(1199) Kapustové závitky v rajské omáčce

6  větších kapustových (nebo zelných listů)
mleté maso
koření podle chuti
1 lžička másla nebo oleje
1 lžíce hladké mouka
1 větší rajský protlak
tymián
sůl, cukr
vývar nebo vařící voda

Kapustové listy (z těch to jde lépe než ze zelných) dáme do vařící vody a asi 5 minut vaříme na mírném ohni. Vyndáme je, necháme vychladnout a u středu vykrojíme nejtvrdší část.
Mleté maso okořeníme podle chuti, vytvoříme z něj válečky asi 8 cm dlouhé a 4 cm silné.
Zabalíme do kapustových listů a sepneme párátkem.

Z másla a hladké mouky vytvoříme světlou jíšku, přidáme tymián (já jiné koření nedávám, někdo ano), protlak, sůl a cukr. Zalijeme vývarem nebo vařící vodou a důkladně promícháme. Necháme asi 5 – 10  minut povařit.

Závitky narovnáme do pekáčku, zalijeme rajskou omáčkou a dáme do trouby péct asi na 40 minut. Pokud by omáčka příliš houstla, dolijeme vývar nebo vodu.

Podáváme s knedlíkem, ale lepší je rýže.

Dneska vařila: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

20 komentářů: (1199) Kapustové závitky v rajské omáčce

  1. lida.f napsal:

    Tak já mám ráda závitky druhý den po studenu a s chlebem.

  2. jarybarka napsal:

    Zajímavé.Neznám a ráda zkusím.Mám strašně ráda ty zelné.

  3. kvetula.v napsal:

    Měla jsem tchyni, co neuměla vařit. Skvěle dělala nakládané fazolky na smetaně – ty jsem se naučila- a plněné zelné listy. Ty zelné závitky jsem se několikrát pokoušela, ale nikdy to nebylo ono. Náplň z mletého, rýže, koření, rajského protlaku. Jen mírně podlité a dušené, bez omáčky. Jedlo se s pečivem (já výhradně samotné?) Excelentní! 😎

  4. bozena.fialova napsal:

    Kapustové závitky dělám bez rajské omáčky, do té milujeme plněné papriky. Z kapustových listů seříznu hlavní žebro ještě před blanšírováním, po vychladnutí a osušení dávám na sebe jeden velký a dva menší, naplním masovou směsí , zavinu a ovážu potravinářským provázkem. Do pekáče dám nakrájenou cibuli, na ni závitky a na každý silnější plátek anglické slaniny. Pokud nějaká zbyde, nakrájím ji na kostičky k cibuli do základu. Podleji trochu vařící vodou a zvolna upeču, aby slanina nevykorala. Šťávu nakonec zjemním kouskem másla. Tyhle závitky jsou hlavní důvod, proč jsem včera zasázela celý záhonek rané kapusty. 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..