(1200) Staročeská krupicová hlavička

500 ml mléko, 5 lžíce krupice, 3 ks vejce
150 g drůbeží játra může být i směs jatýrek, srdíček, žaludků nebo kozlečí kořínek
150 g uzené maso nebo uzený jazyk
1 špetka sůl
2 hrsti mladé lístky kopřiv, pampelišky, sedmikrásky
1 hrst pažitka, petržel, libeček
5 stroužků česneku
1 svazek jarní cibulky

Na vymazání a vysypání formy:
1 hrst hrubá mouka
1 lžíce sádlo

Z osoleného mléka a krupice uvaříme hustou kaši a necháme ji vychladnout. Vmícháme do ní vejce, nakrájené vařené maso a nadrobno nasekané bylinky a rozetřený česnek. Dáme-li místo uzeného jen kůzlečí kořínek, musíme směs trochu přimastit lžící sádla.Vše dobře promícháme, vložíme do vymazané a vysypané (nebo papírem vyložené) formy a pečeme 30 (na plechu) až 45 minut (v srnčím hřbetu) v předehřáté troubě při 200° Celsia. Podáváme teplou i studenou nejlépe s jarním zeleninovým salátem.

Bílé pečivo dříve patřilo k v podstatě luxusnímu zboží, nedá se předpokládat, že by v rodině nějak „zbývalo“, aby se využilo na nádivku klasického typu. Proto se jarní „hlavička“ dělávala z krupice. Název hlavička vznikl z toho, že se často do tohoto pokrmu dávalo maso, obrané z vařené kůzlečí nebo jehněčí hlavy včetně jazyka….

Podle M.D.Rettigové (Velká česká kuchařka – 1911) pekla: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 komentáře: (1200) Staročeská krupicová hlavička

  1. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Dělám z bílků sníh, přijde mi nadýchanější. Taky přidávám baby špenát, který spařím a hned ochladím v ledové vodě. Ale fakt je, že z veky či toustového chleba. Z krupice jsem nikdy nedělala.
    A nemám ráda vysokou, raději nižší …. mám ráda, když křupe. ?

  2. Jiřina napsal:

    Téměř stejně jsem dělávala krupicovou hlavičku, ale místo masa jsem dávala houby, nejlépe čerstvé a smaženou cibulku a jako kypřidlo byl sníh. Je to už dlouho, protože na houby už nechodím. Jasně je to úplně jiný recept.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..