6 větších kapustových (nebo zelných listů)
mleté maso
koření podle chuti
1 lžička másla nebo oleje
1 lžíce hladké mouka
1 větší rajský protlak
tymián
sůl, cukr
vývar nebo vařící voda
Kapustové listy (z těch to jde lépe než ze zelných) dáme do vařící vody a asi 5 minut vaříme na mírném ohni. Vyndáme je, necháme vychladnout a u středu vykrojíme nejtvrdší část.
Mleté maso okořeníme podle chuti, vytvoříme z něj válečky asi 8 cm dlouhé a 4 cm silné.
Zabalíme do kapustových listů a sepneme párátkem.
Z másla a hladké mouky vytvoříme světlou jíšku, přidáme tymián (já jiné koření nedávám, někdo ano), protlak, sůl a cukr. Zalijeme vývarem nebo vařící vodou a důkladně promícháme. Necháme asi 5 – 10 minut povařit.
Závitky narovnáme do pekáčku, zalijeme rajskou omáčkou a dáme do trouby péct asi na 40 minut. Pokud by omáčka příliš houstla, dolijeme vývar nebo vodu.
Podáváme s knedlíkem, ale lepší je rýže.
Dneska vařila: Jana Macůrková
Tak já mám ráda závitky druhý den po studenu a s chlebem.
S chlebem se neobtěžuj, řekl medvídek Pú… 🙂
Zajímavé.Neznám a ráda zkusím.Mám strašně ráda ty zelné.
Měla jsem tchyni, co neuměla vařit. Skvěle dělala nakládané fazolky na smetaně – ty jsem se naučila- a plněné zelné listy. Ty zelné závitky jsem se několikrát pokoušela, ale nikdy to nebylo ono. Náplň z mletého, rýže, koření, rajského protlaku. Jen mírně podlité a dušené, bez omáčky. Jedlo se s pečivem (já výhradně samotné?) Excelentní! 😎
Také dávám do náplně rýži.
Kapustové závitky dělám bez rajské omáčky, do té milujeme plněné papriky. Z kapustových listů seříznu hlavní žebro ještě před blanšírováním, po vychladnutí a osušení dávám na sebe jeden velký a dva menší, naplním masovou směsí , zavinu a ovážu potravinářským provázkem. Do pekáče dám nakrájenou cibuli, na ni závitky a na každý silnější plátek anglické slaniny. Pokud nějaká zbyde, nakrájím ji na kostičky k cibuli do základu. Podleji trochu vařící vodou a zvolna upeču, aby slanina nevykorala. Šťávu nakonec zjemním kouskem másla. Tyhle závitky jsou hlavní důvod, proč jsem včera zasázela celý záhonek rané kapusty. 🙂
A já tady docela regulerně slintám… Co si počnu, než ta kapusta vyroste? 😕
Já závrtky s rajskou, papriky zásadně jen pečené s bramborem. Prozraď, kde máš ten záhonek, přiletíme s Květulou zkontrolovat ??
My to máme stejně (papriky x závitky). Další model jsou ty zelné, které dělá ukrajinská kamarádka a k těm se přidává smetana. A na Moravě jsem jedla závitky z vinných listů – taky lahůdka.
Co si budem povídat: Cloumá mnou chuť na něco plněného… A na rajskou. Ovšem dodací lhůty budou delší. K řezníkovi tak nejdřív v úterý. Hlávka se sežene vždycky.
A Fialko, raná kapusta…!!! Polífka jak je v ní jen ta křupavá něžná zelená a trošičku zásmažky!!! Himbajs, já mám hlad!
Já miluju tuhle ranou kapustu (třeba jen půlku) dát vařit do hovězí polifky, takřka před koncem, aby se nerozblemcala. Ale kam má paměť sahá, nikdy nedošlo na to, abych ji aspoň trochu nakrájela zpátky do hrnce, vždycky ji dřív sežpapám. Maminka ji dělávala i jako mozeček, na proužky nakrájenou podusit na cibulce do měkka, vrazit do toho pár vajec, osolit, opepřit a s měkkým chlebem byla dobrá večeře.
A to ještě nevíš, že jsem dneska pekla po M.D.Rettigové kapustový nákyp. A když ti řeknu, že Vlastik prohlásil, že byl vynikající, tak mi věř, on to často neříká. Ale kdy ho sem dám, to si ještě rozmyslím, teď to vychází tak na duben 2021 (ne, neboj, dělám si srandu.)
Tak včil jsem na rozpaclích… Bude tu pan Vlastík, nebo nákyp?? Anebo Vlastík s nákypem???
Taky jsem byla na pochybách. 🙂 🙂 🙂
Já beru nákyp, chlapa na stravu už jednoho mám ;-).
Občas, spíš zřídka, dělávám bramborový prejt. Přijde do něj dost kapusty, nastrouhané syrové brambory, hezky okořenit a na sádlem vymazaném pekáčku upéct do červena. Je to výborné, k tomu třeba zelný salát a oběd je za pár kaček. I když při dnešních cenách brambor… 🙂
Díky za připomenutí, ten jsem už nedělala snad 30 let. Dávala jsem do něj vyškvařenou slaninu a brambory syrové i vařené. Brambor máme spoustu a krásných, takže bude prejt :-).
Prosím, prosím, recepísek by nebyl? 🙂
Budeme se těšit. Kapusta je výborná a zdravá a receptů není nikdy dost 🙂
Tak tenhle příspěvek patřil Janě a omylem se mi dostal tam kam jsem nechtěla.
A já bych si dala kapustové karbanátky, mňááááám ….. a to jsem holky po obědě, opravdu.