500 ml mléko, 5 lžíce krupice, 3 ks vejce
150 g drůbeží játra může být i směs jatýrek, srdíček, žaludků nebo kozlečí kořínek
150 g uzené maso nebo uzený jazyk
1 špetka sůl
2 hrsti mladé lístky kopřiv, pampelišky, sedmikrásky
1 hrst pažitka, petržel, libeček
5 stroužků česneku
1 svazek jarní cibulky
Na vymazání a vysypání formy:
1 hrst hrubá mouka
1 lžíce sádlo
Z osoleného mléka a krupice uvaříme hustou kaši a necháme ji vychladnout. Vmícháme do ní vejce, nakrájené vařené maso a nadrobno nasekané bylinky a rozetřený česnek. Dáme-li místo uzeného jen kůzlečí kořínek, musíme směs trochu přimastit lžící sádla.Vše dobře promícháme, vložíme do vymazané a vysypané (nebo papírem vyložené) formy a pečeme 30 (na plechu) až 45 minut (v srnčím hřbetu) v předehřáté troubě při 200° Celsia. Podáváme teplou i studenou nejlépe s jarním zeleninovým salátem.
Bílé pečivo dříve patřilo k v podstatě luxusnímu zboží, nedá se předpokládat, že by v rodině nějak „zbývalo“, aby se využilo na nádivku klasického typu. Proto se jarní „hlavička“ dělávala z krupice. Název hlavička vznikl z toho, že se často do tohoto pokrmu dávalo maso, obrané z vařené kůzlečí nebo jehněčí hlavy včetně jazyka….
Podle M.D.Rettigové (Velká česká kuchařka – 1911) pekla: Jana Macůrková
Dělám z bílků sníh, přijde mi nadýchanější. Taky přidávám baby špenát, který spařím a hned ochladím v ledové vodě. Ale fakt je, že z veky či toustového chleba. Z krupice jsem nikdy nedělala.
A nemám ráda vysokou, raději nižší …. mám ráda, když křupe. ?
Chicht! Já taky ráda tenkou! Ale protože jí máme rádi všichni, dělám hooodně. Část do hlubšího pekáče a část na normální nízký plech. Skoro jako bramborák. Na najedení z pekáče, na mlsání z plechu. Houskovou.
Tu krupicovou dělávala pražská babička a nebyla vůbec špatná. Ale Velikonoce = žemlová. 🙂
Zásadně na nízký plech, ostatní se musí přizpůsobit, mají smůlu. ??
Kecám, u nás fšici tu křupavou ….. uzené do ní trhám na vlákna, tak jim to chutná nejvíc.
Téměř stejně jsem dělávala krupicovou hlavičku, ale místo masa jsem dávala houby, nejlépe čerstvé a smaženou cibulku a jako kypřidlo byl sníh. Je to už dlouho, protože na houby už nechodím. Jasně je to úplně jiný recept.