280 g másla rozpustit,
vmíchat 280 g cukru krupice,
200 g mletých oříšků
140 g hrubé mouky
ze 6ti bílků sníh.
Hmotu rozetřít na vymazaný a vysypaný plech (nebo na pečící papír bez mazání) a upéct.
Poleva : 6 žloutků utřít s 200g moučkového cukru a rozetřít na teplý moučník (ne hned z trouby) nechat zaschnout při pokojové teplotě (min. 24 hod). Krájet na malé čtverečky.
Recept přidala do kometářů Kvetula.V. Foto ilustrační.
Jé, tohle vozí svým vnoučatům moje slovenská spolutchýně! A protože jim vždycky přiveze taky něco zajímavějšího, tak to spolu sež…jíme u kafe. Nojó, mohla by zas dorazit… Kafe mám. 🙂
A ořechy ještě máš?. jen, že bych ti nějaké dovezla…
Mám dvě bedny. Tím, že máma už loni nepekla a já ve finále taky skoro ne (těch pár buchet na pohřeb tolik nespolklo) tak jsme v přebytku. Letos budou ořechové holt až Velikonoce. 😀
Tyhle řezy dělám také, a suším je u kamen. Loni jich bylo nějak málo, asi se někam vysublimovaly (šežpapal je manžel)
Taky jsem je kdysi daaavno jedla někde a byly vynikající ! Ale dnes při vědomi toho, ze jsou tam ty syrové žloutky … se ve mě bije chuť na ne a chuť je dopřát rodince a zároveň – co ty syrové žloutky v teple na stole ??? Jediné vyrobit a supsup sníst
Nemusíš mít obavy, ty žloutky, pokud to je udělané správně, jsou totálně vysušené a tak se nemá co kazit.
Nejsi sama Věruš . Od té doby co nemám vlastní vajíčka už jsem je nedělala. Ono se to sice ani za 14 dní nezkazilo, ale práce se syrovými žloutky z kupovaných vajec mi jde nějak proti srsti. I na vaječňák mám recept s tepelnou úpravou.
Ale dobrota to je a hotové raz dva 😎
Zkoušel to někdo s mandlemi místo ořechů? Šlo by to,co myslíte?
Určitě by to šlo, jen by to asi chtělo je oloupat a nechat uschnout. Akorát při dnešních cenách mandlí by to bylo asi dost nákladné. Kupovala jsem před vánocemi mandle před kolegyni v práci a kg mne přišlo na 260 Kč.