(1235) Cigánky neboli šlejšky

25 dkg hl.mouky,
voda,
sůl,
sádlo nebo máslo,
povidla

Z mouky a vody udělat vláčné těsto a nechat chvíli odpočinout. Pak udělat malé bochánky, vyválet na tenké šlíže (hady), ty trhat na menší kousky a házet do vařící osolené vody. Až vyplavou, povařit ještě cca 2 minuty. Vybrat do mísy, promastit sádlem (máslem) a promíchat s rozředěnýma trnkama (povidlama). Ty ředíme vodou, rumem… Na to promašťování výše uvedených jídel je možné použít i máslo, ale sádlo je nejlepší.

Pozn Jany: dlouho jsem nemohla přijít na to, čemu moje babička říkala šlejšky – podle šlíže – hadi, teď už je mi jasno…

Recept poslala A.rena, foto Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

21 komentářů: (1235) Cigánky neboli šlejšky

  1. jarybarka napsal:

    Aha.U nás se vařily šlejšky z bramborového těsta vařené se protřepat v osmažené strouhance a osolit nebo osladit.

  2. kveta.batkova napsal:

    Pod pojmem šlejšky znám také to bramborové těsto. Takhle z mouky hladké nebo polohrubé dělám s vodou a solí tzv. halušky k perkeltu, které protlačuji haluškovačem. Věřím, že kdo má rád sladké, tak si s chutí dá tento recept s povidly.

  3. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak nevím, šlejšky jsou maštěné či smažené bramborové šišky. Dokonce mohou být i pečené v troubě – jednou jsem dělala (z brambor) a byly dobré. Ale místní názvy fáááákt mohou být různé. A k receptu – nedávala bych hladkou, myslím si, že musí být tuhé, ale ….. nedělala jsem, tak nevím.
    A já jdu dodělat vepře ?

  4. kvetula.v napsal:

    Tohle je určitě recept našich předků ještě z doby, kdy brambory neznali. Myslím, že ani moc druhů mouky tehdy nebylo. Rozhodně to bude rychlé, levné a o to tehdy šlo. No budeme si muset takovéto recepty pro jistotu ukládat ? Jen já toho sladkého smím minimum, tak bych musela jinou přílohu. 😎

  5. BOYE napsal:

    U nás se taky říká šlejšky bramborovým šiškám.
    Ale tohle je vlastně nudlové, akorát vařené „na tlusto“. Proto mi sladké přijdou v pohodě stejně, jako na slano. A při hromadném vaření je tohle daleko méně pracné. A navíc, když se ty trnky rozředí rumem, jde o omáčku výživnou, zdravou a zdraví chránící (defincekce muší bejt) 🙂 Teď jen vymáknout tu správnou vláčnost těsta, abych neuvařila munici do palné zbraně větší ráže.
    Rendo, díkes, přesně tohle jsem si představovala, když jsem onehdy apelovala na vaše krajové, rodové a historické kulinární city.

  6. Ivana P. napsal:

    Tak holky, dneska jsem jak Addidas 🙁 Myla jsem okna a prala záclony a závěsy a při věšení zpět mi spadla garnýž na hlavu, že na čela mám 2 pruhy a ve vlasech třetí. A to jsem začínala myslet, že se vše začíná pomalu lepšit a pic ho

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..