(1212) Šumajzl

1  1/2 kg fazolí
1  1/2 kg velkých krup
2 velké cibule
sádlo se škvarky
může být uzenina
sůl, pepř
kyselá okurka
Fazole namočíme přes noc a vaříme v té vodě, co jsme je máčeli, nesolíme, až fazole změknou, potom vodu scedíme.
Kroupy uvaříme ve slané vodě do měkka.
Potom osmažíme 2 velké cibule na sádle a přidáme škvarky, můžeme přidat i kabanos
nebo jinou uzeninu.
Nakonec všechno smícháme dohromady a podle chuti přisolíme, opepříme. Necháme na teple a podáváme s něčím kyselým např. okurka nebo zelný salát.
Pozn: těch v receptu uvedených 1,5 kg fazolí a 1,5 kg krup je pro regiment vojáků. Takže přiměřeně, přiměřeně……

Další staročeský recept vyzkoušela: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

21 komentářů: (1212) Šumajzl

  1. lakysa22 napsal:

    Hrách a kroutopy, to je hloupý, to my máme každej den…
    To občas dělám, s fazolema mě nenapidlo..

  2. Jana Macůrková napsal:

    Než jsem začala dělat Bramborsčku, tak mne také tohle nenapadlo, ale je to možná i lepší než s tím hrachem.

  3. Haderach Kwisatz napsal:

    Babička tomu říkala šumajstr…. a jako děti jsme to odmítaly 🙁

  4. a.rena napsal:

    Já jsem recept dávala loni jako manželstvo (669).

  5. jarybarka napsal:

    Mám ráda taková jídla ale dát si totak jsem jak zeppelin.To musí strašně nadýmat??

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak to bych měla místo břicha mičudu a „zelení“ by měli pohotovost kvůli znečišťování planety. ?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..