíme. Kdo má tvořítko na pirohy nebo pelmeně, má výhodu.
Připravené kapsy položíme na pečící papír na plech, pouze lehounce potřeme olejem a pečeme do zčervenání. Na plech se jich vejde asi 25 – 30, jsou upečené za 15 minut a rychlá večeře je na stole.
Podáváme se zeleninovým salátem a něčím na zapití.
Recept jsem původně chtěla nazvat Bramborové kapsy pro regiment nenažranců…. Jana
Ráno se mi za a) nebude chtít vstávat a za b) musím pro chleba a rohlíky.
Výborně, bramborové těsto můžu kdykoliv a nadité čímkoliv. S mletým masíčkem to bude perfektní. Kapsy na obrázku jsou překrojené, vypadají moc, moc jedle a zelný salátek. Nemá to chybu, snad jen jednu, nemám je doma. 🙂
Jiřinko koukám na to v mobilu a taky jsem si myslela že jsou překrojené ale řekla bych spíš že jsou tak dokřupava opečené.Vypadaji moc pěkně
vypadá to moc dobře. jen by to chtělo někoho, kdo mi připomene, že si mám uvařit brambory dopředu :o)
Většinou dělám takovéhle dobroty, když mi zbydou brambory od oběda. Jávařím brambory skoro jen ve slupce, jen na br.kaši loupu. Jinak uvařím, oloupu, dám opéct, nebo rovnou na talíř.
no já se právě snažím vařit, aby moc nezbývalo
Žádné vejce?
Do těsta nedávám , bylo by tvrdé, do masa stačí, když je suché, přidat lžičku sádla.
Dík
To ale musíš mít hodně škrobové brambory – typ C, jinak si neumím představit, že by se to těsto spojilo a hlavně drželo.
Naopak, chce to mírně klihlé, ta mouka to krásně vyhladí a těsto je OK. Je to stejné těsto jako na bramborové placky.
Jen se pní masem a pečou v troubě a nesmaží.
OK, vyzkouším.
A bramboráky dělám z každých brambor, vždy si s nimi poradím ??
Placky nedělám, na varné desce nejdou, tak netuším.
Když je budeš péct na jen lehce pomaštěné teflonové nebo keramické pánvi, vyjde to skoro nastejno. Já mám takovou pánvičku nizoučkou na palačinky, myslím, že na ni by to šlo. Jinak se dají samouzřejmě smažit.
Ja do placek vejce davam…a tvrde nejsou.
Když jsem byla malá holka (a to už je hodně roků, páč pamatuju vznik hnědého uhlí), tak je moje mamina dělávala na starých kamnech (taková bílá z boku byla, dříví se do nich cpalo, šuplátko s popelem jsem z nich odnášela?) a určitě do nich vajco taky dávala. Ale zeptám se, recept bude doma ještě mít.
A jinak, tady je „výborná“ vichřice …… to bude zítra cesta do kolbenky
Máti taky dělala placky na kamnech stejného druhu a dělala je i ze stejného těsta jako brknedlíky a bršišky. Sice se už optat nemůžu, ale tu hromadu přes takovou špičatou plechovou vaničku protlačených brambor s důlkem na vejce si pamatuju.
PS : jestli bude fučet, neber si mini ju??