6 žloutků
sníh ze 6 bílků
150 g hladká mouka
špetka soli
½ hrnku oleje
1 hrnek mléka
1 prášek do pečiva
1 červená řepa vařená nastrouhaná nebo rozmixovaná
1 balíček špenátového protlaku
2 tvarohy, 2 Paloučky
6 stroužků česneku
4 vařené žloutky
játrová jemná paštika
Suroviny z první části smícháme na hladké těsto (hustota jako na lívance).
Rozdělíme na polovinu, do první vmícháme špenátový protlak (je dobré z něj nechat vykapat vodu), do druhé vmícháme 5 – 6 lžic červené řepy.
Obě směsi naneseme na pečící papír, na jednu polovinu plechu jednu barvu, na druhou tu zbývající. Pečeme v předem vyhřáté troubě asi 10 – 15 minut. Necháme vychladnout.
Vychladlý plát překrojíme na polovinu, jednu polovinu ( s řepou) potřeme krémem z 1,5 tvarohu, 1 Paloučku, prolisovaného česneku a špetky soli. Přiklopíme druhou polovinou se špenátem. Krájíme velmi ostrým nožem na kostky.
Zdobíme „kytičkami z játrové paštiky nebo Paloučku smíchaného s ½ tvarohu a 4 vařených žloutků.
Nezvyklou kombinaci vyzkoušela:Jana Macůrková
To už je na zítřek, určitě se mi nebude chtít z teplého pelíšku.
Jestli je to tak dobré, jak hezky to vypadá, tak to bude dobrota!
Je to dobrý předkrm nebo mlska pro ty, kteří nechtějí moc sladké. Posílala jsem Haderach na ochutnání a prý to sbaštil syn dřív, než stačila ochutnat.
Tyjo, já na to koukám očima ??a moc se mi to líbí. A jakým aparátom jsi zdobila ten vršek ? ( akorát mám strach z toho červeného těsta , to bojím, ze by banda bála, co jim to dávám ). Proto ani nepecu Red Velvet napr.
Věruš, čím jiným se ještě dá koukat? ??
Nezlob se, nedalo mi to… Ty ozůdobky nahoře by mohly být cukrářským sáčkem, ale třeba má Jana na to nějaký fígl, a prozradí..
Neprozradím, protože jsi vykecala ty. Samozřejmě je to cukrářským pytlíkem s roztřepanou hubicí. Jinak ta řepa v tom není vůbec chuťově znát, česnekový krém to dokonale přehlušil, stejně jako v zelené roládě, která na Bramboračce je také.
Vykecala – takový ošklivý termín…prostě jsem si jen tipla..
Ale fakt to vypadá hezky, to zas jo!
Ten sáček jsem věděla , ale který ten koneček…je to moc hezké, úplně Profi
To je vtipný a moc pěkný.
Líbí se mi to. Stojí zato to udělat.
Opravdu krásné a určitě i dobré (navíc ještě zdravé). Vyzkouším určitě při nejbližší příležitosti. Dík za skvělý nápad 🙂
Já bych ještě pro ftip střídala zelenou a červenou – myslím na spodek a na vršek. Takto, že by jednou byla navrchu zelená a jednou červená. (píšu jako dement, ale snad tomu rozumíte)
Vypadá to krásně, to musím uznat.
Tohle střídání mě napadlo taky, ale nedělala jsem jich tolik, bylo to na zkoušku. Jen pro zasmání – když jsem psala k tomu text, prohodila jsem špenát a řepu. Takže při porovnání s fotkou to vypadalo tak, že špenát barví červeně a řepa zeleně.
Dortíčky vypadají úžasně, krásně nazdobené, ani se nedivím, že je Helenčin syn slupnul dřív než ochutnala. Holt, Janička je veliká šikulka. 🙂
Janička takhle blbne, když jí hrabe. A to je poslední dobou dost často. Myslím, že se máte na Bramboračce ještě hodně na co těšit.
Jestliže Janičce bude takhle hrabat často – tak my se budeme moc těšit, jo, není hrabání jako hrabání. 🙂
a je to na konzumaci hned, nebo to je potřeba nechat rozležet? Nálet dravých kobylek nepočítám
Hned po nazdobení dát na stůl a dívat se na překvapené ksichtíky, zvlášť, když jim neřekneš, že to není sladké.