čínské zelí
1 velké jablko
šunka nebo debrecínka
tvrdý sýr (malý kousek)
1 lžíce majolka
2 – 3 lžíce bílý jogurt
Zelí nakrájíme na nudličky a ještě několikrát překrojíme.
Šunku nebo debrecínku nakrájíme na kousky.
Jablko a tvrdý sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
Všechno smícháme a necháme chvilku uležet.
Podáváme buď s kouskem tmavého pečiva nebo zcela bez příloh.
Dietní přílohu podávala: Jana Macůrková
Jo, jo, tohle mohu, mnam, mnam.
Tohle delam ze sterilovaneho celeru…
Také tak podobně dělám ze sterilovaného celeru, jenom místo šunky dávám vařené kuřecí maso. Ale tenhle, co je tady, zkusím určitě. Bude to příjemná lehká večeře.
Jo, to můžu na fšecky způsoby … se zelím je to jako s brsalátem. Mrkev s trochou šťávy z citronu. Výborný je k němu i pórek. Zkuste tam přidat sezamová semínka, je to s nimi výborné. Zrovna tak tuňák v oleji mu sluší. Moc výborná je zálivka od Květule.
A pokud jste občas líné, tak jen pokrájejte zelí, osolte, počkejte až pustí šťávu, přidejte trochu octa a cukru a vše zalijte šlehačkou.
Jednu jedinou věc z toho nemůžu a to jsou sezamová semínka. Sním jich pár na rohlíku nebo kousek sezamové tyčinky a do 1/4 hodiny jdu to vše vrátit. Nevím, zda je to konzistencí (že to dráždí žaludek) nebo dokoncealergie, ale prostě sezam nesnesu ani v malém množství.
Tak tam dej chia, lněné, slunečnici, tykev, dýni …. semínek je hodně, určitě má každé v sobě něco dobrého a vhodného.
Nebo hořčičné semínko, jak tady nedávno někdo radil ….
Tedy už jsem na to zelí patlala ledacos, ale zalít šlehačkou by mne fakt nenapadlo. A to jsem líná furt ?
Jinak semínka (tu hořčici musím koupit ) poslední dobou přisypávám ledaskam a fakt dobrý ? 😎
Já na některý saláty dávám místo majolky zakysanku, nebo plnotučný (10%) bílý jogurt. Takže ta smetana není zase tak nenormální.
Zakysanku nebo smetanový jogurt dávám běžně. Čistou majonezu prakticky jen do poctivého brsalátu.
Vyzkoušej, opravdu je to jedlé. A Lakys dává ušlehanou šlehačku na brsalát.
Pravda, o dietním jídle se mluvit nedá, ale …… ta semínka jsou dobrá, mám pocit, že nemusím už pečivo nebo chleba. ??
Tak zase tam té šlehačky nenaliješ kýbl ne? Takže to zeleninka zase zdietní ? .
Já ty saláty jím běžně bez pečiva, to jen chlap potřebuje něco přikousnout – i kdyby jen opečený tousťák ?
Podle množství zelí, pokud ho dělám hodně, tak celou naliju. A opečený tousťák bych si dala, klidně i na sucho.
Tak zaskoč – ráda Tě pohostím – máme celozrnný a nový opékač ??
A ve velkém množství zelí se jedna malá krabička (kelímek) šlehačky ztratí ?
Hele, dávám ušlehanou šelhečku, ale NAPŮL S MAJONÉZOU!!!!
Já vím, Lakys ….. já to dávala jako přirovnání.
Výborný salát jen od podívání, už zakládám složku na saláty. Děkuji.:)
Tak doufám, že ta složka má velkou kapacitu – jen na květen jsem těch salátů připravila několik. A další jsou naplánovaný.
K těm semínkům: Vybafla na mě velkomnožina starých (nevím jak) vylouskaných ořechů. Nejsou žluklé, ale jejich sláva za zenitem. Vsypu na pánev, přiliju pár lžic vody a nechám propařit. Pak buď ještě popražím, nebo rovnou stáhnu z plotny – to podle dalšího zpracování v chutích. Nicméně je teď sypu do salátů a rychlopesta, přičemž je podle potřeby posekám, pomelu… Jsou jako čerstvé.
Pokud jste někdo přibrzdil u rychlopesta: Kopřivy, bršlice, bylinky, sedmikráskové či fialkové listí – prostě co máte. Jen opláchnu, nespařuju ani kopřivy. Přisypu ty spařené ořechy, většinou přidám česnek. Protože každý kupovaný mi smrdí skladištěm, používám většinou buď pastu, nebo sušený. Přikápnu olej, který mi zrovna sedne, osolím, rozmickuju. Totéž provádím na červeno ze sušených i čerstvých rajčat. Dělám jen tolik, kolik zrovna spotřebuju. Rychlo tomu říkáme jen proto, že nemusíme shánět bazalku, piniové oříšky… Jo, a někdy k tomu přisekám i ančovičku, chilli vločky…
Používám do těstovin, luštěnin, brambor i rýže. Rozhňoucané s avokádem mažeme na chleba. Chybí vám v tom sýr? Taky proto tomu neříkám pesto. Nicméně když jde opravdu o jídlo, které má pesto v názvu, přihazuji parmazán, ale prochází to i s jinými sýry. A protože piniové oříšky mají tu borovicovou příchuť, klidně do základu vrzněte pár smrkových výhonků. Jednak vás to na chvíli vyžene do přírody, druhak ušetříte něco ve šrajtofli a o kousek zkrátíte svou uhlíkovou stopu. 🙂
Já dnes, že je zima hrozná, tak jsem zasedla na zem a louskala vlašáky. Mám jich velikou krabici a za odpoledne jsem zvládla tak třetinu. Přemýšlím, zda mám ten nepořádek uklízet, či to nechat a zítra pokračovat v louskání.
Proč uklízet, když zase naděláš? My nejradši louskáme venku- na lavičce před barákem. Co odletí, zmizí v trávě – když jsou to kousky jader, určitě si pošmákne nějaký ten hmyz nebo ptáček. Když je nutno doma, vyhlásí se pokojíček za minové pole- radši tam moc nešlapat, co nejrychleji to dodělat a vygruntovat. Ale velké množství vlašáků nehrozí a když koupím pár kilo, je to hned hotové 😎
Venku je zima, velká, tam jsem jít nemohla. Tak to odnesl obývák. A máš pravdu, neuklízím, zítra budu pokračovat.
Akorát nesmíš jít v noci, no víš kam, a cesta tvá nesmí vést přes obývák. Ty mrchy skořápky strašně kloužou a dělaj strašněj kravál, když se na ně šlape.
Ale pokud máš kamna, tak se s nima krásně topí. To potom může být venku zima jak na Sibiři ale doma je teplíčko.
V noci zásadně nevylézám, takže to ani nehrozilo.
Tak to je vtipné, v neděli jsem se vrhla na louskání, a protože to nešlo, jak jsem si představovala, a taky si říkala, že je zbytečné to uklízet, mám vše roztahané až do dnešního dne. Pánové jen mlčky překračují???
Já mám taky staré ořechy od předloňska, nestačím je spotřebovat do buchet, tak si večer hrst namočím do vody a ráno pěkně změknou a zobu místo sladkostí a do salátů. Můj děda to nechce – má zuby jako noty na buben, tak může jen pomleté. Pekla bych často, ale bohužel nemá to kdo jíst a já bych se za chvíli neunesla.
Já je melu do Kalorky, tu si dávám tak 2 – 3x týdně ráno ke snídani. Recept tady na ni je a těch ořechů se v ní ztratí neuvěřitelný množství.
Vy si holky dáváte! Já teda v pátek naložila kimci a protože bydlím tak bliiizko ?, úplně jsem se zblaznila a místo salátu jim samé “prasarny”. Už jsem měla dvakrát tlacenku s červenou cibulkou a redenym otcem, to bylo dooobreee, žádné krupky a libova, chválim. A dnes místo oběda záse ten čerstvý chlebik – tentokrat s podhrdlim a moc soli, pepře,papriky . Jaj, to bylo dobre. A cely týden teď bude cosi zeleného. Kedlubny, mrkve a zbytek redkve mám, tak aspoň tak
Věrko co je podhrdlí?Nikdy jsem takové slovo neslyšela.
No a na kimči se chystám.A saláty taky dělám.mňam.
Podbradek, čili lalok?