25 dkg hl.mouky,
voda,
sůl,
sádlo nebo máslo,
povidla
Z mouky a vody udělat vláčné těsto a nechat chvíli odpočinout. Pak udělat malé bochánky, vyválet na tenké šlíže (hady), ty trhat na menší kousky a házet do vařící osolené vody. Až vyplavou, povařit ještě cca 2 minuty. Vybrat do mísy, promastit sádlem (máslem) a promíchat s rozředěnýma trnkama (povidlama). Ty ředíme vodou, rumem… Na to promašťování výše uvedených jídel je možné použít i máslo, ale sádlo je nejlepší.
Pozn Jany: dlouho jsem nemohla přijít na to, čemu moje babička říkala šlejšky – podle šlíže – hadi, teď už je mi jasno…
Recept poslala A.rena, foto Jana Macůrková
Aha.U nás se vařily šlejšky z bramborového těsta vařené se protřepat v osmažené strouhance a osolit nebo osladit.
Pod pojmem šlejšky znám také to bramborové těsto. Takhle z mouky hladké nebo polohrubé dělám s vodou a solí tzv. halušky k perkeltu, které protlačuji haluškovačem. Věřím, že kdo má rád sladké, tak si s chutí dá tento recept s povidly.
Tak nevím, šlejšky jsou maštěné či smažené bramborové šišky. Dokonce mohou být i pečené v troubě – jednou jsem dělala (z brambor) a byly dobré. Ale místní názvy fáááákt mohou být různé. A k receptu – nedávala bych hladkou, myslím si, že musí být tuhé, ale ….. nedělala jsem, tak nevím.
A já jdu dodělat vepře ?
Pečené v troubě? Jako místo do vařící vody naskládat na vymaštěný pekáček? To taky nezní marně. Jen ten ? už je sežpapán. Pan domácí klasické knedlo zelo, já si uvařila bramborovocelerové pyré a smíchala se zelím. Pomaštěné výpekem s kusem vepře to nemělo chybu ?
Braborovocelerové pyré s kysaným zelím by mě ani ve snu nenapadlo!ALE taková jídla miluju.To je pro mě nápad týdne. A s tím čuníkem a výpekem…olaláaaa.Ještě že jsem po o.
Jj, v troubě – na plech s pečpapírem a pomazat máslem, nebo plech vymazat máslem a naskládat šišky, ty také trochu pomazat.
Vepře teprve dodělávám, zkouším nový recept, tak bude oběd později. Jen doufám, že ještě chvíli nebude pršet, páč potřebuji, aby doschlo prádlo.
A to pyré zní opravdu zajímavě, jen to zelí … nevím, nevím. Ale dobré to být může.
To pyré dělám často s osmaženou cibulkou jako přílohu k masu. To zelí jsem si do toho namíchala dnes prvně. Bylo hlávkové podušené, ochucené. Mně to chutnalo 😎
Ty šišky v troubě zkusím. Suché prádlo před chvílí donesl pomocníček ?
Tohle je určitě recept našich předků ještě z doby, kdy brambory neznali. Myslím, že ani moc druhů mouky tehdy nebylo. Rozhodně to bude rychlé, levné a o to tehdy šlo. No budeme si muset takovéto recepty pro jistotu ukládat ? Jen já toho sladkého smím minimum, tak bych musela jinou přílohu. 😎
Já bych Kvěkuš do těch povidel taky nešla.Na slano to ale určitě taky jde například si umim tyhle noky představit s dušenýma houbama (babky) aby jsme dodržely že jde o starý recept.
Promiň?Květuš mělo být
Já stejné noky dělám do Bramboračky, babička jim říkávala pucky.
Ale když mi to A.rena poslala jako samostatný recept, tak jsem to vyzkoušela. Není to nic moc, ale erychlá večeře, když přijedu a padám do mdlob, ale mám chuť na něco polosladkého, tak to jde.
S těmi povidly to tolik sladké není, já nepřidávala žádný další cukr.
Jednou jsem u sestřenky ochutnala houby s těstovinama (do té doby mne to nenapadlo) a od té doby dělám často – tedy když jsou houby. Tohle si taky s houbama představit dovedu. Jen to pořád zůstává u té představy. I když už i u nás trochu napršelo a v úterý bych chtěla zajít juknout, jak to v našich hvozdech vypadá .
Kvěkuš vypadá zajímavě ??
U nás se taky říká šlejšky bramborovým šiškám.
Ale tohle je vlastně nudlové, akorát vařené „na tlusto“. Proto mi sladké přijdou v pohodě stejně, jako na slano. A při hromadném vaření je tohle daleko méně pracné. A navíc, když se ty trnky rozředí rumem, jde o omáčku výživnou, zdravou a zdraví chránící (defincekce muší bejt) 🙂 Teď jen vymáknout tu správnou vláčnost těsta, abych neuvařila munici do palné zbraně větší ráže.
Rendo, díkes, přesně tohle jsem si představovala, když jsem onehdy apelovala na vaše krajové, rodové a historické kulinární city.
Díky, Helence jsem poslala ještě nějaké další recepísky.
Jinak s těma nudlama jsi to vystihla přesně. Sladké to moc není, trnky se nesladí a když je ještě rozředíš, jsou příjemně sladkokyselé. My jsme tady trnkový kraj, a tak se do jídel používají hodně.
Tak holky, dneska jsem jak Addidas 🙁 Myla jsem okna a prala záclony a závěsy a při věšení zpět mi spadla garnýž na hlavu, že na čela mám 2 pruhy a ve vlasech třetí. A to jsem začínala myslet, že se vše začíná pomalu lepšit a pic ho
Sportovní klub? Já jsem měla nedávno pod okem značku Niké (fajfku). Chtěla jsem koníkovi nasadit uzdečku a on byl jiného názoru. Hodil hlavou a já neuhnula.? Čtrnáct dní jsem chodila v tmavých brýlích a vysvětlovala, že domácí násilí se u nás nekoná. Neboj, špatně už bylo, teď už bude jenom dobře. ?
No zítra to bude nejspíš „modrá je dobrá“….. Pomalu mi začíná modrat čelo
Tak já mám naštěstí jen plné ruce drobných trnů a nohy požahané až ke kolenům. Pekelně to brní, jsem zvědavá jak budu spát. Došlo totiž na nejhorší část naší zahrady, kolem horního plotu…
Nebudeš mít revma 🙂
No, holky, když už jste u těch sportovních značek, tak já si dneska připadám jako Umbro. Mí bližní se snad smluvili a od rána se mnou jednají jak s dementem. Včetně malých holek.
No, až při večeři se to zlepšilo. Chutnalo jim, tak si mě prý ještě nějaký čas nechají…
Co chceš – vysoká kvalita a maximální míra užitku. Já jsem momentálně mrtvá. Celý víkend u sporáku, páč děti (Pražáci a Pražata) a návštěvy si dali za cíl vyjíst a vypít naši domácnost. Che! byla jsem lepší a nepodařilo se! Na zítřek zůstala jen domácí dvojčecí drobotina, budeme dojídat zbytky.