(1211) Lehký salát s jablíčkem

čínské zelí
1 velké jablko
šunka nebo debrecínka
tvrdý sýr (malý kousek)

1 lžíce majolka
2 – 3 lžíce bílý jogurt

 

Zelí nakrájíme na nudličky a ještě několikrát překrojíme.
Šunku nebo debrecínku nakrájíme na kousky.
Jablko a tvrdý sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
Všechno smícháme a necháme chvilku uležet.

Podáváme buď s kouskem tmavého pečiva nebo zcela bez příloh.

Dietní přílohu podávala: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Studená a dietní kuchyně. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

29 komentářů: (1211) Lehký salát s jablíčkem

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Tohle delam ze sterilovaneho celeru…

  2. kveta.batkova napsal:

    Také tak podobně dělám ze sterilovaného celeru, jenom místo šunky dávám vařené kuřecí maso. Ale tenhle, co je tady, zkusím určitě. Bude to příjemná lehká večeře.

  3. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Jo, to můžu na fšecky způsoby … se zelím je to jako s brsalátem. Mrkev s trochou šťávy z citronu. Výborný je k němu i pórek. Zkuste tam přidat sezamová semínka, je to s nimi výborné. Zrovna tak tuňák v oleji mu sluší. Moc výborná je zálivka od Květule.
    A pokud jste občas líné, tak jen pokrájejte zelí, osolte, počkejte až pustí šťávu, přidejte trochu octa a cukru a vše zalijte šlehačkou.

  4. Jiřina napsal:

    Výborný salát jen od podívání, už zakládám složku na saláty. Děkuji.:)

  5. BOYE napsal:

    K těm semínkům: Vybafla na mě velkomnožina starých (nevím jak) vylouskaných ořechů. Nejsou žluklé, ale jejich sláva za zenitem. Vsypu na pánev, přiliju pár lžic vody a nechám propařit. Pak buď ještě popražím, nebo rovnou stáhnu z plotny – to podle dalšího zpracování v chutích. Nicméně je teď sypu do salátů a rychlopesta, přičemž je podle potřeby posekám, pomelu… Jsou jako čerstvé.
    Pokud jste někdo přibrzdil u rychlopesta: Kopřivy, bršlice, bylinky, sedmikráskové či fialkové listí – prostě co máte. Jen opláchnu, nespařuju ani kopřivy. Přisypu ty spařené ořechy, většinou přidám česnek. Protože každý kupovaný mi smrdí skladištěm, používám většinou buď pastu, nebo sušený. Přikápnu olej, který mi zrovna sedne, osolím, rozmickuju. Totéž provádím na červeno ze sušených i čerstvých rajčat. Dělám jen tolik, kolik zrovna spotřebuju. Rychlo tomu říkáme jen proto, že nemusíme shánět bazalku, piniové oříšky… Jo, a někdy k tomu přisekám i ančovičku, chilli vločky…
    Používám do těstovin, luštěnin, brambor i rýže. Rozhňoucané s avokádem mažeme na chleba. Chybí vám v tom sýr? Taky proto tomu neříkám pesto. Nicméně když jde opravdu o jídlo, které má pesto v názvu, přihazuji parmazán, ale prochází to i s jinými sýry. A protože piniové oříšky mají tu borovicovou příchuť, klidně do základu vrzněte pár smrkových výhonků. Jednak vás to na chvíli vyžene do přírody, druhak ušetříte něco ve šrajtofli a o kousek zkrátíte svou uhlíkovou stopu. 🙂

    • Usmev.na.moji.tvari napsal:

      Já dnes, že je zima hrozná, tak jsem zasedla na zem a louskala vlašáky. Mám jich velikou krabici a za odpoledne jsem zvládla tak třetinu. Přemýšlím, zda mám ten nepořádek uklízet, či to nechat a zítra pokračovat v louskání.

      • kvetula.v napsal:

        Proč uklízet, když zase naděláš? My nejradši louskáme venku- na lavičce před barákem. Co odletí, zmizí v trávě – když jsou to kousky jader, určitě si pošmákne nějaký ten hmyz nebo ptáček. Když je nutno doma, vyhlásí se pokojíček za minové pole- radši tam moc nešlapat, co nejrychleji to dodělat a vygruntovat. Ale velké množství vlašáků nehrozí a když koupím pár kilo, je to hned hotové 😎

        • Usmev.na.moji.tvari napsal:

          Venku je zima, velká, tam jsem jít nemohla. Tak to odnesl obývák. A máš pravdu, neuklízím, zítra budu pokračovat.

          • Jana Macůrková napsal:

            Akorát nesmíš jít v noci, no víš kam, a cesta tvá nesmí vést přes obývák. Ty mrchy skořápky strašně kloužou a dělaj strašněj kravál, když se na ně šlape.
            Ale pokud máš kamna, tak se s nima krásně topí. To potom může být venku zima jak na Sibiři ale doma je teplíčko.

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            V noci zásadně nevylézám, takže to ani nehrozilo.

      • Martina napsal:

        Tak to je vtipné, v neděli jsem se vrhla na louskání, a protože to nešlo, jak jsem si představovala, a taky si říkala, že je zbytečné to uklízet, mám vše roztahané až do dnešního dne. Pánové jen mlčky překračují???

  6. Jiřina napsal:

    Já mám taky staré ořechy od předloňska, nestačím je spotřebovat do buchet, tak si večer hrst namočím do vody a ráno pěkně změknou a zobu místo sladkostí a do salátů. Můj děda to nechce – má zuby jako noty na buben, tak může jen pomleté. Pekla bych často, ale bohužel nemá to kdo jíst a já bych se za chvíli neunesla.

  7. Vera M. napsal:

    Vy si holky dáváte! Já teda v pátek naložila kimci a protože bydlím tak bliiizko ?, úplně jsem se zblaznila a místo salátu jim samé “prasarny”. Už jsem měla dvakrát tlacenku s červenou cibulkou a redenym otcem, to bylo dooobreee, žádné krupky a libova, chválim. A dnes místo oběda záse ten čerstvý chlebik – tentokrat s podhrdlim a moc soli, pepře,papriky . Jaj, to bylo dobre. A cely týden teď bude cosi zeleného. Kedlubny, mrkve a zbytek redkve mám, tak aspoň tak

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..