250 ml mléka, 1 kostka droždí,
3 lžíce cukru písek,
750 g hrubé mouky,
3 větší uvařené brambory,
špetka soli,
3 lžíce rozpuštěného másla nebo sádla.
Náplň:
600 g povidel,
100 g rozinek namočených v rumu
200 g másla
200 g strouhaného perníku
moučkový cukr na posypání.
Uděláme si kvásek. V míse smícháme cukr, mouku, sůl a máslo, přidáme najemno nastrouhané brambory, mléko a kvásek. Zpracujeme těsto, je třeba aby bylo pevné.
Necháme kynout alespoň 1 hod.
Pak těsto rozdělíme na 3 ks, vyválíme placky asi 3 mm silné, potřeme náplní a srolujeme.
Náplň – povidla, na ně rozinky, pak strouhaný perník a celé pokropit máslem.
Pečeme na 160 st. asi tak 45 minut. Záleží na troubě, pěkně dozlatova,
horké potřeme máslem.
Recept poslala Helenka Vojtová píše k němu:
Zdravím a posílám recept na závin s těsta s přidáním vařených brambor. To pekla už moje prababička. Já to našla v sešitě náhodou a vyzkoušela na rodině , ani jsem nepředpokládala že to bude mít takový ohlas. Chutnalo a tak to budu opakovat. Myslím si, že to těsto půjde použít i na slano. Vyzkouším a sdělím výsledek. Dala jsem jako náplň čokopovidla švestková , myslím si že se hodí i mák, ořechy, tvaroh.
Ha! To by mohl být ten, co pejkávala jedna „teta“ na Šumavě. Myslím, že z části těsta dělala i šátky se sýrem – tedy takovým tím domácím slaným a uleženým tvarohem. Ty se jedly k polívce a zákusek byl ten sladký štrúdl. A i kdyby to nebyl on, za zkoušku stojí. Je to zjevně prarecept a ty já mám ráda…
Štrůdl je vždycky dobrý a ty vařené brambory ho pěkně zvlhčí. Udělám v sobotu, jednu nohavici s trnkama, druhou s jablkama a třetí s ořechama, ať je trochu změna. Helenko, díky za recept. 🙂
Tak, tak děvčata — krásný výraz “ prarecept “ . Ty mám taky ráda a tento jsem vyhrabala v sešitě zděděném po mé babičce a ta byla rozená 1889. Tak to je fakt dlouhá doba. Jak něco objevím tak pošlu. Teď máme inspiraci v té kuchařce co dala dohromady Jana M. Tam jsou taky poklady. Díky Janě — za ně .
Moje babička do bramborového kynutého těsta motávala pomleté škvarky a bylo to taky vynikající. Moje prateta zase do bramborového kynutého těsta balila rebarboru (takové ty veliké balené buchty, kdy se jich na velký plech vešlo max. 10) a ty teda byly ….. úžasný, dokonalý, jedinečný.?
Jen já tu rebarboru nějak neumím správně připravit, nebo mám jen pocit, že je nikdy nemám tak dokonalý, jako teta.
A těsto vyzkouším, nejdřív s těma pomletýma škvarkama s hořčicí ….
Taky mám po babičce podobný recept na kynuté těsto na závin, je opravdu dobrý, vláčný. Naše babičky byly šikovné, dovedly zkombinovat suroviny a spotřebovat třeba i zbytky a nic nevyhazovaly, maximálně drobečky slepicím, protože jídla byla opravdu chutná.